De beste compostbak kopen – unieke tips en goede adviezen

Tegenwoordig wordt het een steeds populairder onderwerp: zelf composteren en compostbakken. Er wordt tegenwoordig steeds meer over gepraat en men raakt steeds enthousiaster over het onderwerp. In dit artikel leggen we uit wat het precies is en welke compostbak of compostvat het beste in jouw situatie past.

Wat is composteren?

Composteren is het verwerken en recyclen van plantaardig tuin- of keukenafval, op een milieu vriendelijke manier. Het is een goedkope manier om je tuin van goede, biologische en verse voeding te voorzien en geeft het je nog voldoening ook: je maakt het immers helemaal zelf. Bovendien kan je het doen in je keuken, op je balkon of in de tuin. Er zijn allerlei verschillende opties mogelijk. 

Waarom composteren? 

Het is belangrijk om onze tuinbodems met compost te voeden. Compost verbetert namelijk de structuur van de bodem, waardoor meer water en zuurstof in de bodem kan worden opgesloten. Daardoor kunnen wortels van planten makkelijker water en voedsel vinden en zich dus beter in de bodem nestelen. Dit zorgt dus voor een upgrade van je tuin.

Compostbakken
Nu duidelijk is dat compost goed voor je tuin is en je wilt gaan composteren, heb je nog een compostbak of compostvat nodig. Je kan een compostbak maken, maar je kan ook een compostbak kopen. Wij gaan in dit artikel verder in op de verschillende opties en geven de beste tips en unieke adviezen waar je op moet letten als je een compostvat wil kopen.

Uitgelicht: top compostbakken en compostvaten

Compostbakhout

mooie houten compostbak. ideaal voor in de tuin.

compostvat – 300 liter

mooie, grote, vierkante kunstoffen compostbak van maar liefst 300 liter

garantia compostbak

mooie houtlook compostbak met twee vulkleppen

6x compostbakken

Er zijn verschillende soorten compostbakken waarmee je kan composteren. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en variëren in inhoud, prijs en materiaal. Doordat er enorm veel keuze en aanbod is, willen wij hieronder een overzicht geven van de verschillende type compostbakken. Hopelijk is er dan meer duidelijkheid en kan je direct aan de slag met je compostbak!

1. Open compostbak

De eerste is de open compostbak, ook wel de compostsilo genoemd. Dit zijn vaak houten bakken welke ook regelmatig door mensen zelf gemaakt worden. Echter blijkt dan vaak wel dat de kwaliteit ten wensen over laat. Wat ons betreft is het een betere optie om de open compostbak zelf aan te schaffen. Bovendien kan je dan al je tijd en aandacht direct richten op het composteren zelf. Wij raden aan om de compostbak online te bestellen. Het is ideaal dat deze lekker bij je thuis wordt bezorgd en bovendien hoef je niet te zeulen met een zwaar pakket.

2. Afgesloten compostbak

De andere populaire bakken zijn afgesloten compostbakken. Daar zijn er wat meer van in omloop en deze zijn ook vaak van ander materiaal, namelijk van kunststof. Deze bakken zijn er in verschillende variaties. Je hebt grote compostbakken, maar ook kleinere compostbakken. Hier kan je goed rekening houden met je eigen situatie. De kleinere bakken zijn vaak geschikter voor de mensen met een kleine stadstuin of een balkon. Wat ons betreft is de kleine compostbak van garantia een van de betere bakken die er zijn.

3. Compostbak keuken

Wil je graag composteren, maar wil je dat niet in je tuin doen? Niet getreurd! Er zijn enorm veel verschillende soorten kleine compostbakken voor binnenshuis in omloop. Zo kan je denken aan een compostbakje voor in de keuken bijvoorbeeld een compostbak op het aanrecht. 

4. Compostbak balkon

Op de een of andere manier wordt composteren vaak geassocieerd met buiten en dan voornamelijk een grote bak in de tuin. Echter, zijn er tegenwoordig ook voldoende mogelijkheden om binnen te composteren of bijvoorbeeld op je balkon. 

5. Bokashi compost

Misschien wel het meest populaire compost product van het moment: de Bokashi emmer. De keukencompostbak van Bokashi Organko maakt verantwoord omgaan met bio-afval mogelijk. Door de kleine vorm kan deze Bokashi emmer ook perfect als een compostbak balkon fungeren.

6. De wormenbak

De wormenbak is een ideale oplossing om te kunnen composteren, als je weinig ruimte heb. Dit hebben wij verder toegelicht in een apart artikel. Klik op de link naar het artikel voor meer informatie en de beste aanbiedingen. 

De beste tips om op te letten bij de aanschaf van een compostbak

1. Compostbak met een deur

Compostbakken met deuren en klemmen zijn gemakkelijker open te maken en weer te sluiten ten opzichte van compostbakken waar je een deksel op moet schroeven. Zeker omdat deze opschroefdeksel naar verloop van tijd verstopt zal kunnen raken met compostdeeltjes.

2. Compostzeef – onmisbare accessoire bij aankoop van de compostbak

Een compostzeef is ideaal voor het zeven van compost en grond. Middels een zeef zorg je er voor dat alle ongewenste grondstoffen in de zeef blijven hangen en zorg je daarmee voor kwalitatief nog betere compost.

Veel mensen willen een compostzeef zelf maken. Wij kunnen het aanraden om er toch één aan te schaffen. De tuinzeef van Botania is bijvoorbeeld een zeef die ook nog eens gemaakt is van gerecycled PP plastic. Dit is stevig plastic wat ook gebruikt wordt voor gebruiksproducten als broodtrommels, maar dan gemaakt van duurzaam plastic. Zo ben je dus dubbel zo goed bezig!

3. Capaciteit van de compostbak

Wellicht overbodig om nog een keer te benoemen, aangezien we dit hierboven ook al hebben beschreven, maar de capaciteit van een compostbak is ook een van de belangrijkste redenen om er een wel of niet aan te schaffen. Er zijn verschillende soorten te koop. Bedenk jezelf voor de tijd wat je graag wil bereiken met het composteren en wat je er precies voor nodig hebt. Vervolgens kan je daarmee rekening houden bij de aanschaf van een compostbak.

4.  Directe toegang tot de compost

Op het moment dat de compost klaar is voor gebruik, kan het makkelijk zijn dat er onderin een deurtje zit waaruit je de compost kan halen. Dat zorgt ervoor dat je niet van bovenaf hoeft te graaien.