De kweekkas: alles over de beste tips en goede aanbiedingen

In de duurzame tuin mag een kweekkas natuurlijk niet ontbreken. Een kweekkas of tuinkas, kan er voor zorgen dat je kunt kweken waar en wanneer je wilt. Een tuinkas kan dan ook een hele goede investering en aanwinst zijn voor in je tuin. Een kweekkas is voornamelijk geschikt voor het kweken van planten, kleine bloemen, groenten en fruit. Door de gewassen in een kas te plaatsen kan je ze laten groeien in een gecontroleerde omgeving. De kas biedt namelijk beschutting, waardoor je de planten goed kan laten groeien. Door middel van een kweekkas kan je ook een hele goed oogst binnen halen, ongeacht de locatie en de tegenwoordig sterk variërende weersomstandigheden in Nederland.

Een kweekkas is een must!

Wanneer je interesse hebt om zelf je groente, fruit en kruiden te verbouwen is een kweekkas eigenlijk een must. Je kan door het kweken van je eigen onbespoten groente en fruit een heleboel geld besparen op de boodschappen. Daarnaast is het nog gezonder en volgens ons nog lekkerder ook. Een eenmalige investering die je dus ruimschoots terug zal verdienen!

Wat is een kweekkas?

Een tuinkas, kweekkas of broeikas is over het algemeen zo geproduceerd dat het snel warm kan worden in de kas zelf. Er ontstaat hierdoor een ideale temperatuur voor de planten om te groeien. Het gevolg hiervan is dat het al vrij snel in het voorjaar de mogelijkheid geeft om te starten met kweken. Dit zorgt ervoor dat je het kweekseizoen vervroegt én verlengd. Dit is een absoluut voordeel dan wanneer je gewoon in de buitenlucht kweekt en moet wachten tot de temperaturen hoog genoeg zijn om te starten. Je kunt er dus extra lang van genieten. Tevens zorg je er met een kas ook voor dat dieren, zoals vogels, niet aan je gewas kunnen komen.

Uitgelicht: topproducten onder de kweekkassen

Tectake broeikas

een hoogwaardige en bovendien verplaatsbare broeikas

Plantenkas Blumfeldt

Een kas met een ideaal formaat en past daardoor in iedere tuin of balkon

broeikas kinzo garden

Een praktische broeikas welke veel ruimte biedt door de twee verdiepingen 

Soorten kweekkassen en waar op te letten

Je zal inmiddels wel overtuigd zijn waarom je om een tuinkas aan zal moeten schaffen. En nu komt het moeilijkste gedeelte: een keus maken welke broeikas, kweekkas of kweektunnel je gaat kopen. Wij gaan je helpen met de keuze tussen de talloze verschillende tuinkassen die worden aangeboden. Daarnaast vertellen wij op welke zaken je moet letten, om zo een verstandige keuze te kunnen maken tussen de verschillende soorten kweekkassen.

1. Doel van de kweekkas

Denk bij voorbaat goed na waar je de kweekkas voor wil gebruiken en welke kweekkas daar het beste bij past. Ben je van plan om tijdig in het voorjaar te beginnen, of wil je het gebruiken om je planten te laten groeien en/of goed te houden in de winter? Je kan dan het beste kiezen voor een gemiddelde tuinkas. 

Is het je doel om groente en fruit te kweken, dan raden wij een grote kwaliteitskas aan. Dit zorgt ervoor dat je voldoende ruimte hebt om het maximale resultaat te behalen. Een andere veelgebruikte optie om groente en fruit te kweken is via de zo geheten kweektunnel. Deze beschermt de groente en fruit goed tegen insecten en helpt het groeiproces te verbeteren.

2. De plaats van de kweekkas

Over het algemeen komen de meeste broeikassen buiten in de tuin te staan. Dit is voor veel mensen de meest logische en natuurlijke plek, toch heb je buiten ook veel verschillende mogelijkheden. Denk allereerst aan de grootte van een kas. Misschien overbodig om te vermelden, maar mensen met een kleinere tuin hebben meer behoefte aan een kleinere kweekkas. Er zijn verschillende kassen die meer de hoogte in gaan met verdiepingen, een ideale oplossing. Daarnaast heb je ook kleine kasten die ook laag blijven. Dus ook in de kleine (stads)tuin heb je voldoende keuze om zelf te gaan kweken.

3. Een kweekkas op het balkon

Zoals we net al benoemd hebben denken de meeste mensen bij een kweekkas aan buiten in de tuin. Uiteraard een logische reactie, maar niet helemaal de juiste. Voor de mensen die niet over een tuin beschikken zijn er nog meer mogelijkheden. Onder andere kweekkassen voor op het balkon. Logischerwijs zijn dit kleinere en compactere tuinkassen, maar ook hier kan je prima mee uit de voeten!

4. De kweektafel 

Een andere optie is de zogenoemde kweektafel. In essentie is dit hetzelfde als een kleine broeikas voor op het balkon. De meeste varianten zijn kweekkassen op poten, zodat je rug- en pijnvrij kan tuinieren. Daarnaast is een kweektafel op pootjes ideaal om ongedierte er van weg te houden.

5. Kweekkas binnenshuis 

Mocht je nou toch liever de behoefte hebben om de kweekkas binnen te zetten, dan is dat uiteraard geen probleem. Ook hier zijn diverse mogelijkheden voor. Over het algemeen valt dit onder de noemer kweekbak of zaaibak. De zaaibak kan je vaak het beste op de vensterbank plaatsen. Dit zorgt ervoor dat er voldoende licht bij de zaadjes komt om zo optimale groei te genereren.

6. Kweekkas voor kinderen

Ook aan de kinderen is gedacht. Zij vinden het vaak ook reuze interessant en leuk om zelf te kweken. De kleine zaadjes uit te zien groeien tot plantjes, waar je ook nog zelf van kan eten. Zo beginnen zij op jonge leeftijd al groene vingers te krijgen. Onze kinderen zijn er in ieder geval dol op.

Zonlicht is belangrijk

Naast de ruimte waar de kweekbak komt te staan en de grootte van de kweekkas of kweekbak, moet je uiteraard ook rekening houden met het aantal uren zonlicht. Voor een goede en gezonde oogst is onderzocht dat er minimaal 6 uur zon nodig is, afhankelijk van hetgeen wat je kweekt. Heb je een kweektafel waarin je tomaten of paprika’s verbouwd? Dan heb je zelfs minimaal 8 uur zonlicht nodig. Houd hier dus rekening mee bij het plaatsen van je kweektafel.


Wat ons betreft is er voor iedereen de mogelijkheid om te starten met het kweken van eigen groente, fruit en/of kruiden, ongeacht je woonsituatie. Daarnaast zijn er alleen maar voordelen om er mee te starten: het is enorm leuk om te doen, geeft veel voldoening, is goedkoop en uiteindelijk nog gezond ook! Waar wacht je nog op?