Kooimaaier kopen – de beste kooimaaiers en adviezen

Iedereen kent het wel: een prachtig groene grasmat in je tuin. Vaak de droom van iedere tuinier. Echter is een groene grasmat niet voor iedereen weggelegd. Door middel van dit artikel helpen wij jou een eindje op weg.

Een belangrijk onderdeel van een goede, groene grasmat is het maaien. De vragen als: wanneer maai je het gras, hoe vaak maai je, hoe kort maai je en, niet te vergeten, met wat voor grasmaaier maai je, zijn allemaal van belang. In dit geval gaan wij in op welke grasmaaier je voor de klus kan gebruiken.

De kooimaaier staat bekend als de beste maaier die je kan hebben voor je gazon, maar waarom eigenlijk? En waar moet je opletten bij de aanschaf en welke merken zijn het beste? 

Inmiddels hebben wij zelf genoeg ervaring opgedaan met grasmaaien en dus ook met grasmaaiers. Daarom durven wij gerust te stellen dat wij fan zijn van de kooimaaier, kooimesmaaier of handgrasmaaier. In dit artikel zullen we voordelen uiteenzetten, enkele merken de revue laten passeren en tips geven bij de aanschaf van een kooimaaier. 

Een kooimaaier, wat is het precies?

Een kooimaaier is een handgrasmaaier met een cilindervormige constructie met gebogen messen. Door middel van het duwen van het toestel, draait de kooi rond en glijden de messen over het gras tegen een onder mes aan. Door deze techniek wordt het gras afgesneden, ook wel ‘geknipt’ genoemd. Je snijd op deze manier het gras heel scherp af en krijg je geen rafels aan de sprieten. Uiteindelijk zorgt dit voor een mooi effect.

De 5 voordelen van kooimaaiers uitgelicht

Een Kooimaaier heeft vele voordelen. Deze voordelen zullen we hier verder uiteenzetten, zodat je een goed beeld hebt waarom je voor een kooimaaier zou moeten gaan. 

1. Een kooimaaier is beter voor het gazon
Een kooimesmaaiers is beter voor het gazon dan de zogenoemde cirkelmaaiers. Cirkelmaaiers hebben de neiging om de grassprieten te verscheuren, terwijl handgrasmaaiers de grassprieten knippen als een schaar. Je krijgt hierdoor een stuk mooier effect. Bovendien resulteert deze manier van maaien in minder schade aan het bladweefsel, waardoor planten minder stress krijgen. Het gras is minder vatbaar voor ziektes en verliest minder water. Bovendien ziet het gras er over het algemeen mooier en beter uit, als het het gemaaid wordt met een kooimaaier.

2. De kooimaaier is gezonder voor jezelf
De kooimaaier is niet alleen goed voor de gezondheid van je gazon, ook voor de gezondheid van jezelf. Doordat de meeste kooimaaiers handgrasmaaiers zijn, moet je deze handmatig aanduwen. Dit vergt uiteindelijk redelijk wat kracht, zeker wanneer je een relatief grote tuin en grasveld hebt wat gemaaid moet worden. Door de weerstand die het gras oplevert is het best een zware oefening. Een extra work-out dus! Op deze manier ben je niet alleen goed bezig voor de tuin, maar ook nog eens voor jezelf!


3. Een kooimesmaaier vergt weinig onderhoud

Kooimesmaaiers hebben relatief weinig onderhoud nodig. Naast het smeren en het slijpen van de messen, heb je weinig onderhoud aan de grasmaaier. Als je dit vergelijkt met benzine grasmaaiers is dat echt een wezenlijk verschil. Benzinemaaiers hebben onder andere behoefte aan brandstof, onderhoud op regelmatige basis en het wisselen van olie.

4. De kooimaaiers zijn veel stiller
Veel gebruikers ervaren het geluid van de kooimaaier als een groot voordeel. Het zachte knipgeluid wordt als prettig ervaren door de meeste mensen. Als je het gaat vergelijken met benzine grasmaaiers zit er een wereld van verschil tussen. Deze zijn erg luidruchtig en stinken mogelijk naar brandstof. Uiteindelijk is dit niet alleen voor jezelf prettiger, maar kan je hiermee ook een beetje rekening houden met je naaste buren.

