Vogelbadje kopen – de beste producten, adviezen & nog veel meer 

Een vogelbadje heeft vele voordelen

Iedereen kent ze wel: de spetterende en spartelende vogels spelend in een badje met water, ook wel een vogelbadje genoemd. Een vogelbadje is een heerlijke plek voor vogels om op een warme zomerdag lekker af te koelen. Naast dat het voor vogels een lekker plekje is om af te koelen en te spelen, zijn wij er ook erg enthousiast over en halen wij (en onze kids!) er heel veel plezier uit. Er is niets leuker dan te kijken naar vogels die op een paar meter afstand lekker aan het spartelen, badderen en aan het spelen zijn met en in het water. Niet voor niets zijn vogelbadjes onwijs populair. Wij zijn dus fan en wat ons betreft is het ook onmisbaar in iedere (duurzame) tuin.

Naast een leuke en mooie uitstraling, zorgen vogelbadjes ook voor gezelligheid in je tuin door het aantrekken van de leukste vogels. Daarnaast kan het een heel goed hulpmiddel zijn voor vogels. Door de verstedelijking en afname van natuur in Nederland hebben vogels het moeilijker gekregen. Vogels kunnen vogelbadjes in de zomer gebruiken als vogeldrinkschaal of vogeldrinkbak. Bovendien moeten vogels het hele jaar door hun lichaamstemperatuur op 40 graden Celsius houden. Een vogelbadje is in dit geval erg fijn, omdat in de zomer het moeilijk is om voldoende water te vinden, om dit voor elkaar te krijgen.

Vogelbadje

Een vogelbadje is multifunctioneel

Vogelbadjes zijn niet alleen in de zomer een hulpmiddel voor vogels. In de winter kan je het vogelbadje bijvoorbeeld gebruiken als vogelschaal, waarmee vogels een handje geholpen kunnen worden. Vogelbadjes zijn dus een multifunctionele manier om het gehele jaar door de vogel van zijn behoeften te voorzien. Zo kunnen we door middel van een vogelbadje het gehele jaar door de volgens trakteren op een lekkernij of een verfrissing. Dit verklaart waarom vogelbadjes gewild zijn en in vele tuinen terug te vinden zijn. Bekijk snel alle producten en adviezen die wij in dit artikel hebben verzameld. Zo ben je verzekerd van een goed vogelbadje. 

Uitgelicht: 6x mooie en goede vogelbadjes voor in jouw tuin

Soorten vogelbadjes en vogeldrinkbakken

Vogelbadjes zijn ontzettend leuk en tegelijkertijd ook nog eens erg functioneel. Je kan er werkelijk alle kanten mee op. Ze zijn er namelijk in allerlei verschillende soorten en maten. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan allerlei soorten materialen zoals een vogelbadje van beton, keramiek, gietijzer of metaal. Diverse soorten kleuren en verschillende hoogtes. Daarnaast zijn er verscheidene vogelbadjes met verschillende vormen en zijn er zelfs vogelbadjes met een fontein die werken op zonne-energie! Hallo duurzame tuin!

1. Staande vogelbadjes of vogelbadjes op voet

Een van de meest populaire vogelbadjes zijn staande vogelbadjes of vogelbadjes op (hoge) voet. Daarvoor zijn meerdere redenen. Een van de meest belangrijke reden is dat we op hoogte beter zicht hebben en goed kunnen kijken naar alles wat er gebeurt in het vogelbadje. Bovendien betekent een vogelbadje op hoge voet dat vogels ongeremder kunnen spelen, aangezien ze op hoogte veiliger zijn voor eventueel gevaar van bijvoorbeeld katten.

2. Hangende vogelbadjes

Een ander populair product is een hangend vogelbadje. Het voordeel hiervan is dat deze in iedere tuin overal terecht kan. Heb je een kleine, onderhoudsvrije stadstuin, kan je nog vogels naar je tuin lokken middels dit hangende vogelbadje. Hang deze gemakkelijk op aan je schutting of schuurtje en je hebt alsnog profijt en krijgt gezellige gasten in je tuin!

3. Vogelbadje of waterschaal op tafel

Dit is wat ons betreft de beste optie als je woont in een flat of appartement. Een waterschaal kan je namelijk overal kwijt, is daarnaast multifunctioneel en heeft hetzelfde effect. Bovendien zijn deze ook qua prijs enorm interessant. Dit maakt het een ideaal vogelbad om voor op jouw balkon te kopen.

