Vlinderkasten: topproducten en de 5 beste tips

Vlinders: wie wordt er nou niet gelukkig van als deze in je tuin rond fladderen. Ze hebben mooie kleuren en zorgen voor een gezellige uitstraling in de tuin. Er zijn verschillende manieren om ze in het voorjaar, maar ook in het najaar, in jouw tuin te krijgen. In een ander artikel hebben wij al geschreven over  vlinderstruikenIn dit artikel willen wij meer stil staan bij het behouden van vlinders in de tuin, door middel van de vlinderkast . De vlinderkast is niet voor niets razend populair en de vraag neemt snel toe!

Vlinderkasten, waarom eigenlijk?

Er zijn veel mensen die denken dat wanneer het najaar voor de deur staat, de dagen weer korter worden en het weer minder wordt, de meeste vlinders ons land verlaten. Wat de meeste mensen echter niet weten, is dat niet alle vlinders dit daadwerkelijk ook doen. Sterker nog, er zijn verschillende soorten die in Nederland overwinteren. Deze type vlinders zoeken vaak naar plekken waar ze weg kunnen kruipen en wat meer beschut kunnen leven, zoals tussen bladeren in een bos, maar ook gewoon achter jouw huis bij de schuur.

Helaas zijn er tegenwoordig steeds minder van dit soort plekken te vinden. Men kiest steeds vaker voor een onderhoudsvrije en minder groene tuin. Dit is iets waar de vlinder niet gelukkig van wordt en dit is ook volgens ons ontzettend jammer en een gemiste kans. Gelukkig zijn er tegenwoordig verscheidene oplossingen waarmee we vlinders de winter door kunnen helpen. Eén daarvan is door middel van het plaatsen van één of meerdere vlinderkasten, ook wel vlinderhuisje genoemd.

Wat is een vlinderkast?

Een vlinderkast lijkt in de basis erg op een vogelhuisje: het is een beschutte plek waar de vlinders weinig tot geen last hebben van de (koude) weersomstandigheden. Voor hen een ideale ruimte om de winter door te komen. De reden hiervoor is dat vlinders koudbloedig zijn en opgewarmd worden door de zon. In de winter kunnen zij niet opgewarmd worden door de zon, dus zoeken ze graag een vlinderhuisje op.  

Door middel van het plaatsen van vlinderkasten worden vlinders niet alleen de winter door geholpen, ook in de zomer vinden vlinders dit een heerlijke plek om te vertoeven. Het resultaat mag er dan ook zeker zijn: je kan dan heerlijk genieten van allerlei verschillende soorten vlinders in jouw tuin. Naast het feit dat het een onwijs leuke en gezellige uitstraling geeft, zijn vlinderkasten ook niet duur. Voor weinig geld en moeite heb je dus meerdere vlinders in je tuin, wat wat ons betreft een cadeautje is. Volgens ons kan je namelijk niet genoeg vlinders in de tuin rond hebben fladderen. Heb je interesse in meer dierenkasten? Lees dan ons artikel over vleermuiskasten

Uitgelicht: 3 top vlinderkasten voor in de tuin

Vlinderkast van hout

Dit vlinderhuisje van hout is erg mooi en is geproduceerd van duurzaam hout

vlinderkast BUZzy home

Een vlinderkast van Buzzy home is de perfecte vlinderkast voor in jouw tuin

vlinderkast aan de schutting

deze vlinderkast past uitstekend aan de schutting om extra vlinders te lokken

5 tips voor het gebruik van een vlinderkast

Je hebt een vlinderhuisje gekocht en nu? De juiste plaats, onderhoud en acties zijn belangrijk. Lees hieronder vijf verschillende tips over vlinderkasten en wat je moet doen om het maximale eruit te halen.

