Kattennet kopen: alles wat je moet weten over kattennetten en de beste producten

Poezen en katten, de één is er gek op, de ander wordt er helaas gek van. Je hoort waarschijnlijk regelmatig mensen praten over hoe vervelend het is dat er weer een kat in hun tuin gepoept heeft. Begrijpelijk natuurlijk, maar de meeste katten willen toch graag naar buiten. De eigenaar wil de kat hier uiteraard in voorzien en gunt de kat plezier en vrijheid in de heerlijke frisse buitenlucht. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de kat alleen maar binnen te laten, maar dat is misschien niet wat je eigenlijk wilt. Gelukkig zijn er diverse manieren van tuinbeveiliging, waardoor de kat op een veilige manier naar buiten kan en er niemand anders last heeft van jouw kat. De ideale manier om hier aan te voldoen is door middel van het plaatsen van een kattennet in de tuin.

Een kattennet: wat is het en waarom is het nodig?

Een kattennet is niets meer of minder dan een groot net dat je over de tuin kan spannen. Door het gebruik van een kattennet zorg je er voor dat jouw kat de tuin niet uit kan ontsnappen, maar toch op een veilige manier lekker buiten kan zijn om te spelen of rond te lopen in de achtertuin of op het balkon. Een kattennet zorgt er niet alleen voor dat andere mensen geen last hebben van jouw kat, ook wordt de kat hierdoor beschermd tegen andere dieren en zal de kat niet aangereden kunnen worden, wat op straat wel het geval is.

Een kattennet is tevens niet alleen geschikt voor in de tuin, maar is ook te gebruiken op het balkon. Dus ook als je een appartement hebt, kan de kat heerlijk van de buitenlucht genieten. Door het gebruik van een kattennet op het balkon, kan de kat niet van deze hoogte vallen en voorkom je hiermee vervelende ongelukken. Een bijkomend voordeel is dat je ook ongewenste gasten als duiven op je balkon kan weren. In ons artikel over duivennetten lees je hier meer over. 

Een kattennet is dus een ware must have als je wilt dat jouw kat lekker onbezorgd naar buiten kan en je niemand tot last wil zijn. In dit artikel tonen wij de beste kattennetten om te kopen, alle aanbiedingen en lees je onder andere waar een goed kattennet aan moet voldoen en hoe je een net kan plaatsen in de tuin of op het balkon. Daarnaast geven wij nog enkele tips om de tuin katproof en interessant te maken.

Een goed kattennet: waar moet je op letten?

Het kopen van een kattennet heeft enkele zaken waar je op moet letten. Bijvoorbeeld het materiaal. Een goed kattennet is van sterk materiaal zoals nylon of polyester gemaakt en is flexibel en soepel, waardoor het gemakkelijk te spannen of op te hangen is. De stevigheid is met name erg belangrijk. Zo zijn er enkele kattennetten met draadversterking. Een net moet namelijk tegen een stootje kunnen: de kat moet niet door het net heen kunnen bijten en het net moet niet snel kapot gaan. Je mag van een goed kattennet verwachten dat het lang mee gaat. Daarnaast moet een kattennet bestand zijn tegen verschillende weersinvloeden, het hangt namelijk buiten en wordt blootgesteld aan UV licht en aan vocht.

Een kattennet kopen kan lastig zijn. De netten zijn in verschillende maten verkrijgbaar, bekijk goed welke maat jij nodig hebt voor in de tuin of op het balkon. Let ook op de grootte van de mazen, zodat kleine volwassen katten er niet doorheen kunnen. Een maas van 3×3 cm is dan aan te raden. Gebruik je het net voor een kitten, zorg er dan voor dat de mazen nog kleiner zijn.

Een fijne bijkomstigheid is dat sommige netten transparant zijn, hierdoor valt het bijna niet op in de tuin en stoort het je niet als je zelf lekker in de tuin wilt zitten. Dus zag je het plaatsen van een kattennet niet helemaal zitten, omdat het lijkt alsof je zelf gevangen zit? Bekijk dan eens het aanbod onder de transparante kattennetten.

Plaatsen van een kattennet

De meeste kattennetten zijn eenvoudig op te hangen, door middel van pluggen en haken die je in de muur of schutting kunt boren. Ben je niet zo blij met het boren van gaten in de muur en wil je bijvoorbeeld een kattennet op het balkon bevestigen zonder te boren? Dan kan je het ook ophangen met kabelbinders of tiewraps. Zorg er voor dat het goed vast zit en er aan de randen geen gaten ontstaan, waar de kat doorheen kan klimmen. Een kattennet kan je ook gemakkelijk op maat knippen, mocht het net te groot zijn voor jouw tuin. Zo kan je het mooi strak afwerken.

Je kunt er voor kiezen om de hele tuin te overspannen met een net, maar je kunt ook gaan voor een nettenstrook. Dit houdt in dat je vanaf de schutting een gedeelte overdekt met gaas of een net. Je zult hier wel andere materialen voor nodig hebben, zoals een beugel of een ijzeren hoekprofiel.


3 beste tips om de tuin katproof en interessant te maken

Om de tuin voor de kat leuk te maken kun je je voordeel doen met de onderstaande tips. De kat zal niet kunnen wachten om weer lekker naar buiten te gaan.

1. Pas op met giftige planten en bloemen voor de kat, zoals onder andere de tulp, de klimop en de hortensia. De kat kan hier erg ziek van worden. Een kat vindt planten en bloemen vaak wel interessant. Zorg er voor dat je een paar planten, zoals bamboe, lavendel of kattenkruid, hebt waar de kat wel tegen kan en waar lekker aan geknabbeld kan worden. 

2. Door het monteren van een plankje, ongeveer 20cm onder de schuttingrand of balkonrand, kan de kat daar veilig op zitten en liggen. De kat zal het heerlijk vinden om lekker rond te kijken en alles te overzien, zonder dat hij kan ontsnappen of zelf gevaar loopt.

3. Zorg voor verschillende plekken in de tuin met zon en met schaduw en met gras of zand. Op momenten dat het fris is buiten kan de kat lekker in de zon opwarmen, is het erg warm dan kan de kat behoefte hebben aan een schaduwrijke plek om lekker te kunnen slapen. Op het gras kan de kat lekker liggen en in het zand spelen en graven.