Tuinkabouters kopen – de beste aanbiedingen & handige informatie

De tuinkabouter: wie kent ze niet? Rond 1880 is de eerste tuinkabouter ontworpen, met het idee dat hij de mens onder andere helpt de tuin te onderhouden en diende hij tevens als beschermgeest. Ze komen daarnaast voor in vele sprookjes, mythen en legendes.  Deze mythologische wezens zijn na al die tijd nog steeds razend populair als decoratie voor in de tuin. Dat maakt dat ze ook nu nog in vele tuinen staan te pronken. Zoals je wel zult begrijpen, kunnen ze dus niet ontbreken op onze website.

Ze zijn in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar: in verschillende kleuren, maten, vormen, materialen en soorten. De tuinkabouter heeft namelijk allang niet meer alleen het welbekende uiterlijk van een baard, rode puntmuts en blauwe broek. Er zijn nu zelfs tuinkabouters die schaars gekleed zijn, hun middelvinger opsteken of andere gekke caperiolen uithalen. 

Ga jij liever voor de klassieke tuinkabouter, of wil jij eens wat anders? In dit artikel lees je alles wat je over ze moet weten en krijg je een handig overzicht met diverse producten.

tuinkabouters

De tuinkabouter: alles wat je over ze moet weten voor de juiste aankoop

De verschillende soorten en vormen

De tuinkabouter kent verschillende soorten en vormen. De meeste tuinkabouters zijn mannen, maar ze komen ook als vrouw voor. Meestal hebben zij een baard, zijn ze voorzien van een attribuut en hebben ze mooie kleuren. De tuinkabouters zijn in drie categorieën onder te verdelen: werkkabouters, vrijetijdkabouters en culturele tuinkabouters. De werkkabouter is te herkennen aan gereedschappen wat ze vaak bij zich dragen, bijvoorbeeld een schop, hamer of bijl. De vrijetijdskabouter geniet graag en houdt van luieren. Je herkent ze aan attributen als een pijp of luierend op bijvoorbeeld een grote steen. Culturele tuinkabouters zijn onder andere kabouters die houden van lezen en muziek. 

De meeste tuinkabouters beelden activiteiten uit, maar je ziet tegenwoorden ook ‘modernere’ stoute kabouters die gekke caperiolen uithalen. Zo zijn ze afgebeeld met hun middelvinger omhoog, of staan ze te poepen. Eigenlijk is voor iedereen wel een leuke tuinkabouter te vinden, het aanbod is enorm! 

De verschillende maten en materialen

Een tuinkabouter heeft niet perse één maat. Ze zijn er van (erg) klein tot groot. Gewoonlijk zijn ze tussen de 30 en 60 centimeter. Je kunt dus geheel naar eigen wens kiezen welke grootte bij jouw tuin past. 

Ze zijn daarnaast te koop in verschillende materialen, bijvoorbeeld een stenen tuinkabouter, polystone, plastic en klei. Als je de tuinkabouter ook in de winter buiten wilt laten staan, bekijk dan goed of dit kan gezien het materiaal. Een tuinkabouter van klei kan bijvoorbeeld niet goed tegen vorst. Een plastic tuinkabouter heeft vrijwel een onbeperkte levensduur. Daarentegen heeft een tuinkabouter steen meer kans om kapot te gaan, maar kan je wel goed opnieuw verven mochten de kleuren door de weersinvloeden zijn vervaagd. De tuinkabouter van polystone heeft dan weer een mooie uitstraling, zijn slijtvast en duurzaam. Van elk soort materiaal is dus wel iets te zeggen. 

De tuinkabouter met iets extra’s 

Ook erg leuk zijn bijvoorbeeld de tuinkabouters met iets extra’s. Daarbij doelen wij op een tuinkabouter met een bloembak, of één met licht en/of geluid. Een tuinkabouter met bloembak kan je erg mooi kwijt in de tuin, door er gekleurde bloemen in te zetten. Dit geeft nog meer sfeer en uitstraling in de tuin. De tuinkabouter met licht ziet er niet alleen onwijs leuk uit, maar is ook nog eens praktisch en handig. Zet ze op een goede plek en je hebt de tuin mooi verlicht. Ook kan je er voor kiezen om bijvoorbeeld een blanco type te kopen en deze vervolgens zelf te schilderen. Vaak zit er een schildersetje bij en kan je direct aan de slag. 

Een set tuinkabouters

Er zijn ook diverse sets te koop. Bijvoorbeeld een set tuinkabouters voor allemaal een andere klus, onder andere één met een schop, de ander met een gieter, een bijl en ga zo maar door. Maar ook de welbekende horen, zien en zwijgen kabouter set. Of een set met een kabouter en een paddenstoel. Ook hier is het aanbod weer erg uitgebreid. Je kunt ze als eenheid bij elkaar zetten, maar als je van iets speelser houdt dan kan je ze ook verspreiden door de tuin. 

Tuinkabouter kopen: de beste aanbiedingen