Egelhuisje kopen – populaire producten en 5 unieke tips

Geritsel in je tuin tussen de bladeren? Een stekelig bolletje tussen de struiken? Grote kans dat er een egel zit, die op zoek is naar egelvoer of een lekker plekje om te verblijven.

De egel zoekt steeds vaker naar een plekje in de tuin om bijvoorbeeld te kunnen overwinteren. De reden hiervoor is dat Nederland steeds meer verstedelijkt. De tuinen doen helaas ook mee aan deze trend: steeds meer tuinen in Nederland worden bestraat en omheind, wat een bedreiging vormt voor de egel. Erg zonde vinden wij! De egel is een hartstikke leuk dier, die niks verkeerd doet. Daarnaast zijn het nuttige dieren voor de tuin. Zo eten ze voor ons schadelijke insecten en slakken op. Om de egels te helpen en om je tuin te behouden kan je een egelhuisje, ook wel een egelmand genoemd, kopen. 

Wat is een egelhuisje?

Een egelhuisje, ook wel egelhuis genoemd, is ontworpen om de egels optimale overlevingskansen te bieden, zowel in het voorjaar als in het najaar. Een egel huisje is een fijne, droge en beschutte schuilplek voor de egel. Ze gebruiken het egelhuisje om in te kunnen slapen, te overwinteren en om in het paarseizoen jongen in te werpen en in groot te brengen.

Soorten egelhuisjes

Egelhuisjes zijn er in diverse soorten, maten en materialen. De prijzen kunnen aardig variëren. In dit artikel geven wij onze aanbevelingen voor egelhuisjes van goede kwaliteit, die lang mee gaan. 

Egelhuis kopen en aanbiedingen

Egelmand van wilgentakken

Deze egelmand van wilgentakken is de perfecte huisplaats voor een egel 

egelwoning van riet

De rieten egelwoning biedt het gehele jaar een veilig onderdak aan de egel. 

Egelhuisje van hout

Een van de fijnste egelhuisjes die er zijn. hiermee creer je een veilige plek

Waar koop je het beste een egelhuisje?

Een egelhuisje kan je op veel verschillende plekken kopen. Je kan onder andere denken aan het kopen van een egelhuisje bij de Intratuin, de Gamma, de Action, de Welkoop, de Praxis en nog heel veel meer. Deze winkels hebben een mooi aanbod, met veel verschillende egelhuisjes. Toch vinden wij dit niet de beste optie. Wij willen jullie namelijk sterk adviseren om de egelhuisjes via bol.com te kopen. Waarom? Lees gauw verder!

Allereerst heb je in een keer een overzicht van alle producten die er zijn. Naast een overzicht, kan je zien welke kwalitatief in orde zijn, welke beoordelingen deze hebben, of ze op voorraad zijn én wat de prijzen zijn. Zo heb je op een gemakkelijke manier een goed overzicht van alle opties. en kan je goed sorteren op de punten die jij belangrijk vindt. Bovendien verstuurt bol.com gratis alles op en kan je ook gratis retourneren wanneer je niet tevreden bent!

Twijfel je tussen twee huisjes? Geen punt. Bestel ze beide, beoordeel ze thuis, zonder dat je op de huid gezeten wordt door een drammerige verkoper en stuur ze vervolgens in alle rust, gratis terug. 

De beste Egelmand voor in de winter

Egelmand

De beste egelmand voor de winter. Dat is nogal een statement. Toch durven wij het wel aan! De Esschert Design – Egelmand van wilgentakken is echt hartstikke goed. Maar waarom?

De egel zoekt in de winter natuurlijk een veilig plek om zijn winterslaap te kunnen houden. Een goed en warm nest is ook van groot belang. Door een veilige en beschutte plek te bieden kunnen ze veilig de winter door komen. Door een egelmand in je tuin te plaatsen is dit de perfecte oplossing voor een egel. De egels leggen het mandje of het huisje vol met bladeren en kunnen zo rustig slapen.

De mand van Esschert Design is qua formaat, kwaliteit en prijs perfect. De mand is met een prijs van een kleine 30 euro goed te betalen. Daarnaast is het een kwalitatief goede egelmand. Hij heeft bij ons in de tuin gestaan tijdens het najaar, winter en voorjaar. Er zijn voldoende stormen, regenbuien en windhozen overheen gegaan, maar hij bleef stabiel staan en leek geen kik te geven. De egels hebben er de hele winter gebruik van gemaakt.

Wij hebben dit huisje op bol.com besteld en hebben in de winter direct een logé gehad. Super leuk om te zien en te ervaren. Zo kunnen we de egels een beetje helpen en het is voor ons maar een kleine moeite. Heb je ook interesse in de Egelmand van Esschert design? Via onderstaande button kan je het product vinden op bol.com en deze direct aanschaffen!

