Windgong kopen – de beste windgong, bijbehorende adviezen en onmisbare tips

Wij hebben veel artikelen geschreven over de indeling van je tuin, wat duurzaam is en waar je allemaal aan kan denken. Tot op heden hebben wij het nog niet heel vaak gehad over decoratie in de tuin en hoe je deze kan toepassen. Bij tuindecoratie kan je onder andere denken aan een  windgong

Een windgong voor buiten of windorgel voor buiten zorgt voor een muzikale sfeer in de tuin. Door de wind komt de windgong in beweging, waardoor hij vrolijke, gezellige en rustgevende geluiden gaat maken. Hiermee haal je de gezelligheid in jouw tuin.

Er zijn heel veel verschillende soorten en type windgongen of windorgels. Je kan denken aan verschillende soorten merken, materiaal enzovoorts. In dit artikel lichten wij het allemaal uit en tonen wij goede producten en top aanbiedingen. Geïnteresseerd in iets als een windgong? Lees dan ook ons artikel over windspinners!

Een windgong, wat is het precies?

Een windgong, ook wel windorgel genoemd, hang je buiten in de wind, wat zorgt voor een vrolijk geluid. De windgong is namelijk gemaakt om bespeeld te worden door de wind, waardoor er geluid ontstaat. Er zijn veel verschillende soorten wind chimes, wat er voor zorgt dat iedere windgong uniek en anders is. Dit maakt dat ze enorm goed te combineren zijn. Uiteraard geeft de wind gong meer geluid wanneer het harder waait. Dit kan dus ook een heerlijk rustgevend en ontspannen gevoel creëren. 

Daarnaast zijn ze heel decoratief en gemakkelijk op te hangen. Je kan ze namelijk ophangen aan het balkon, aan een pergola, aan de schutting, aan een afdak en op nog heel veel meer plekken in de tuin. 


Windgong

Windgong: 3 verschillende soorten uitgelegd

1. Een windgong van bamboe

Eén van de meest voorkomende materiaal van een windgong of windorgel is bamboe. Misschien overbodig om te benoemen, maar bamboe is een milieu vriendelijk en duurzaam materiaal! Perfect voor in een duurzame tuin dus.

Een bamboe windgong wordt in de volksmond ook met regelmaat een Indonesische windgong genoemd. De bamboe windgong, bamboe windorgel of Indonesische windorgel is, zoals je al doet vermoeden, geheel gemaakt van bamboe. Dit materiaal is perfect gemaakt voor het produceren van prachtige en sfeervolle geluiden. De meeste windorgels hebben verschillende soorten buizen, met verschillende lengtes, wat er voor zorgt dat ze allemaal een ander geluid kunnen maken. 

Bamboe windgongen hebben haast geen onderhoud nodig. Ondanks dat kan het goed zijn door ze af en toe in te smeren met bamboe olie, maar dit hoeft niet vaak te gebeuren. Daarnaast adviseren wij ze om ze niet in de volle zon te hangen, zodat ze extra lang mee kunnen gaan.

2. Een windgong van hout

Een ander type wind gong wat erg populair is, is een windgong van hout. Er zijn veel mensen die van hout houden, met name in de tuin geeft het een mooie en natuurlijke sfeer. Dit type windgong is helaas wel wat minder duurzaam dan een windgong bamboe, maar desondanks ook nog steeds een erg mooie windgong. Hout is één van de natuurlijke elementen die behoort tot de feng shui. De houten windgongen produceren bovendien relatief lage klanken dan andere soorten windgongen of windorgels.

3. Een windgong metaal

Naast een houten windgong heb je ook een windgong van metaal. In de spiritualiteit wordt gezegd dat het geluid van klinkend materiaal goed zou werken tegen ziekte, negativiteit en andere nare gedachtes. De trilling van de metalen windgong zou goed werken tegen het afvoeren van negatieve energie. Daarnaast geeft metaal weer een hoger geluid dan bijvoorbeeld houten windorgels. Mocht je niks met spiritualiteit hebben, maar wel op zoek zijn naar een windorgel dan is de metalen windgong nog steeds een goede optie. Er is veel keus, dus er zit altijd iets bij wat je mooi vindt en in jouw tuin past. 

Belangrijke tips bij de aankoop van een windgong

 Er zijn een aantal tips waar je op moet letten bij de aankoop van een windgong. Deze hebben wij hieronder uiteengezet. Ze zijn vooral ter advies, dus doe er je voordeel!

 1. Soort materiaal

Er zijn, zoals eerder beschreven verschillende soorten type windgongen. Bamboe, hout en metaal bijvoorbeeld. Deze hebben elk hun eigen geluid, waardoor ze ook weer uniek zijn. Door voor de tijd al na te denken over wat voor geluid je mooi vindt, zal het makkelijker zijn om een keus te maken uit het soort materiaal. Ben je er nog niet over uit en wil je het verschil horen? Dit kan perfect door te bestellen bij bol.com. Je kan gratis bezorgen en retourneren, waardoor je gemakkelijk kan testen en op deze manier ontdekken welke je zelf het mooiste en meest ontspannende geluid vindt.

 2. De afmetingen

De afmetingen van een windgong zijn uiteraard ook heel verschillend. Denk hieraan bij de aankoop van een windgong. Bedenk bijvoorbeeld voor de tijd al waar je de windgong wilt ophangen. De plaats kan namelijk erg bepalend zijn voor de grote, wat past qua formaat, maar ook wat het mooist staat op die desbetreffende plek. Eventuele plaatsen waar je de windgong zou kunnen ophangen is bijvoorbeeld aan de pergola, aan de overkapping, aan de schutting, of op het balkon. Of misschien heb je een mooie boom waar je de windgong goed in het zicht kan plaatsen. 

 3. De prijs

Uiteraard niet geheel onbelangrijk: de prijs van de windgong. Deze lopen ver uiteen. Dit maakt dat er altijd wel een windgong te verkrijgen is die binnen jouw budget valt. Op bol.com vind je veel verschillende soorten windgongen met bijbehorende prijzen. Er zijn bijvoorbeeld enkele merkloze windorgels, welke (hierdoor) een stuk goedkoper zijn. Mocht het budget niet veel uitmaken, dan kan je ook kijken naar de wat duurdere opties. Een windgong van Koshi is een wat duurdere optie, maar dan heb je wel een prachtige en kwalitatief hele goede windorgel. Kwaliteit kost natuurlijk geld.