Bijenhotels: de beste bijenhotels & handige tips 

Bijen zijn onmisbaar in de tuin

Bijen, die vrolijk zoemende diertjes, zijn erg belangrijk voor de natuur en onmisbaar in een duurzame tuin. Zij zorgen niet alleen voor heerlijke honing, maar bovendien ook voor kruisbestuiving van planten en bloemen. 80% van onze eetbare gewassen zijn namelijk afhankelijk van (kruis)bestuiving door bijen en andere insecten.

Helaas, hebben wij minder goed nieuws: de bij heeft het tegenwoordig erg moeilijk. De bijen populatie is namelijk flink uitgedund en de bijen die er nog zijn kunnen steeds minder (geschikte) holletjes vinden. Hoog tijd om daar verandering in te brengen!


Uiteraard is de volgende vraag hoe we dat dan kunnen doen. Dit is heel simpel: door het ophangen van een bijenhotel kan jij er mede voor zorgen dat de bij gered wordt. Een bijenhotel zorgt er namelijk voor dat er verschillende soorten bijen de tuin ingelokt worden, ze daardoor de planten en bloemen kunnen bestuiven en verder een fijn holletje vinden. Ook kan jij zo op een leuke manier het leven van wilde bijen van dichtbij volgen. Zowel voor de bij als voor jezelf een mooie uitkomst.

Bijenhotels

Een bijenhotel: wat is het en waar is het voor?

Een bijenhotel of een bijenhuisje is een, vaak van hout gemaakt, huisje of hotel met buisjes en gangetjes van diverse natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld holle rietstengels. Bijen kunnen hier hun onderkomen vinden, om onder andere te overwinteren. Daarnaast leggen bijen in een bijenhotel ook hun eitjes. De bijen kruipen in een boorgang of buisje en leggen daar de eitjes neer. Bijen vliegen vaak druk heen en weer, want ze leggen namelijk meerdere eitjes in de buisjes en gangen. Het is er een drukke bedoening.

Bijenhuis wijnvat

Een uniek bijenhuis met het uiterlijk van een wijnvat. Kan bijvoorbeeld opgehangen worden aan een boom of op het balkon

Esschert Design bijenhuis

Een houten bijenhotel met een zinken dak. Dit huisje kan zowel staand als hangend gebruikt worden. Ideaal toch! 

Houten bijenhotel 

Dit bijenhotel biedt een goed onderkomen aan verschillende soorten bijen en ziet er nog mooi uit ook

6x verschillende Bijenhotels uitgelicht

Wij snappen dat het lastig is om zo maar een bijenhotel te kopen, doordat er veel soorten en maten beschikbaar zijn. Het is belangrijk om niet zomaar een bijenhotel te kopen, aangezien er tamelijk veel verkeerde en slechte bijenhotels in omloop zijn.

Tip: waar moet je op letten bij de aankoop van een bijenhotel

Let er bij een bijenhotel op dat de gaten en stengels tussen de 3 en 8 mm zijn. Grote en kleinere gaten trekken nauwelijks tot geen bijen aan. Daarnaast moeten de boorgangen aan één kant dicht zijn. De lengte van de boorgangen maakt niet uit, hoe dieper de gang hoe meer nestcellen de bijen aan kunnen leggen.

Tevens moet je er voor zorgen dat je een bijenhotel van hard hout, zoals bijvoorbeeld eiken, vuren of beuken, ophangt. De bijen houden over het algemeen niet van zacht hout, de gangen in zacht hout zijn namelijk niet glad genoeg. Een bijenhotel van ander materiaal als steen of beton is niet aantrekkelijk voor bijen.

1. Natuurmonumenten bijenhotel

Een persoonlijke favoriet die wij graag uit willen lichten is het Natuurmonumenten insectenhuis. Dit product is in samenwerking met Natuurmonumenten ontwikkeld. Een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel. Op deze manier ben je dubbel zo goed bezig! Dit bijennestkastje van vurenhout is niet alleen duurzaam, maar ziet er daarnaast fraai uit en biedt ook nog voldoende plek voor bijen. Schaf dit hotel aan, hang hem op en laat de bij zijn nuttige werk doen.

2. Capi Europe Bijenhotel 

Dit bijenhotel heeft een functioneel evenals mooi design en is geheel gericht op de bij. Een mooie blikvanger in jouw tuin en door het ophangen van dit hotel draag jij bij aan de voortplanting van de bijen. Bovendien voldoet deze aan de afmetingen van de gaten en de stengels en is deze gemaakt van het juiste materiaal. 