5. Een kooimaaier is gemakkelijk op te bergen
Een laatste voordeel van een kooimaaier is dat deze letterlijke handzaam zijn. Handgrasmaaiers nemen erg weinig ruimte in en zijn daardoor gemakkelijker op te bergen. Zelf hebben wij de handgrasmaaier opgehangen aan twee spijkers aan de muur in ons schuurtje. Je kan ze dus ideaal ophangen en zitten daardoor ook niks of niemand in de weg, Benzine grasmaaiers, zeker die met een opvangbak, zijn veel groter en lomper. Je moet voor deze type grasmaaier echt een plekje in je garage of schuur reserveren.Verticuteerhark

Verschillende producten en merken van kooimaaiers uitgelicht

Bosch kooimesmaaier

Mogelijk wel het meest bekende merk van allemaal: Bosch. Als je op zoek bent naar een snelle en simpele grasmaaier voor een klein gazon, dan zijn de Bosch Handgrasmaaiers perfect. Deze maaien goed en efficiënt, dankzij het snijd principe, zoals eerder uitgelegd. Er zijn verschillende maaibreedtes verkrijgbaar en de maaihoogte is gemakkelijk in te stellen. Bovendien heeft Bosch ook goede elektrische handgrasmaaiers, mocht dit toch je voorkeur hebben. Wat ons betreft is Bosch het beste merk voor de aankoop van een handgrasmaaier.

Einhell kooimaaier

Einhell is een ander bekend grasmaaier merk. Dit merk is iets goedkoper dan Bosch, maar biedt nog steeds heel veel functionaliteiten. De maaihoogte is verstelbaar, de breedte van de maaimachine is vaak goed en de meeste handgrasmaaiers van Einhell komen met een opvangbak. Dit zorgt ervoor dat je naderhand niet meer het gras bij elkaar hoeft te harken, maar dat het in 1 keer wordt opgevangen. Ideaal dus!

Wolf-Garten kooimaaier

Een ander merk wat veel voorkomt is de wolf-garten handgrasmaaier. Deze zit wat ons betreft tussen Einhell en Bosch in. Kwalitatief is hij beter dan de Einhell lijn wat ons betreft, maar haalt hij het niet bij de producten van Bosch. Echter zijn de Einhell producten vaak weer wat goedkoper, als je een kleiner budget hebt is dit een goed alternatief. De functionaliteiten die Wolf-Garten bij hun grasmaaiers aanbiedt, zijn wat ons betreft goed. Je kunt de hoogtes verstellen, de breedte is vaak goed en de meeste handgrasmaaiers komen met een opvangbak. De prijs kwaliteit verhouding is in orde. Een prima budget handgrasmaaier met goede functionaliteiten om een aantal jaar vooruit te kunnen.

Belangrijke tip bij de aankoop van een kooimaaier

Inmiddels ben je overtuigd dat je een kooimaaier moet kopen, voor het behoud van je groene gazon. Echter komt nu de lastige vraag: waar koop je een kooimaaier? Ze worden aangeboden in enorm veel verschillende soorten en type winkels. Je kan hierbij denken aan de Gamma, de Praxis, de Intratuin, maar ook de Blokker of zelfs de Lidl. Echter, raden wij aan om de kooimaaier online te kopen. Zo kan je vrij gemakkelijk de reviews lezen, producten met elkaar vergelijken en goed onderzoek doen. Zo weet je zeker dat je een kooimaaier koopt die perfect bij jou en jouw tuin past. Bovendien zit je niet met het lastige transport van de onhandige vorm van een kooimaaier. Op het moment dat je bij bol.com een grasmaaier besteld heb je hem vaak binnen enkele dagen al in huis, zonder dat jij er veel moeite voor moet doen. De perfecte situatie dus! 

Enkele goede kooimaaiers uitgelicht