Bijenhotel kopen: de beste bijenhotels, goede aanbiedingen & handige tips 

Bijen zijn onmisbaar in de tuin

Bijen, die vrolijk zoemende diertjes, zijn erg belangrijk voor de natuur en onmisbaar in een duurzame tuin. Zij zorgen niet alleen voor heerlijke honing, maar bovendien ook voor kruisbestuiving van planten en bloemen. 80% van onze eetbare gewassen zijn namelijk afhankelijk van (kruis)bestuiving door bijen en andere insecten.

Helaas, hebben wij minder goed nieuws: de bij heeft het tegenwoordig erg moeilijk. De bijen populatie is namelijk flink uitgedund en de bijen die er nog zijn kunnen steeds minder (geschikte) holletjes vinden. Hoog tijd om daar verandering in te brengen!

Uiteraard is de volgende vraag hoe we dat dan kunnen doen. Dit is heel simpel: door het kopen en vervolgens ophangen van een bijenhotel kan jij er mede voor zorgen dat de bij gered wordt. Een bijenhotel zorgt er namelijk voor dat er verschillende soorten bijen de tuin ingelokt worden, ze daardoor de planten en bloemen kunnen bestuiven en verder een fijn holletje vinden. Ook kan jij zo op een leuke manier het leven van wilde bijen van dichtbij volgen. Zowel voor de bij als voor jezelf een mooie uitkomst.

Wil je meer lezen over insectenhotels? Bekijk dan bijvoorbeeld eens ons artikel over een  wormenhotel!

Bijenhotels

Een bijenhotel: wat is het en waar is het voor?

Een bijenhotel of een bijenhuisje is een, vaak van hout gemaakt, huisje of hotel met buisjes en gangetjes van diverse natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld holle rietstengels. Bijen kunnen hier hun onderkomen vinden, om onder andere te overwinteren. Daarnaast leggen bijen in een bijenhotel ook hun eitjes. De bijen kruipen in een boorgang of buisje en leggen daar de eitjes neer. Bijen vliegen vaak druk heen en weer, want ze leggen namelijk meerdere eitjes in de buisjes en gangen. Het is er een drukke bedoening.

3x bijenhotels in de aanbieding

In onderstaand overzicht vind je een drietal bijenhotels die wij uit hebben gelicht. Deze willen we graag uitlichten om hun kwaliteit, maar ook omdat ze opvallend en uniek zijn. Doe er dus je voordeel mee!

Bijenhuis wijnvat

Een uniek bijenhuis met het uiterlijk van een wijnvat. Kan bijvoorbeeld opgehangen worden aan een boom of op het balkon

Esschert Design bijenhuis

Een houten bijenhotel met een zinken dak. Dit huisje kan zowel staand als hangend gebruikt worden. Ideaal toch! 

Houten bijenhotel 

Dit bijenhotel biedt een goed onderkomen aan verschillende soorten bijen en ziet er nog mooi uit ook

De 6 beste bijenhotels uitgelicht

Wij snappen dat het lastig is om zo maar een bijenhotel te kopen, doordat er veel soorten en maten beschikbaar zijn. Het is belangrijk om niet zomaar een bijenhotel te kopen, aangezien er helaas tamelijk veel verkeerde en slechte bijenhotels in omloop zijn.

Bovendien is het altijd interessant bij het kopen van een bijenhotel om op de prijs te letten. Ze zijn vaak in de aanbieding, wat toch altijd weer interessant kan zijn. De winkels als de Intratuin, Action, Welkoop, Gamma, Praxis en de Hornbach hebben vaak mooie bijenhotels. Echter raden wij aan om eens bij onze partner bol.com te kijken. Dit zijn vaak goedkope, maar kwalitatief goede bijenhotels. Bovendien worden deze gratis thuisbezorgd en kan je vrij gemakkelijk alle soorten bijenhotels met elkaar vergelijken. Door middel van het lezen van de reviews en de beoordelingen kom je al vrij snel achter welke van de producten voor jou de beste bijenhotel is.

Tip: waar je op moet letten bij de aankoop van een bijenhotel

Let er bij een bijenhotel op dat de gaten en stengels tussen de 3 en 8 mm zijn. Grote en kleinere gaten trekken nauwelijks tot geen bijen aan. Daarnaast moeten de boorgangen aan één kant dicht zijn. De lengte van de boorgangen maakt niet uit, hoe dieper de gang hoe meer nestcellen de bijen aan kunnen leggen.

Tevens moet je er voor zorgen dat je een bijenhotel van hard hout, zoals bijvoorbeeld eiken, vuren of beuken, ophangt. De bijen houden over het algemeen niet van zacht hout. De gangen in zacht hout zijn namelijk niet glad genoeg. Een bijenhotel van ander materiaal als steen of beton is niet aantrekkelijk voor bijen.

