Droogloopmat kopen – de beste tips & adviezen 

Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet kan het in Nederland behoorlijk regenen. Soms wel de hele dag door. Als je ondanks de regen toch buiten bent geweest, bijvoorbeeld in de tuin hebt gewerkt, de kinderen die buiten hebben gespeeld of je hebt een lange boswandeling gemaakt en vervolgens weer naar binnen gaat, wil je natuurlijk dat het in huis geen natte en vieze bende wordt. Gelukkig hebben ze daar iets handigs voor bedacht, namelijk de droogloopmat. Door het gebruik van een droogloopmat zorg je ervoor dat de schoenzolen droog worden en je dus niet alle nattigheid het huis in loopt.

Er is naast de droogloopmat nog een andere deurmat die vaak gebruikt wordt in of buitenshuis. Dit is de schoonloopmat. Sommige mensen halen deze twee soorten matten wel eens door elkaar, of denken dat het hetzelfde is. Echter is dit niet zo. In dit artikel zullen wij je meer vertellen over de droogloopmat, gaan wij in op het verschil tussen de twee soorten deurmatten en laten we de beste en goedkoopste aanbiedingen van de droogloopmat zien en weet je aan het einde van dit artikel welk droogloopmat je moet kopen!

Droogloopmat

De verschillen tussen de soorten deurmatten: droogloopmat & schoonloopmat

Droogloopmat

Een droogloopmat zorgt ervoor dat de schoenen aan de onderkant droog worden als je je voeten veegt. Als je dus een droogloopmat gaat kopen voorkom je vervolgens dat je nattigheid en viezigheid naar binnen loopt. De mat wordt om deze reden over het algemeen bij de voordeur binnen in huis neergelegd. Dat is namelijk vaak de plek waar je bij jezelf, of bij mensen waar je op bezoek gaat, binnen komt. 

De mat is voornamelijk gemaakt van nylon. De nylonvezels kunnen het water goed opnemen en werken als een soort handdoek. Ze absorberen namelijk het vocht en nemen daarbij ook al wat vuiligheid mee. Een droogloopmat leg je om deze reden dan ook niet buiten neer. De mat zal continu nat of vochtig zijn, doordat het de regen die valt absorbeert. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want hierdoor zal je je schoenen niet meer kunnen drogen. 

Schoonloopmat

Voordat je een schoonloopmat gaat kopen is het handig om te weten wat het precies is. De schoonloopmat bestaat vaak uit stugge kunststofvezels. Deze stugge vezels schrapen als ware de vuiligheid, denk aan steentjes, zand en bladeren, van je schoenzolen af. Ook de vuiligheid die in de groeven van je zolen kan gaan zitten, zal door het gebruik van een schoonloopmat relatief gemakkelijk verwijderd worden. 

Deze soort mat kan je op een plek neer leggen waar bijvoorbeeld de kinderen binnenkomen na het buitenspelen. Dit zou bij de achterdeur kunnen zijn. Zo ben je er zeker van dat ze niet al het zand uit de zandbak je net schoongemaakte huis in lopen. Ook kan je een schoonloopmat goed buiten leggen. Daarmee zorg je dat het meeste vuil buiten al van de schoenen afgaat. 

Een combinatie: de droogloopmat met schoonloopmat

Er bestaat naast de aparte droogloopmat of schoonloopmat ook een mat die gecombineerd is. Die dus zowel als droogloopmat en als schoonloopmat gebruikt kan worden. Dit kan erg handig zijn, je hebt dan namelijk maar één mat nodig, voor beide functies. Echter moet je hierbij wel rekening houden dat je de mat binnen legt, omdat de mat anders te veel vocht en regen zal absorberen en daardoor zijn functie van droogloopmat verliest.

Een andere handige tip is om beide matten wel apart te kopen, maar de schoonloopmat buiten de deur te leggen en de droogloopmat binnen in huis te leggen. Je zorgt er dan voor dat het meeste vuil buiten achterblijft en als je binnen komt je schoenen goed droog zijn. 

De beste tips & adviezen voor de aankoop van een deurmat

Bij het kopen van een droogloopmat, schoonloopmat en deurmat is het handig om met een aantal zaken rekening te houden. Daarom geven wij jou een aantal praktische tips en adviezen waar je op moet letten of rekening mee moet houden. Zo weet je zeker dat je tevreden bent met jouw aankoop. Of je nou kiest voor een droogloopmat, schoonloopmat of een combinatie van beiden.

 1. De afmetingen en dikte

Een misschien wat voor de hand liggende tip, maar wel erg belangrijk: houd rekening met welke maat en dikte de deurmat moet zijn. De matten zijn in veel verschillende maten en diktes te verkrijgen.
Mocht je kiezen voor een verzonken droogloopmat of schoonloopmat op maat, dan is de dikte erg belangrijk. Als de mat te dik is, zal het boven de vloer uitsteken. Dit staat niet zo mooi. En als de deurmat te dun is, dan houd je een richel over waar je je voet aan kan stoten. Dit wil je natuurlijk ook niet. 

 2. Soort materiaal

De meest voorkomende materialen zijn nylon en kunststof. Daarnaast heb je ook nog deurmatten gemaakt van bijvoorbeeld kokosvezels en van rubber. Voor welk materiaal je ook kiest, zorg er in ieder geval voor dat de mat van kwaliteit is. Een deurmat gebruik je namelijk elke dag, meerdere keren per dag. Door te kiezen voor een kwalitatief goed product, kan de mat langer meegaan. Daarnaast willen wij als tip meegeven dat je ook nog kan kijken naar brandwerende materialen. Dit zorgt voor extra veiligheid. 

 3. De plek

Zoals wij al eerder aan hebben gegeven is de plek ook van belang. Ben je van plan om de mat buiten neer te leggen, kies dan niet voor een droogloopmat en kijk goed of het soort materiaal van de deurmat buiten kan. Als je kiest voor een binnen deurmat, dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor een mat met antislip. Een vloer kan soms erg glad zijn en als je dan je voeten veegt, wil je niet dat je mat verschuift en je daardoor komt te vallen. Vooral als je kleine kinderen hebt, kan het handig zijn om hier rekening mee te houden.