Vleermuiskast kopen – de beste vleermuiskasten, unieke tips en adviezen

Wij hebben al meerdere artikelen over dieren geschreven en het is inmiddels wel duidelijk dat het één van onze passies is. Een wat minder voor de hand liggend dier om over te schrijven is de vleermuis. Ondanks dat willen wij toch een artikel wijden aan vleermuiskasten en het kopen van vleermuiskasten. Vleermuizen zijn de enige vliegende zoogdieren in de gehele wereld. Bovendien kunnen vleermuizen de hulp van de mens goed gebruiken tegenwoordig! Het kan een goede toevoeging zijn aan je tuin. De redenen hiervoor zullen wij in dit artikel bespreken. Wij kunnen ons voorstellen dat je weinig van de vleermuis weet. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: wisten jullie dat vleermuizen ’s nachts heel veel muggen op eten? En dat ze daarnaast ook ingezet worden als natuurlijke vijand tegen de eikenprocessierups? Nee he? Wij kwamen er ook pas later achter! In dit artikel lees je er meer over.

Bovendien zullen wij enkele kwalitatief goede vleermuiskasten uitlichten, zodat je zeker weet dat je een vleermuiskast van uitstekende kwaliteit koopt, waar de vleermuis goed in zal kunnen gedijen. 

Vleermuiskast – wat is het eigenlijk?

Een vleermuiskast is feitelijk gezien een woning voor een vleermuis. Vleermuizen maken hun eigen woning of verblijfplaats nooit zelf. Ze zijn afhankelijk van gaten in bomen, gebouwen en andere bestaande kieren om in weg te kunnen kruipen. In verband met de steeds betere isolatie van gebouwen en woningen verdwijnen dit soort plekken steeds meer, waardoor je de vleermuis goed kan helpen met het bieden van een vleermuiskast. Bovendien zijn vleermuizen heel bijzondere dieren, doordat ze veel verschillende functies hebben, zonder dat veel mensen hier weet van hebben. Veel mensen denken vaak dat het enge beestjes zijn, terwijl niets minder waar is!

Vleermuiskast kopen en aanbiedingen

Waarom een vleermuiskast kopen?

 1. Gebrek aan woonruimte

Niet alleen wij mensen hebben steeds meer gebrek aan woningen. Dit geldt ook voor de vleermuis. Vleermuizen zijn afhankelijk van bestaande gaten en plekken om woonruimte te vinden, waar ze kunnen overwinteren en hun jongen opvoeden. Door dat dit steeds minder vaak voorkomt is dit gevaarlijk voor het voortbestaan van vleermuizen. Bovenal omdat vleermuizen maar 1 jong per jaar kunnen krijgen. Dit is dus een extra reden om een vleermuiskast in je tuin op te hangen, zodat je ze hiermee kan helpen en ondersteunen.

 2. Sterfte van vleermuizen

Door het gebrek aan goede woningen worden vleermuizen vaak gestoord tijdens hun winterslaap. Hierdoor sterven de meeste vleermuizen aan uitputting, omdat ze onvoldoende uit kunnen rusten. Een goede vleermuiskast kan de vleermuis uitstekend helpen! Bovendien is een vleermuis een heel bijzonder dier! Ze zijn net als bijvoorbeeld bijen heel goed in het bestuiven van verschillende soorten bloemen. Bovendien verspreiden ze ook zaden, waardoor ze de begoreiing in stand houden. Lees meer over bijen in ons artikel over bijenhotels.

3. Vleermuizen houden de insectenpopulatie in bedwang

Wat veel mensen niet weten is dat vleermuizen ’s nachts heel veel muggen eten. De insecten die wellicht wel op plek 1 staat qua irritatie. Dit maakt het dus heel prettig wanneer jij in een bos woont, of een (grote) vijver in je tuin hebt. Tegenwoordig worden vleermuizen ook ingezet tegen de bestrijding van de eikenprocessierups. Op deze manier kan je dus overlast van insecten voorkomen! Dit betekent niet dat we de insectenpopulatie moeten stimuleren. Kijk voor meer inspiratie en tips verder op onze website.

Onze ervaring met de vleermuiskast Glamis

Wij hebben de vleermuiskast Glamis voor jullie getest. Deze hebben wij via bol.com gekocht in het najaar van 2021. We kunnen duidelijk zeggen: dit bevalt hartstikke goed. We hebben deze opgehangen achter in de tuin, aan een boom. Dit hoeft trouwens niet altijd een boom te zijn. Je kan een vleermuiskast ook prima aan je huis, bijvoorbeeld aan een gevel, ophangen.

Het duurde enkele weken, maar daarna hadden we continu vleermuizen in onze tuin vliegen. Sindsdien is hij continu bewoond gebleven en hebben wij een hoop vleermuizen een thuis kunnen bieden. Veel mensen vragen ons of we geen overlast van vleermuizen hebben. Daar kunnen we heel duidelijk over zijn: totaal niet. Ze vladderen lekker rond, maar laten ons altijd met rust. Vaak zijn vleermuizen banger voor ons, dan wij voor hen.