1. Bijenhotel natuurmonumenten

Een persoonlijke favoriet die wij graag uit willen lichten is het Natuurmonumenten Bijenhotel. Dit product is in samenwerking met Natuurmonumenten ontwikkeld. Een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel. Op deze manier ben je dubbel zo goed bezig! Dit bijennestkastje van vurenhout is niet alleen duurzaam, maar ziet er daarnaast fraai uit en biedt ook nog voldoende plek voor bijen. Onze tip: kopen dit bijenhotel natuurmonumenten! Hang hem gauw op en laat de bij zijn nuttige werk doen.

2. Capi Europe Bijenhotel 

Dit bijenhotel heeft een functioneel evenals mooi design en is geheel gericht op de bij. Een mooie blikvanger in jouw tuin en door het ophangen van dit hotel draag jij bij aan de voortplanting van de bijen. Bovendien voldoet deze aan de afmetingen van de gaten en de stengels en is deze gemaakt van het juiste materiaal. 

3. XL insectenhotel

Anders dan de naam doet vermoeden, bieden de bijenhotels ook vaak plek aan andere insecten zoals bijvoorbeeld lieveheersbeestjes, kevers en vlinders. Vaak worden ze dan ook wel insectenhuisjes of insectenhotels genoemd. Ben je bijvoorbeeld gek op vlinders en wil je hier een specifiek huisje voor, lees dan meer in ons artikel over vlinderkasten.

Door het aanschaffen van dit XL insectenhotel bied jij veel plek aan alle nuttige insecten. Dit hotel heeft namelijk 8 vakken voor verschillende insecten, gevuld met natuurlijke materialen.

4. Duurzaam insectenhotel

Dit insectenhotel in honingraat model in de kleur grijs, is eens wat anders dan het ‘standaard insectenhotel’. Gemaakt van grenen hout en voorzien van het FSC-keurmerk, hét keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Dit insectenhotel kan jij dus met een gerust hart ophangen in jouw tuin. 

5. Insectenhotel bouwpakket 

Het zelf maken van een bijenhotel, of insectenhotel, is enorm populair en redelijk simpel. Wanneer je via google zoekt naar bijenhotel maken, of bijenhotel zelf maken, zul je heel veel hits krijgen met verschillende soorten bouwpakketten of zogeheten bijenhotel DIY, dit staat voor Do It Yourself. Dit is super leuk om te doen, maar valt in de praktijk toch vaak tegen. Bovendien is het wat ons betreft vanzelfsprekend dat je dan wel rekening moet houden met de zaken waar wij eerder over hebben geschreven. Materiaal, inhoud, vorm, waar hang je het bijenhotel op. Wil je toch erg graag zelf aan de slag, dan hebben wij een zeer leuk alternatief voor jou: een insectenhotel bouwpakket. Je weet hierdoor zeker dat jouw bijen- of insectenhotel van de juiste kwaliteit is. De benodigdheden zitten namelijk in het pakket bijgevoegd, dus alles wat je nodig hebt is aanwezig. Je neemt wat meer risico of het allemaal uitpakt zoals je hoopt, maar het voordeel kan zijn dat dit een stuk meer voldoening geeft dan een insectenhotel kopen.

6. Hommelhotel kopen

Naast de bij hebben hommels ook steeds meer behoefte aan een hommelhuis of hommelhotel. Deze hommelkasten zijn vaak in de vorm van een bijenkik. Dit hommelhuis is gemaakt van keramiek, zodat het een veilig, droog en goed geventileerd huis voor hommels is. Bovendien wordt het hommelhuis vaak bezocht door woelmuizen en spitsmuizen. Dit potentiële hommelnest wordt geleverd met instructies hoe het te plaatsen. Ideaal dus! Wat ons betreft een mooi alternatief voor een bijenhuis. Echter moet je je wel bedenken dat hommels minder vaak voorkomen, waardoor de kans dat deze bewoond zal gaan worden kleiner is dan bij een bijenhuis of een algemener insectenhotel.


Lees hier onze
Insectenhotel Palazzo XL review

Lees hier onze bevinden met betrekking tot de Insectenhotel Palazzo XL! Denk hierbij aan de kwaliteit, de levering, maar ook andere ervaringen zoals het bevestigen en ophangen. 

Het insectenhotel Palazzo XL noemt zichzelf de stijlvolste insectenhotel die er is. Wij begrijpen ook wel waarom! Het is een prachtig insectenhotel, waarmee je in 1 klap veel voor de natuur doet. Dit insectenhotel is duurzaam, kwalitatief goed, stevig en solide en ziet er ook nog eens erg mooi uit.

