Wormenhotel kopen: alle informatie & de beste aanbiedingen

Composteren is de laatste tijd steeds populairder geworden. Daarom schreven wij in een eerder artikel al over compostbakken, echter willen wij graag het wormenhotel uitgebreider toelichten. Je komt in dit artikel meer te weten over wat een wormenhotel is en wat de voordelen er van zijn. Daarnaast tonen wij enkele goede aanbiedingen. 

Wat is een wormenhotel?

Een wormenhotel, ook wel wormenbak of wormentoren genoemd, is een afgesloten bak dat wordt gebruikt om te kunnen composteren. De wormen die in de bak zitten, verteren het gft-afval door het op te eten en dit vervolgens uit te poepen.

De wormenbak is met name ideaal om je keukenafval in te composteren. Je kunt hiermee op een gemakkelijke manier je eigen gft-afval omzetten in compost. Een wormenhotel is er in allerlei soorten en maten, waardoor de prijzen ook variëren. Je vindt hierdoor altijd wel één die bij je past. 

Wormenhotel

De voordelen van een wormenhotel

De wormenbak heeft diverse voordelen. Zo hergebruik je afval en kan je het vervolgens als bodemverbeteraar gebruiken in je eigen duurzame tuin. Dit is goed voor de natuur. 

Een ander groot voordeel van een wormenhotel is dat je het ook kan gebruiken in kleinere ruimtes, mocht je niet over een grote tuin beschikken en daardoor geen grote(re) compostbak kunnen plaatsen. De wormenbak is meestal klein van formaat en daardoor goed te gebruiken op verschillende plekken: op het balkon, in het schuurtje of zelfs in huis. De wormenbak is zelfs de kleinst mogelijke manier om compost te maken en het resultaat mag er dan ook zijn: mooie, donkere grond met een heerlijke boslucht. Uiteraard zijn er ook grote(re) wormenbakken in omloop.

Daarnaast stinkt een wormenbak niet, omdat het verteringsproces direct begint en komen er geen vliegjes op af. Dat is wel zo prettig!

Uitgelicht: de 3 beste wormenhotels van het moment!

Wormenbak

Een mooie, kleine en handzame wormenbak

Wormentoren

Een Wormentoren met 2 lagen

Worm composter

Een echte designer wormenhotel

Onmisbare informatie over de wormenbak

Zoals eerder geschreven gebruik je een wormenbak of wormentoren om te composteren. Echter is er nog veel meer over te vertellen. Bekijk hieronder alle informatie omtrent wormenhotels en lees onze handige en praktische tips. 

De werking van een wormenbak

De wormen in de wormenbak zorgen voor het verteren van het afval, hierdoor ontstaat er compost. In een wormenhotel kan je veel plantaardig afval kwijt, echter niet alles. Let hier dus goed op! De wormen zijn met name gek op groenten, fruit, eierschalen, stukjes karton, schillen en koffiedik. Zorg er wel voor dat het in kleine stukken wordt gemaakt voordat je het in de bak gooit, de wormen kunnen het zo beter verwerken. Producten als vlees, vis, gekookte etensresten en grof tuinafval zijn niet geschikt voor in de wormenbak, omdat ze ongedierte aantrekken en snel kunnen gaan schimmelen. Onderaan de wormenbak zit vaak een kraantje. Je kunt uit dit kraantje het wormensap halen en verdund met water aan je planten geven. Dit bevorderd de groei van de planten. 

Compostwormen

Om het wormenhotel in gebruik te kunnen nemen heb je wormen nodig. De wormen kruipen door de verschillende lagen van het hotel heen. Je kunt het beste kiezen voor speciale compostwormen. Denk hierbij aan tijgerwormen. De tijgerworm is goed in het verteren van plantaardig afval. De ‘gewone’ regenworm verteert minder gft-afval en is daardoor niet geschikt voor het composteren. 

Idealiter stop je één of twee keer per week eten in de wormenbak. Mocht dit niet lukken, wees gerust, de wormen kunnen enkele weken zonder eten. 