De 5 unieke tips voor alles rondom egelhuisjes

1. Let op de omheining van je tuin

Het heeft weinig zin om een of meerdere, egelhuisjes aan te schaffen als je geen egels in je tuin hebt. Laat staan dat ze dan gebruik gaan maken van je egelhuisje. De meeste mensen hebben hun tuin omringd door een omheining. Dit maakt het extra lastig voor een egel om in je tuin te komen, hoe goed deze ook voor je egel is. Gelukkig is daar een oplossing voor gevonden. Een zogenoemde egel snelweg. Maak een doorgang in je schutting, zodat dat de deur vormt voor de egel op weg naar zijn egelhuisje. De egel kan hierdoor gemakkelijk in de tuin komen en gebruik maken van de egel woning. Een andere variant van de egel snelweg is de egelpoort. Het idee hiervan is hetzelfde: het vormt een doorgang, zodat de egel in je tuin kan komen. Bekijk hieronder het aanbod van de egelpoort. 

2. Houd rekening met de plek en omgeving van je egelwoning

Egels leven in de natuur in gebieden met veel beschutting, zoals struiken, bladeren of heggen. Dat betekent dat je niet zomaar op elke plek in je tuin een egelwoning neer kan zetten. Het is belangrijk dat je goed rekening houdt met de natuurlijke, ideale leefomgeving van de egel. Deze ideale leefomgeving kan je gemakkelijk nabootsen in je eigen tuin. Zorg voor een plekje waar de bladeren kunnen blijven liggen en zorg voor voldoende beplanting.

De egel vindt het daarnaast prettig om op een rustig plekje in je tuin te kunnen verblijven. Plaats daarom het huisje met de ingang in de buurt van de schutting of begrenzing van de tuin en zoveel mogelijk buiten het bereik van kinderen of huisdieren. Als het egelhuisje op een te drukke plek staat zal het huisje onbewoond blijven. De egel houdt van een goed gevuld huisje. Dit kan met verschillende materialen, waaronder droge bladeren en takjes.

3. Egels houden van rust

Als er een egel in het huisje zit, laat hem dan vooral met rust. Egels raken namelijk snel verstoort. Als een egel tijdens zijn winterslaap wordt gestoord, kan dat leiden tot verhongering. Een nest met jonge egels die verstoord raakt zal worden verlaten. Dus pas hier goed mee op!

4. Maak het huisje schoon met water

Zodra de egel uit zijn winterslaap is, begint de zoektocht naar voedsel. Dit is het geschikte moment om het huisje schoon te maken. De winterslaap eindigt meestal rond maart of april. Soms wordt het daarna ook nog erg koud, dus maak het huisje niet schoon als het buiten nog koud is. Echter moet je ook weer niet te lang wachten met schoonmaken, want in de maand mei begint het paarseizoen. Op dat moment zal de egel graag gebruik maken van het huisje om zijn jongen te werpen en in groot te brengen.

Je kunt het egelhuis schoonmaken met kokend water. Gelieve niet met schoonmaakmiddelen, dit kan schadelijk zijn voor de egel. Zorg dat het ergste vuil verwijderd wordt en vervang het oude nestmateriaal.

5. Egels zijn alleseters!

De egel kan naast een tuin en een huis, uiteraard ook voer gebruiken. Egels zijn alleseters. In de natuur eten ze onder andere slakken, rupsen en larven. Daarnaast eten ze bijvoorbeeld ook vruchten of bessen. In principe is de egel zelf in staat om voor zijn voedsel te zorgen, maar met name de jonge egels zijn op zichzelf aangewezen en kunnen hier wel wat ondersteuning bij gebruiken. Het gaat dan om bijvoeren, dit kan voordat ze de winterslaap in gaan nodig zijn.

Verschillende soorten egelvoer kopen en tips

Egelhuisje natuurmonumenten

Het egelhuisje van Natuurmonumenten is een persoonlijke favoriet. Deze is gemaakt van FSC-gecertificeerd vurenhout, wat duurzaam hout is. Bovendien heeft deze egelwoning een uitschuifbare toegangstunnel, wat zorgt voor extra veiligheid. Een prachtig huisje van duurzame kwaliteit. Dit huisje is wat duurder in aanschaf, maar gaat zeer lang mee en is milieuvriendelijk. Bovendien gaat een deel van de opbrengst naar het goede doel. Zo ben je dus extra goed bezig!

Egelhuisje half rond

De halfronde egelwoning is een van onze favorieten. Het is een stijlvol egelhuis, in de vorm van de slakkenhuis. Naast alle basis voorwaarden heeft dit nestkastje nog een extra functionaliteit. Het is namelijk een ideaal egelhuis voor gewonde egels. Dit dankzij het inspectie- en reinigingsluik dat gemakkelijk te openen is.


Mocht je nou geïnteresseerd zijn in andere artikelen over dieren, de duurzame tuin of rondom kweken. Lees dan de andere artikelen op onze website!