Vogelvoederhuisje kopen – de beste voederhuisjes, unieke tips en adviezen

We hebben al meerdere artikelen over dieren geschreven en het is inmiddels wel duidelijk dat het een van onze passies is. Vogels zijn een daarvan. Een vogelvoederhuisje vinden wij een geweldige toevoeging aan onze tuin. Het is hartstikke leuk om vogels te kunnen zien tijdens het eten.

Vogelvoederhuisje – wat is het?

Een vogelvoederhuis doet natuurlijk wat het zegt: het is een voederhuis voor vogels. Over het algemeen zijn het overdekte plekken waar je vogelvoer op kan leggen, zodat vogels in het voederhuisje kunnen eten. Er zijn veel verschillende type vogelvoederhuizen in omloop. Je kan denken aan een vogelvoederhuisje op paal, vogelvoedertafels, hangende vogelvoederhuisjes en nog heel veel meer. We zullen hier verder in dit artikel bij stil staan.

Waarom een vogelvoederhuisje?

Er zijn verschillende redenen waarom een vogelvoederhuisje belangrijk is om in je tuin te plaatsen. Bovenal is het belangrijk om vogels in de winter vogelvoer te kunnen bieden. In de winter is het voor vogels lastig om (genoeg) voedsel bij elkaar te zoeken, zeker wanneer er veel sneeuw en ijs ligt. Door middel van voer aan te bieden in een voederhuisje, help je de vogels verder in een voor hun lastige periode!

Bovendien voederhuisje zijn hartstikke leuk voor in je tuin. Er zijn prachtige soorten huisjes in omloop en bovendien trekken ze ook nog eens prachtige vogels aan. Het ligt aan het type huisje, maar veel voorkomende vogels die je mogelijk zou kunnen aantrekken met een vogelvoederhuisje zijn: huismus, boommus, koolmees, pimpelmees, vink en nog heel veel meer! Lees in dit artikel alles over het kopen van een vogelvoederhuisje en wat er bij komt kijken!

Verschillende producten en type vogelvoederhuisjes

Vogelvoederhuisjes op paal

Vogelvoederhuisjes op paal, of vogelvoederhuisjes op een standaard, is een hele leuke optie om in je tuin neer te zetten. Door de hoogte kunnen de vogeltjes rustig eten zonder op katten te hoeven letten.

Vogelvoederhuisjes hangend

Een hangend vogel voederhuis is ook een mooie optie voor de tuin en is bovendien een hele mooie en goede voederplaats voor vogels. Je kan ze vaak hangen aan palen, bomen, de schutting en nog veel meer. Doordat je deze op hoogte kan ophangen, kan je de vogels rustig eten zonder dat ze op gevaar hoeven letten. Wat ons betreft een van de leukste vogelvoederhuisjes om te kopen!

Vogelvoederhuisjes silo

Een andere optie is een voederhuis in een silo vorm. Dit zijn vaak hangende vogelvoederhuisjes, maar dan met een specifieke vorm. Het voordeel van een silo is dat het voer altijd gegarandeerd droog blijft. Hierdoor heb je zekerheid dat je kwalitatief goed voer kan aanbieden en dat het niet kan gaan schimmelen.

Vogelvoedertafel

Een vogelvoedertafel of een voedertafel is een hele basis variant. Het spreekt eigenlijk voor zich: het is een tafel waar je het voer op strooit. Je kan deze overal in je tuin of op je balkon kwijt. Wat ons betreft een goede optie qua het kopen van een vogelvoedertafel, maar niet de beste. 

Vogelvoederhuis aan het raam

Een wellicht wat minder bekende, maar volgens ons niet minder leuke optie, is de raamvogelvoederhuis. Dit is een type voederhuis wat letterlijk doet wat het zegt. Het voederhuis plaats je op het raam door middel van 3 zuignappen. Deze kleeft dan aan het raam vast. Hierdoor heb je een prachtig uitzicht op de vogels die daar lekker aan het eten zijn.

Pindakaaspothouder voor vogels

Een leuk en simpel alternatief is de pindakaaspothouder voor vogels. Deze kan je ophangen aan bijvoorbeeld de muur, een schutting of een boom. Vaak wordt bij de aankoop van een pindakaaspothouder ook al een pot pindakaas geleverd. Zo sla je twee vliegen in 1 klap.

Vogelvoederhuis – bouwpakket

Een hartstikke leuk project. Een vogelvoederhuisje zelf maken. Dit kan door middel van een eenvoudig bouwpakket. Vervolgens kan je het vogelvoederhuisje neerzetten op een plek waar je zou willen. Een verscheidenheid aan vogels in je tuin of op je balkon verzekerd!

5 tips bij de aankoop van een vogelvoederhuisje

Inmiddels is het duidelijk dat er talloze voederhuisjes voor vogels in omloop zijn. Echter zijn er nog meer zaken om rekening mee te houden bij de aankoop van een vogelvoederhuis. Deze zullen we hieronder uiteenzetten.


1. Het ontwerp van een vogelvoederhuisje

Zoals eerder besproken zijn er verschillende soorten type vogelvoederhuisjes. Denk er goed over na waar je het voederhuis voor wil gebruiken wanneer je een ontwerp uit kiest.

2. Het materiaal van een vogelvoederhuisje

Houd rekening met het materiaal van het vogelvoederhuisje. Doordat je het voederhuisje buiten plaatst moet deze tegen alle weersomstandigheden kunnen. Een sterk en robuust voederhuis is ook niet verkeerd.

3. Uitzicht van een vogelvoederhuisje

Er zijn bij de plaatsing van een vogelvoederhuisje enkele facetten waar je rekening mee moet houden. Allereerst raden wij aan om rekening te houden met het uitzicht. Een belangrijke reden om een voederhuis aan te schaffen is om de vogels te kunnen bekijken. Op het moment dat je deze op een plek hangt waar je die niet kan zien, haal je niet het maximale uit het voerhuisje.

4. Bescherming van een vogelvoederhuisje

Hierboven ook al een paar keer benoemd: het is belangrijk dat het vogelvoederhuisje op een goede plek hangt die vooral veilig is. Veilig kan je op twee manieren zien. Enerzijds veilig voor natuurlijke vijanden. Anderzijds is het ook prettig op het moment dat het vogelvoederhuisje veilig hangt voor specifieke weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en ijzel.

5. Makkelijk bereikbare plek

Wellicht een hele simpele toevoeging, maar zeker niet onbelangrijk: hang het vogelvoederhuisje op een plek waar je makkelijk bij kan komen. Op het moment dat het vogelvoer op is, is het prettiger als je er makkelijk bij kan.