Soorten wormenhotels

De wormenhotel, wormenbak of wormentoren is verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en lagen. Denk aan wormenbakken, rechte bakken, maar ook ronde wormenhotels in de vorm van emmers. Bedenk goed waar je de wormenbak neer wilt zetten. Mocht je de ruimte er voor hebben, dan kan je kiezen voor een grote wormenbak. Ben je van plan om de wormenbak in de keuken neer te zetten, dan raden wij een kleine wormenbak aan. Een wormenhotel kan er daarnaast ook nog eens mooi uit zien. Er zijn diverse designer wormenhotels in omloop. Daarnaast kan je ook kiezen voor één met een plantenring. Je kunt hier planten en bloemen inzetten. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar kan ook nog insecten en dieren de tuin inlokken. Daardoor ben je extra goed bezig voor de natuur.

Houd bij de aanschaf ook rekening met het materiaal van een wormenhotel. Ze zijn er voornamelijk van hout, maar ook kunststof is een goede optie voor een goed wormenhotel.

De plek en leefomgeving

Een wormentoren kan je het beste niet in direct zonlicht zetten, maar op een schaduwrijke plek. Staat de bak buiten op het balkon of in de schuur, bedek dan in de winter de bak met bubbeltjesplastic zodra het gaat vriezen. Je voorkomt hiermee dat de wormen doodvriezen.

Ook de leefomgeving is belangrijk. De wormen moeten hun leefomgeving fijn vinden. Dit creëer je door te zorgen voor een combinatie van groenten, fruit, papier en koffiedik. De bak moet verder niet te nat of te droog zijn. Is de bak te nat dan kan je het wormensap aftappen, is het te droog voeg er dan wat water aan toe. Mocht de bak stinken dan kan dit betekenen dat de vochtigheid niet goed is. De wormen kunnen ontsnappen als zij hun leefomgeving niet fijn vinden. 

Een wormenhotel kopen of maken

Je kunt er voor kiezen om een wormenhotel te kopen, of om er zelf één te maken. Je kunt een wormenhotel maken van verschillende bakken of emmers. Echter kost het wel wat moeite om een goed wormenhotel te maken, waarin de wormen het naar hun zin hebben. Op het internet zijn verschillende manieren te vinden hoe je er één kan maken. Echter heeft het onze voorkeur om een wormenbak te kopen. Er zijn namelijk zoveel diverse wormenhotels in omloop, je vindt er altijd wel één die bij jouw wensen past. Zo ben je er ook zeker van dat de bak van goede kwaliteit is en kun je kiezen voor een bak die er nog mooi uit ziet ook. 

De beste plek om een wormenbak of een wormenhotel te kopen is wat ons betreft via bol.com. Waar het van origine gebruikelijk is om hiervoor langs de Intratuin of Welkoop te gaan, merken we dat bol.com hiervoor steeds geschikter wordt. Je hebt alle producten in een handig overzicht. Daarnaast biedt bol.com de scherpste prijzen, hebben ze gratis verzendkosten (handig!) en kan je ook gratis retourneren, mocht het toch niet naar wens zijn. Bovendien kan je ook direct lezen hoe tevreden mensen over de desbetreffende wormenbak zijn door de reviews te lezen.

Wormenhotel review: Bokashi Starter Set 2 emmers + 2 KG EM starter

Wij hebben voor jullie ook een wormenhotel getest. In dit geval de Bokashi starterset. Met de Bokashi keukenemmer kan je eigen keukenafval en tuinafval fermenteren. Door het afval te mengen met wat EM starter, begint het proces gelijk te fermenteren in plaats van te rotten. Dan kan je mooi aan de slag!

Via onze partner bol.com hebben wij deze starter gekocht. De volgende dag werd het al bezorgd! Bij de advertentie stonden al goede tips over hoe wij dit aan moesten pakken. Ook welke producten er wel en niet in mogen wordt benoemd. Dit is ideaal als je wil starten met een wormenhotel en het fermenteren van je keukenafval, zonder dat je er veel verstand van hebt. Doordat deze starter set geleverd wordt met alle benodigdheden, kan je ook direct van start.

De twee emmers zijn ook erg handig. Zeker wanneer je een gezin hebt, heb je echt wel twee emmers nodig. Daarnaast zorgen deze emmers er ook voor dat je geen geur of stank overlast hebt. 

Het fermenteer proces ging snel van start en werkte ideaal. Bovendien konden wij dit uiteindelijk gebruiken voor de planten in onze tuin. Ideaal!

Kortom: een mooi product, waar alle benodigdheden bij zaten. Het werd snel bezorgd en doordat het proces goed uitgelegd werd, ging het als een trein. Via onderstaande link kom je op het product van bol.com. Je bent maar een aantal stappen verwijderd van je eigen Bokashi starter set en je kan wat goed doen voor de wereld!