Vogelbadje kopen – de beste producten, adviezen & nog veel meer 

Iedereen kent ze wel: de spetterende en spartelende vogels spelend in een badje met water, ook wel een vogelbadje genoemd. Een vogelbadje is een heerlijke plek voor vogels om op een warme zomerdag lekker af te koelen. Naast dat het voor vogels een lekker plekje is om af te koelen en te spelen, zijn wij er ook erg enthousiast over en halen wij (en onze kids!) er heel veel plezier uit. Niets is leuker dan te kijken naar vogels die op een paar meter afstand lekker aan het spartelen, badderen en aan het spelen zijn met en in het water. Niet voor niets zijn vogelbadjes onwijs populair. Wij zijn dus fan en wat ons betreft is het ook onmisbaar in iedere (duurzame) tuin.

Naast een leuke en mooie uitstraling, zorgen vogelbadjes ook voor gezelligheid in je tuin door het aantrekken van de leukste vogels. Daarnaast kan het een heel goed hulpmiddel zijn voor vogels. Door de verstedelijking en afname van natuur in Nederland hebben vogels het moeilijker gekregen. Vogels kunnen vogelbadjes in de zomer gebruiken als vogeldrinkschaal of vogeldrinkbak. Bovendien moeten vogels het hele jaar door hun lichaamstemperatuur op 40 graden Celsius houden. Een vogelbadje is in dit geval erg fijn, omdat in de zomer het moeilijk is om voldoende water te vinden, om dit voor elkaar te krijgen.

Vogelbadjes zijn niet alleen in de zomer een hulpmiddel voor vogels. In de winter kan je het vogelbadje bijvoorbeeld gebruiken als vogelschaal, waarmee vogels een handje geholpen kunnen worden. Vogelbadjes zijn dus een multifunctionele manier om het gehele jaar door de vogel van zijn behoeften te voorzien. Zo kunnen we door middel van een vogelbadje het gehele jaar door de volgens trakteren op een lekkernij of een verfrissing. Dit verklaart waarom vogelbadjes gewild zijn en in vele tuinen terug te vinden zijn. Bekijk snel alle producten en adviezen die wij in dit artikel hebben verzameld. Zo ben je verzekerd van een goed vogelbadje. 

Uitgelicht: mooie en goede vogelbadjes voor in jouw tuin

Soorten vogelbadjes en vogeldrinkbakken

Vogelbadjes zijn naast ontzettend leuk, ook nog eens erg functioneel. Je kan er werkelijk alle kanten mee op. Ze zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Zo kan je denken aan allerlei soorten materialen zoals een vogelbadje van beton, keramiek, gietijzer of metaal. Diverse soorten kleuren en verschillende hoogtes. Daarnaast zijn er verscheidene vogelbadjes met verschillende vormen en zijn er zelfs vogelbadjes met een fontein die werken op zonne-energie! Hallo duurzame tuin!

1. Staande vogelbadjes of vogelbadjes op voet

Een van de meest populaire vogelbadjes zijn staande vogelbadjes of vogelbadjes op (hoge) voet. Hier zijn meerdere redenen voor. Een van de meest belangrijke reden is dat we op hoogte beter zicht hebben en goed kunnen kijken naar alles wat er gebeurt in je vogelbadje. Bovendien betekent een vogelbadje op hoge voet dat vogels ongeremder kunnen spelen, aangezien ze op hoogte veiliger zijn voor eventueel gevaar van bijvoorbeeld katten.

2. Hangende vogelbadjes

Een ander populair product is een hangend vogelbadje. Het voordeel hiervan is dat deze in iedere tuin overal terecht kan. Heb je een kleine, onderhoudsvrije stadstuin, kan je nog vogels naar je tuin lokken middels dit hangende vogelbadje. Hang deze gemakkelijk op aan je schutting of schuurtje en je hebt alsnog profijt en krijgt gezellige gasten in je tuin!

3. Vogelbadje of waterschaal op tafel

Dit is wat ons betreft de beste optie als je woont in een flat of appartement. Een waterschaal kan je overal kwijt, is multifunctioneel en heeft hetzelfde effect. Daarnaast zijn deze ook qua prijs enorm interessant. Dit maakt het een ideaal vogelbad om voor op je balkon te kopen.

4. Vogelbadje met fontein

Zoals eerder geschreven vinden vogels het heerlijk om te spelen en te spetteren in het water. Een hele leuke optie is dan het kopen van een vogelbadje met een fontein. Dit geeft een extra dimensie aan je vogelbadje en bij ons zijn de vogels er gek op. Wil je extra verantwoord bezig zijn: tegenwoordig zijn er ook nog vogelbadjes met solar fontein. Hiervan werkt de fontein op zonne-energie, zodat je op een duurzame manier je de vogels extra plezier kan geven.   

De beste adviezen & tips

In dit artikel lees je de beste adviezen en tips voor het kopen van een vogelbadje. Er zijn namelijk een aantal zaken waarmee rekening gehouden kan worden bij de aankoop van een vogelbadje of vogeldrinkbak. Daarnaast geven wij ook tips over het onderhouden ervan.

1. De plek van een vogelbadje

Een belangrijke eerste vraag die je jezelf moet stellen: waar ben je van plan het vogelbadje te plaatsen? Wordt dat hangend op je balkon, ergens op de grond, in of bij een vijver of gewoon ergens staand. Houd rekening mee dat vogels kwetsbaarder zijn voor roofdieren wanneer ze lekker aan het spetteren zijn in het water. Daarom adviseren wij altijd om vogelbaden minstens twee meter van omringende beschuttingen te plaatsen. Daarnaast wordt het afgeraden om vogelbadjes in de volle zon te zetten. In de volle zon hebben algen gunstige omstandigheden om te groeien, verdampt het water het snelst en blijft het water dus het minst lang vers.

2. Houd rekening met het type vogelbadje in je tuin

Uiteraard is iedere tuin anders en zullen ook niet alle vogelbadjes geschikt zijn voor elke tuin. Houd rekening bij het materiaal van een vogelbadje en hoe dit in je tuin zal staan. Zo kan in de ene tuin een betonnen vogelbadje beter passen dan in de andere tuin. Daarnaast is het van belang om goed na te denken over wat voor type vogelbadje goed in je tuin past. Een groot, staand vogelbadje is minder passend op een balkon dan in een grote tuin. Daarnaast zullen kleine vogelbadjes in een grote tuin wellicht sneller wegvallen.

3. Bedenk voor welk doel je het vogelbadje wilt gebruiken

In de intro gaven we het al aan, een vogelbadje kan multifunctioneel worden gebruikt en ingezet. In de zomer kan het dienen als afkoeling en als vogeldrinkplek. Als je een mooie vogelschaal hebt, kan je het in de winter gebruiken als plek om voer neer te leggen. Wil je het vogelbadje het hele jaar als vogeldrinkbak gebruiken? Hou dan rekening met het materiaal! Een goede optie om in de winter bevriezing te voorkomen is om een steen in het vogelbadje te leggen.

4. Onderhouden van een vogelbadje

Vogelbadjes zijn behoorlijk onderhoudsvrij. Het belangrijkste is dat het vogelbadje goed schoon is. Op het moment dat het gebruikt wordt door verschillende soorten vogels is het van belang dat je het water regelmatig ververst. Wanneer je (ecologische) schoonmaakmiddel of gelijksoortige producten hebt gebruikt, is het belangrijk dat je de waterschaal of het vogelbadje meerdere malen af- en naspoelt met schoon water. Het beste is om het vogelbadje of de waterschaal te reinigen met een harde borstel en vers water. Even goed boenen en het ziet er weer uit als nieuw. Op het moment dat je dit met regelmaat doet en het water om de 2/3 dagen ververst gaan vogels uw tuin herkennen en zien als een goede en prettige bron voor vers water.