Bijkomend voordeel is dat we in de voorgaande jaren last hadden van een eikenprocessierups. In de zomer van 2021 hebben we hier geen enkele last van gehad! De vleermuis is het beste anti eikenprocessierups bestrijdingsmiddel die er wat ons betreft te krijgen is. 

Waar op letten bij de aanschaf van een vleermuiskast?

1. Waar moet je de vleermuiskast ophangen?

Zoals al eerder geschreven zoeken vleermuizen naar een veilige, compacte plek. Dit is een belangrijk uitgangspunt bij het ophangen van de vleermuizenkast. De vleermuis moet de vleermuiskast als veilige, beschutte plek zien, die deze als schuilplek kan gebruiken. Eventueel ook om zo te kunnen ontsnappen aan roofdieren. Bovendien houden vleermuizen van een hoge plek voor hun nestplaats. Je moet dan denken aan een hoogte van om en nabij de 5 meter. De kast moet minimaal op 3.5 meter hoog hangen, maar het liefst zo hoog mogelijk. Sommige mensen willen een inbouw vleermuiskast. Hiervoor geldt hetzelfde: houd rekening met de minimale hoogte voor een optimaal resultaat.

De hoogte is inmiddels bekend. Maar naar welke richting hang je de vleermuiskast? Het is goed om te weten dat vleermuizen enorme liefhebbers van warmte zijn. Je mag de voorzijde van de kast dus best naar het zonlicht plaatsen. Kanttekening hierbij is wel dat er niet de gehele dag zon op moet staan. Bovendien is het ook belangrijk om te zorgen dat de vleermuiskast op een plek hangt waar het rustig is en dat het niet in kan regenen.

2. Hoeveel vleermuizenkasten moet je ophangen?

De hoeveelheid van het aantal vleermuiskasten is een ander aspect waar je rekening mee zal moeten houden. Het is goed om te weten dat vleermuizen graag meerdere nesten bouwen, in verband met veiligheid in combinatie met eventueel gevaar. Ze zullen dus gelukkiger worden als er meerdere vleermuiskasten opgehangen worden. Hang de vleermuiskast dus op een plek waar meerdere hoge bomen staan, zodat je overal rekening mee kan houden. 

3. Controleren van de vleermuiskasten

In principe kan je de kast het hele jaar ophangen, maar in het voorjaar is de beste optie, dan vliegen de meeste vleermuizen rond. Het kan wel even duren voordat de vleermuizen het als hun nieuwe huis zullen zien. Om te controleren of de vleermuiskast inmiddels bewoond is, is het makkelijkste om gewoon even met een zaklamp in de vleermuiskast te schijnen. Dit is ook handig met het oog op eventueel onderhoud.

4. Onderhoud van een vleermuiskast

Het onderhoud van een vleermuiskast moet niet worden vergeten. Wij raden aan om twee keer per jaar de kast te verschonen door alles wat hierin ligt te verwijderen. Je kan hierbij denken aan spinnenwebben, nesten en eventueel ontlasting. Ons advies is om dit te doen tijdens de vorstperiode. Uiteraard is het belangrijk om op voorhand te controleren of de vleermuiskast op dat moment onbewoond is. Bij de aanschaf van een vleermuiskast kan je goed kijken naar het type materiaal van de kast zelf, zoals bijvoorbeeld FSC hout. Dit zorgt voor een langere levensduur van de kast.

5. Vleermuiskast zelf maken?

Een veel voorkomende vraag: kan je zelf een vleermuiskast maken? Uiteraard kan het altijd. Toch raden wij het niet aan! Er zitten best veel eisen aan, waar lastig aan te voldoen is. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld een ruwe binnenkant, omdat de vleermuis anders niet kan blijven hangen. Wij hebben in eerste instantie ook zelf een vleermuiskast gemaakt, maar deze bleef helaas jaren onbewoond. Wij wilden vervolgens toch maar een vleermuizenkast kopen, om te kijken of het daar aan lag. Binnen enkele maanden hadden we een bewoner! Kijk verderop op deze pagina naar verschillende vleermuiskasten om te kopen.

Uitgelicht: Vleermuiskast Natuurmonumenten

Ons favoriete product is de vleermuiskast Natuurmonumenten. Deze is zeer geschikt voor zowel ruige als dwergvleermuizen. Bovendien zijn ze zeer ruim en kunnen ze minimaal 10 vleermuizen huisvesten. 

Daarnaast gaat bij de aankoop van een Natuurmonumenten vleermuiskast een deel van je aankoopbedrag naar Natuurmonumenten. Zo steun je de natuur dubbel zo goed!

6 kwalitatief goede vleermuiskasten!