Wij hebben deze besteld via onze partner bol.com. Op het moment dat het product binnen kwam, deze werd overigens gratis en binnen een dag opgestuurd, waren wij al snel erg tevreden met de kwaliteit. Het product bestaat uit duurzame materialen zoals onder andere  dennenhout en berkenhout. 

Het ophangen ging vervolgens ook erg gemakkelijk. Er zit een handige opening aan de achterzijde, waardoor wij alleen maar een spijker in de schutting hoefden te slaan. Hij komt prachtig naar voren in deze tuin en is met recht een blikvanger in onze tuin. Meerdere mensen hebben ons al gevraagd waar we deze prachtige insectenhotel, of bijenhotel, hebben gekocht. Daarnaast is het een vier seizoenen hotel. Het zadeldak van dit product is geïmpregneerd en zorgt ervoor dat dit product tegen alle weersomstandigheden kan en deze kan dus heel het jaar buiten hangen. Zo kunnen wij de insecten het hele jaar door helpen, beschermen en een fijn huisje bieden.

Iets waar wij ook blij mee zijn met betrekking tot dit product zijn de afmetingen. We hebben eerder een bijenhotel gehad die ook voldeed, maar deze vonden wij toch wat aan de kleine kant. Dit insectenhotel is met de afmeting 30 x 9.5 x 50.x cm ideaal in onze tuin.

Het insectenhotel is geschikt voor allerlei soorten insecten. Te denken valt aan bijen, kevers, lieveheersbeestjes en nog heel veel meer.

Wij kunnen dit product enorm aanraden. Het is een relatief duur product, maar je krijgt er ook echt veel voor terug. Doordat het formaat groot is kan je er veel verschillende soorten insecten in kwijt en heb je aan één insectenhotel meer dan voldoende. 

Plaza Insectenhotel

6x unieke bijenhotels aanbiedingen

Onderstaand vind je 6 unieke bijenhotels. Deze zijn allemaal van uitstekende kwaliteit, goedkoop en daarnaast ook nog eens erg mooi. Zoals eerder beschreven zijn deze allemaal te koop bij onze partner bol.com. Wat ons betreft de ideale website voor het kopen van een bijenhotel.

Onmisbare tips voor een bijenhotel

 De volgende, handige en onmisbare tips willen wij jullie nog meegeven, zodat je echt alles uit het bijenhuisje kan halen wat erin zit!

 1. Plaatsen van een bijenhotel

Plaats het bijenhotel op een zonnige en vooral windvrije plek, hangend aan de muur of schutting. De hoogte maakt in principe niet veel uit, in ieder geval vanaf kniehoogte. Zorg er voor dat er geen regenwater in kan lopen. Een afdakje kan instromend regenwater goed voorkomen.

Nadat het insectenhotel eenmaal hangt mag je het niet meer verplaatsen. Daarmee voorkom je dat je de aanwezige insecten wakker maakt of verstoord. Kies dus direct een goede plek uit. 

 2. Lokken van de bijen

Door het bijenhotel te plaatsen in een voedselrijke omgeving met veel bloemen, zal je veel bijen aantrekken en naar het hotel lokken. Ook zijn bijen gek op groendaken. Door het kiezen van de juiste beplanting op je groene dak, ook wel sedum genoemd, kunnen de bijen niet meer om je tuin heen.

Een groen dak is erg opkomend in de duurzame tuin. Ben je hier nieuwsgierig naar geworden, lees dan ons artikel waar alles over een  groen dak en sedum wordt uitgelegd. 

 3. Onderhoud en vervanging

De bijenhotels hebben geen onderhoud nodig. Schoonmaken van insectenhotels kan namelijk juist schadelijk zijn voor eventuele eitjes of insecten die zich (nog) in het bijenhotel bevinden.

Een bijenhotel gaat echter ongeveer 2 jaar mee. Daarna is er kans op scheuren of schimmelvorming, dus vervang het hotel op tijd. Let er op dat het hotel niet meer bewoond wordt. Daarnaast wordt ook aangeraden om een bijenhotel waar weinig activiteit (meer) is te vervangen.

3x mooie bijenhotels

Tot slot hebben wij nog 3 laatste bijenhotels die wij jullie willen laten zien. Deze bijenhotels voldoen allen uiteraard ook aan de kwaliteitseisen en zien er bovendien erg mooi uit. 

Natuurmonumenten

eEn insectenhotel van natuurmonumenten is een zeer goede optie onder de bijenhotels

Esschert Design bijenhotel

erg leuk om cadeau te geven: een bijenhotel in cadeauverpakking

Bijenkast solitaire bijen

Een bijenkast met een mooi uiterlijk, perfect voor in de duurzame tuin

Bekijk ook andere populaire artikelen op onze website: