Zonnewijzers – de beste aanbiedingen en onmisbare tips

penIn dit artikel willen wij het hebben over zonnewijzers. Zonnewijzers zijn namelijk een hele leuke toevoeging voor in de tuin. Ze zien er niet alleen prachtig uit, maar ze hebben nog een functie ook. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten zonnewijzers, bijvoorbeeld over de verschillende materialen. Daarnaast zullen wij uitleggen hoe je een zonnewijzer functioneel kan gebruiken en hoe dit in zijn werk gaat. Bovendien zullen wij enkele prachtige exemplaren uitlichten, welke naar onze mening fantastisch zullen staan in iedere tuin.

Een zonnewijzer, wat is dat precies?

Een zonnewijzer is letterlijk hetgeen wat het zegt dat het is: het is een instrument dat de stand van de zon aan geeft. Aan de hand hiervan geeft het weer de actuele tijd aan. Het bestaat uit een plaat waar een wijzer op is aangebracht. Doordat de schaduw over de aangebrachte wijzer gaat, kan je de tijd aflezen. Een leuk detail is dat de zonnewijzer al een eeuwenoud instrument is. De zonnewijzer werd al ver voor Christus, zo’n 2000 tot 3000 jaar eerder, gebruikt. 

Tegenwoordig worden smartphones en horloges gebruikt om de tijd af te lezen. Dit heeft er voor gezorgd dat veel mensen zonnewijzers gebruiken als decoratie voor in de tuin en om de tuin extra aan te kleden. En wij snappen wel waarom: het zijn namelijk prachtige objecten. Ze stralen klasse uit en zijn ook nog eens tijdloos. Door de verschillende soorten materialen en toepassingen, bijvoorbeeld gietijzer of op sokkel, is er voor ieder wat wils. 

Ben je inmiddels geïnteresseerd in de zonnewijzer en wil je er meer over weten? Lees dan snel verder. 

Zonnewijzers

Zonnewijzer kopen: 9x top producten uitgelicht

Zonnewijzers: de verschillende soorten, materialen en waar moet je deze plaatsen?

De verschillende soorten zonnewijzers

Zonnewijzers zijn te verkrijgen in twee verschillende soorten. Als eerste soort heb je het type zonnewijzer die te koop zijn in de vorm van een halve of een hele bol. Dit wordt ook wel de equatoriale zonnewijzer genoemd. Dit zijn verreweg de meest bekende en populairste zonnewijzers. Deze zijn vaak te vinden in het midden van de tuin, of tussen de planten. Zo komen ze extra mooi uit in de tuin. Deze worden ook vaak gecombineerd met een sokkel. Dit is meteen ook onze favoriet: een zonnewijzer op sokkel. Zo combineer je het functionele samen met een klassieke uitstraling. Er zijn veel verschillende sokkels beschikbaar. Denk aan verschillende soorten materialen, maar ook kleuren. Bovendien moet je hierbij ook goed de kosten in de gaten houden. Een sokkel is vrij prijzig, waardoor een aanbieding mogelijk interessant zou kunnen zijn.

Het tweede type is de zonnewijzer die je aan de muur kunt hangen, of plat op tafel kunt leggen. Dit wordt ook wel de verticale zonnewijzer genoemd. Erg handig als wat je minder ruimte in de tuin hebt en geen zonnewijzer op sokkel kan plaatsen. Deze verticale zonnewijzers kunnen goed tegen verschillende weersomstandigheden, wat overigens ook geld voor het eerste type zonnewijzer, wat betekent dat je ze ook in de open lucht kan hangen, bijvoorbeeld aan je schutting of schuur. 

De verschillende materialen van de zonnewijzers

Zoals beschreven heb je twee verschillende type zonnewijzers. Het verschil zit hem daarnaast in het materiaal. Er zijn veel verschillende materialen. Zo heb je bronzen zonnewijzers, maar ook gietijzeren zonnewijzers, koperen zonnewijzers, aluminium zonnewijzers en metalen zonnewijzers. Wij hebben zelf geen voorkeur voor een van deze materialen. Het is vooral belangrijk om te bepalen wat je zelf mooi vindt. Hierbij kan je natuurlijk rekening houden met het type materiaal – en dus de kleur – wat mooi in jouw tuin zal staan. Houdt daarnaast rekening of je meer een klassieke zonnewijzer of een moderne zonnewijzer wil.

Voor wat betreft onderhoud van de zonnewijzer geldt allemaal hetzelfde: ze kunnen tegen de verschillende soorten weersomstandigheden en kunnen hierdoor lang mee. Ideaal dus!

Waar moet je een zonnewijzer plaatsen?

Een zonnewijzer wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt voor de uitstraling en kan je dus neerzetten op de plek waar je dit het mooiste vindt. Wil je toch gebruik maken van de functionaliteit? Dan moet je de zonnewijzer uiteraard op de juiste plek plaatsen. Vanzelfsprekend moet de zonnewijzer in de zon staan: dit doet de naam natuurlijk al vermoeden. Echter, is dat niet het enige waar je rekening mee moet houden. Afhankelijk van het type zonnewijzer moet je deze op een bepaalde manier neerzetten of ophangen. De equatoriale zonnewijzer kan je het beste vergelijken met een kompas: het is belangrijk dat deze precies naar het noorden toe gericht staat. Alleen dan kan je de precieze en juiste tijd aflezen. De verticale zonnewijzer daarentegen is wat minder flexibeler: deze zonnewijzer moet altijd precies naar beneden, het zuiden dus, gericht zijn om goed te kunnen werken. Het cijfer 12 zal dan onderaan staan.