1. Plaats het vlinderhuisje op een beschutte plek

Zoals al eerder beschreven houden vlinders van beschutte plekken en kunnen de vlinderkasten het beste opgehangen worden op een beschutte plek. De reden hiervoor is dat er zo min mogelijk kou en regen in de kast kan komen. Dit betekent dat je de kast het beste uit de wind kan hangen. In Nederland betekent dat dit vaak met de ingang richting het oosten zal zijn, voor de optimale plaatsing. De hoogte waarop je het vlinderhuisje ophangt maakt het niet zoveel uit en laten wij helemaal van jou afhangen. Onze extra tip is wel om deze op een hoogte te hangen dat je er goed in kan kijken, zodat je er zelf het meeste plezier uit haalt.

2. Lok vlinders naar het vlinderhuisje

Nu je het vlinderhuisje goed hebt opgehangen, is het natuurlijk van belang dat de vlinders dit huisje ook goed weten te vinden. De gemakkelijkste optie hiervoor is bijvoorbeeld door het het plaatsen van een dopje met suikerwater in het vlinderhuisje zelf. Een makkelijke oplossing, maar wel één voor de korte termijn. Voor de lange termijn is het van belang dat de tuin zo veel en lang mogelijk bloeit in verschillende seizoenen. Dit kan je bereiken door verschillende planten en bloemen in je tuin te hebben: lavendel, ijzerhard, koninginnenkruid en een vlinderstruik. Onze persoonlijke favoriet is de Buddleja davidii, bekijk hieronder het aanbod.

3. Vul het vlinderhuisje met takjes en dorre blaadjes

Op het moment dat de vlinders hun huis eenmaal hebben gevonden willen we natuurlijk dat ze het zo prettig mogelijk hebben. Bij sommige huisjes heb je de mogelijkheid om de vlinderkast te vullen vanuit de binnenkant. In dat geval vinden vlinders het prettig om enkele takjes en dorre blaadjes in hun huisje te hebben, waar zij lekker aan kunnen hangen. Op deze manier wordt er een geweldige plek voor vlinders gecreëerd. Niet alleen in hun eigen huisje, maar ook hun tuin eromheen.

4. Maak een vlinderhuisje schoon

Over het algemeen hebben vlinderhuisjes weinig tot geen onderhoud nodig. De reden hiervoor is dat vlinders hun huisje niet als nest gebruiken en het daardoor ook niet echt vies wordt. Echter, is het wel aan te raden om een keer per jaar de oude, dorre takjes uit het huisje te vervangen. Dit kan het beste gedaan worden op het moment dat de weersomstandigheden het meest optimaal zijn en het vlinderhuisje het minst noodzakelijk is voor de vlinders. De maanden juli en augustus lenen zich hier het beste voor. Vergeet echter niet om na het schoonmaken het vlinderhuisje weer te vullen met enkele takjes en dorre blaadjes.

5. Vervang een vlinderhuisje na 2 tot 3 jaar

Een vlinderhuisje dient na 2 tot 3 jaar vervangen te worden, gezien eventuele scheuren in het materiaal, schimmelvorming door weersomstandigheden en dergelijke. Op het moment dat je van plan bent om het huisje te gaan vervangen, zorg er dan wel voor dat het huisje op dat moment niet meer bewoond is en dat je een nieuw huisje klaar hebt staan om direct weer op te hangen. Een nieuwe vlinderkast kopen? Kijk eens naar onze uitgelichte modellen op deze pagina!

Vlinderhuisje Natuurmonumenten

Een vlinderkastje die wij graag verder uit willen lichten is het vlinderkastje Natuurmonumenten. Dit is een heel mooi en praktisch vlinderhuisje, die perfect in elke tuin past. Een bijkomend voordeel is dat wanneer je er één aanschaft een deel van de opbrengst naar Natuurmonumenten gaat. Zo ben je dus dubbel zo goed bezig!

Vlinderhuis bouwpakket – maak je eigen vlinderkast

Een leuk alternatief, helemaal voor de kinderen onder ons, is om een vlinderhuisje zelf te maken. Er zijn verschillende tekeningen en ontwerpen te vinden op internet om het helemaal zelf te doen. Echter valt het Plonk vlinderhuis bij ons thuis erg in de smaak. Enorm leerzaam, een leuk tijdverdrijf en erg interessant voor de kids.