4. Vogelbadje met fontein

Zoals eerder geschreven vinden vogels het heerlijk om te spelen en te spetteren in het water. Een hele leuke optie is dan het kopen van een vogelbadje met een fontein. Dit geeft namelijk een extra dimensie aan je vogelbadje en bij ons zijn de vogels er gek op. Wil je extra verantwoord bezig zijn: tegenwoordig zijn er ook vogelbadjes met solar fontein te koop. Hiervan werkt de fontein op zonne-energie, zodat je op een duurzame manier de vogels extra plezier kan geven. Mocht je meer willen weten over producten op zonne-energie, bekijk dan onze artikelen over solar tuinproducten en solar tuinverlichting

De beste adviezen & tips

 In dit artikel lees je de beste adviezen en tips voor het kopen van een vogelbadje. Er zijn namelijk een aantal zaken waarmee rekening gehouden kan worden bij de aankoop van een vogelbadje of vogeldrinkbak. Daarnaast geven wij ook tips over het onderhouden ervan. Wil je daarnaast nog meer tips met betrekking tot dieren in je tuin? Kijk dan eens naar ons artikel over egelhuisjes.

  1. De plek van een vogelbadje

De eerste belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: waar ben je van plan om het vogelbadje te plaatsen? Dat kan bijvoorbeeld hangend op het balkon, ergens staand op de grond, in of bij een vijver of als schaal op de tuintafel. Bedenk goed dat vogels kwetsbaarder zijn voor roofdieren, zoals katten, wanneer ze aan het spetteren zijn in het water. Daarom adviseren wij altijd om vogelbaden minstens twee meter van omringende beschuttingen te plaatsen. Dit maakt het voor andere dieren moeilijker om bij de vogels te kunnen komen. Daarnaast wordt het afgeraden om vogelbadjes in de volle zon neer te zetten. In de volle zon hebben algen namelijk gunstige omstandigheden om te groeien en bovendien verdampt het water sneller, waardoor het water minder lang vers blijft. 

 2. Bedenk welk type vogelbadje je wilt

Uiteraard is iedere tuin anders, hebben mensen verschillende wensen en behoeften en zijn ook niet alle vogelbadjes geschikt of passend voor in elke tuin of op het balkon. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met het soort materiaal van een vogelbadje en hoe dit in jouw tuin zal staan. Zo kan bijvoorbeeld in de ene tuin een betonnen vogelbadje beter passen in tegenstelling tot in een andere tuin. Daar zal mogelijk een gietijzeren vogelbadje veel mooier staan. Daarnaast is het van belang om goed na te denken over wat voor type vogelbadje goed in jouw tuin of balkon past. Een groot, staand vogelbadje is namelijk minder passend op een balkon, dan in een grote tuin. Bovendien zullen kleine vogelbadjes daarentegen in een grote tuin wellicht sneller weg kunnen vallen. 

 3. Bedenk voor welk doel je het vogelbadje wilt gebruiken

Zoals eerder in dit artikel beschreven kan een vogelbadje multifunctioneel worden gebruikt en ingezet. In de zomer kan het vogelbadje goed dienen als afkoeling en als drinkplek voor verschillende soorten vogels. Een vogelschaal kan je daarentegen in de winter weer goed gebruiken als plek om voer voor de vogels neer te leggen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het vogelbadje het hele jaar door als vogeldrinkbak te gebruiken. Belangrijk is dan om rekening te houden met het soort materiaal waar het vogelbadje van gemaakt is, aangezien niet elk materiaal de winterse weersinvloeden goed kan doorstaan. Een praktische tip: om bevriezing van het water in de winter te voorkomen kan een steen in het vogelbadje gelegd worden. Dit zorgt er voor dat het water vloeibaar blijft. 

4. Onderhouden van een vogelbadje

Een voordeel van een vogelbadje is dat het behoorlijk onderhoudsvrij is. Echter is het wel belangrijk dat het vogelbadje goed schoon is. Op het moment dat het vogelbadje gebruikt wordt door verschillende soorten vogels, is het van belang dat je het water regelmatig ververst. Op het moment dat je (ecologische) schoonmaakmiddelen of gelijksoortige producten gebruikt, is het belangrijk dat je de waterschaal of het vogelbadje meerdere keren af- en naspoelt met schoon water. Je kan het beste een vogelbadje of schaal reinigen met een harde borstel en vers water. Goed boenen en het vogelbadje ziet er weer als nieuw uit. Zodra je dit met enige regelmaat doet en het water om de 2 à 3 dagen ververst, gaan vogels jouw tuin herkennen en zien als een goede en prettige bron voor vers water.