3. XL insectenhotel

Anders dan de naam doet vermoeden, bieden de bijenhotels ook vaak plek aan andere insecten zoals bijvoorbeeld lieveheersbeestjes, kevers en vlinders. Vaak worden ze dan ook wel insectenhuisjes of insectenhotels genoemd. Ben je bijvoorbeeld gek op vlinders en wil je hier een specifiek huisje voor, lees dan meer in ons artikel over vlinderkasten.

Door het aanschaffen van dit XL insectenhotel bied jij veel plek aan alle nuttige insecten. Dit hotel heeft namelijk 8 vakken voor verschillende insecten, gevuld met natuurlijke materialen.

4. Duurzaam insectenhotel

Dit insectenhotel in honingraat model in de kleur grijs, is eens wat anders dan het ‘standaard insectenhotel’. Gemaakt van grenen hout en voorzien van het FSC-keurmerk, hét keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Dit insectenhotel kan jij dus met een gerust hart ophangen in jouw tuin. 

5. Insectenhotel bouwpakket 

Uiteraard kan je ook zelf een bijenhotel of insectenhotel maken. Vanzelfsprekend moet je dan wel rekening houden met de zaken waar wij eerder over hebben geschreven. Wil je toch erg graag zelf aan de slag, dan hebben wij een zeer leuk alternatief voor jou: een insectenhotel bouwpakket. Je weet hierdoor zeker dat jouw bijen- of insectenhotel van kwaliteit is. De benodigdheden zitten namelijk in het pakket bijgevoegd, dus alles wat je nodig hebt is aanwezig.

6. Hommelhotel kopen

Naast de bij hebben hommels ook steeds meer behoefte aan een hommelhuis of hommelhotel. Deze hommelkasten zijn vaak in de vorm van een bijenkik. Dit hommelhuis is gemaakt van keramiek, zodat het een veilig, droog en goed geventileerd huis voor hommels is. Bovendien wordt het hommelhuis vaak bezocht door woelmuizen en spitsmuizen. Dit potentiële hommelnest wordt geleverd met instructies hoe het te plaatsen. Ideaal dus! 

Onmisbare tips

 De volgende, handige en onmisbare tips willen wij jullie nog meegeven, zodat je echt alles uit het bijenhuisje kan halen wat erin zit!

 1. Plaatsen van een bijenhotel

Plaats het bijenhotel op een zonnige en vooral windvrije plek, hangend aan de muur of schutting. De hoogte maakt in principe niet veel uit, in ieder geval vanaf kniehoogte. Zorg er voor dat er geen regenwater in kan lopen. Een afdakje kan instromend regenwater goed voorkomen.

Nadat het insectenhotel eenmaal hangt mag je het niet meer verplaatsen. Daarmee voorkom je dat je de aanwezige insecten wakker maakt of verstoord. Kies dus direct een goede plek uit. 

 2. Lokken van de bijen

Door het bijenhotel te plaatsen in een voedselrijke omgeving met veel bloemen, zal je veel bijen aantrekken en naar je hotel lokken. Ook zijn bijen gek op groendaken. Door het kiezen van de juiste beplanting op je groene dak, ook wel sedum genoemd, kunnen de bijen niet meer om je tuin heen.

Een groen dak is erg opkomend in de duurzame tuin. Ben je hier nieuwsgierig naar geworden, lees dan ons artikel waar alles over een   groen dak en sedum wordt uitgelegd. 

 3. Onderhoud en vervanging

De bijenhotels hebben geen onderhoud nodig. Schoonmaken van insectenhotels kan namelijk juist schadelijk zijn voor eventuele eitjes of insecten die zich (nog) in het bijenhotel bevinden.

Een bijenhotel gaat echter ongeveer 2 jaar mee. Daarna is er kans op scheuren of schimmelvorming, dus vervang het hotel op tijd. Let er op dat het hotel niet meer bewoond wordt. Daarnaast wordt ook aangeraden om een bijenhotel waar weinig activiteit (meer) is te vervangen.

Natuurmonumenten

eEn insectenhotel van natuurmonumenten is een zeer goede optie onder de bijenhotels

Esschert Design bijenhotel

erg leuk om cadeau te geven: een bijenhotel in cadeauverpakking

Bijenkast solitaire bijen

Een bijenkast met een mooi uiterlijk, perfect voor in de duurzame tuin