Wormenhotel kopen: alle belangrijke informatie & de 15 beste aanbiedingen

Composteren is, zoals je mogelijk al weet, de laatste tijd steeds populairder geworden en in 2022 kunnen wij er al helemaal niet meer om heen. Daarom schreven wij in een eerder artikel al over compostbakken en willen wij nu graag het wormenhotel uitgebreider toelichten. Je komt in dit artikel onder andere meer te weten over wat een wormenhotel is en wat de voordelen er van zijn. Daarnaast tonen wij enkele goede aanbiedingen. 

Een wormenhotel, wat is dat precies?

Een wormenhotel, ook wel wormenbak of wormentoren genoemd, is een afgesloten bak dat wordt gebruikt om te kunnen composteren. De wormen die in de bak zitten, verteren het gft-afval door het op te eten en het vervolgens uit te poepen.

De wormenbak is met name ideaal om jouw keukenafval in te composteren. Je kunt hiermee op een gemakkelijke manier je eigen gft-afval omzetten in kwalitatief goede compost. Een wormenhotel is er in allerlei soorten en maten, waardoor de prijzen ook variëren. Je vindt hierdoor altijd wel één die bij jouw en jouw wensen past. 

Wormenbak

De vele voordelen van een wormenhotel

De wormenbak heeft diverse voordelen. Zo hergebruik je afval en kan je het vervolgens als bodemverbeteraar gebruiken in jouw eigen duurzame tuin. Dit is uiteraard erg goed voor de natuur. 

Een ander groot voordeel van een wormenhotel is dat je het ook kan gebruiken in kleinere ruimtes, mocht je niet over een grote tuin beschikken en daardoor geen grote(re) compostbak kunnen plaatsen. De wormenbak is meestal klein van formaat en daardoor goed te gebruiken op verschillende plekken: op het balkon, in het schuurtje of zelfs in huis. De wormenbak is zelfs de kleinst mogelijke manier om compost te maken en het resultaat mag er dan ook zeker zijn: mooie, donkere grond met een heerlijke boslucht. Uiteraard zijn er ook grote(re) wormenbakken in omloop.

Daarnaast stinkt een wormenbak niet, omdat het verteringsproces direct begint en komen er geen vliegjes op af. Dat is wel zo prettig, met name als het wormenhotel in jouw keuken staat! Ben je al enthousiast geworden? Lees dan snel verder. 

Uitgelicht: de 6 beste wormenhotels van 2022!

Er zijn veel verschillende wormenhotels te koop. Om een goed overzicht te krijgen over het aanbod, presenteren wij hieronder de zes beste wormenbak, worhotel bak of wormentoren van het moment. Uiteraard zit hier ook een persoonlijke voorkeur in, maar wat ons betreft zit je met een van deze producten altijd goed! Dus doe er je voordeel mee en bekijk onze persoonlijke top 6. 

Basis Wormenbak

Een mooie, kleine en handzame wormenbak

Frankys Flora Wormentoren

Een Wormentoren met 2 lagen

Worm composter Antraciet

Een echte designer wormenhotel

Bokashi starter set

Een alles in één set, start direct

Design Bokashi emmer

Een echte design emmer, 2 stuks 

Houten wormenhotel

Een wormenhotel van duurzaam hout

De werking van een wormenbak

De wormen die in de wormenbak leven, zorgen voor het verteren van het afval, hierdoor ontstaat er compost. In een wormenhotel kan je veel plantaardig afval kwijt, echter helaas niet alles. Let hier dus goed op, voordat het verteringsproces in gevaar komt! De wormen zijn met name gek op diverse groenten, fruit, eierschalen, stukjes karton, schillen en koffiedik. Zorg er wel voor dat het in kleine stukken wordt gemaakt voordat je het in de bak gooit, de wormen kunnen het zo beter verwerken. Producten als vlees, vis, gekookte etensresten en grof tuinafval zijn niet geschikt voor in de wormenbak, omdat ze ongedierte aantrekken en snel kunnen gaan schimmelen. Dit zal er voor kunnen zorgen dat de compost gaat stinken. Onderaan de wormenbak zit vaak een kraantje. Je kunt uit dit kraantje het wormensap halen en verdund met water aan je planten geven. Dit bevordert de groei van de planten. 

Compostwormen voor een wormenhotel!

Om het wormenhotel goed in gebruik te kunnen nemen heb je wormen nodig. De wormen kruipen door de verschillende lagen van het hotel heen. Je kunt het beste kiezen voor speciale compostwormen. Denk hierbij aan tijgerwormen. De tijgerworm is goed in het verteren van plantaardig afval. De ‘gewone’ regenworm verteert minder gft-afval en is daardoor niet geschikt voor het composteren. Wees je hier dus bewust van en vraag in de winkel specifiek naar tijgerwormen. 

Idealiter stop je één of twee keer per week eten in de wormenbak. Mocht dit niet lukken, wees gerust, de wormen kunnen enkele weken zonder eten. Compostwormen kopen kan je via onze partner bol.com doen, maar ook gewoon in de normale dierenwinkel. Als je nou een wormenhotel in de intratuin wil kopen, kijk dan direct of ze daar ook compostwormen hebben. Vaak hebben ze dit daar en kan je een dubbele slag slaan.

De verschillende soorten wormenhotels

De wormenhotel, wormenbak of wormentoren is verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en lagen. Denk aan wormenbakken, rechte bakken, maar ook ronde wormenhotels in de vorm van emmers. Bedenk goed waar je de wormenbak neer wilt zetten. Mocht je de ruimte er voor hebben, dan kan je kiezen voor een grote wormenbak. Ben je van plan om de wormenbak in de keuken neer te zetten, dan raden wij een kleine wormenbak aan zodat het niet te veel ruimte in neemt. Een wormenhotel kan er daarnaast ook nog eens mooi uit zien. Er zijn diverse designer wormenhotels in omloop. Daarnaast kan je ook kiezen voor één met een plantenring. Je kunt hier planten en bloemen inzetten. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar kan ook nog insecten en dieren de tuin inlokken. Daardoor ben je extra goed bezig voor de natuur. 

Houd bij de aanschaf ook rekening met het materiaal van een wormenhotel. Ze zijn er in verschillende soorten. Je kan hierbij denken aan hout, maar ook kunststof is een goede optie voor een goed wormenhotel. Het een is niet per se beter dan het ander, maar het is wel goed om hier rekening mee te houden. Ga dus vooral voor de wormenbak die het best bij jouw wensen en smaak past. 

De plek en leefomgeving van een wormenbak

Een wormentoren kan je het beste niet in direct zonlicht zetten, maar op een schaduwrijke plek. Staat de bak buiten op het balkon of in de schuur, bedek dan in de winter de bak met bubbeltjesplastic zodra het gaat vriezen. Je voorkomt hiermee dat de wormen doodvriezen.

Ook de leefomgeving is belangrijk. De wormen moeten hun leefomgeving fijn vinden. Dit creëer je door te zorgen voor een combinatie van diverse groenten, fruit, papier en koffiedik. De bak moet verder niet te nat of te droog zijn. Is de bak te nat dan kan je het wormensap aftappen, is het te droog voeg er dan wat water aan toe. Mocht de bak stinken dan kan dit betekenen dat de vochtigheid niet goed is. De wormen kunnen ontsnappen als zij hun leefomgeving niet fijn vinden. 

Een wormenhotel kopen of maken

Je kunt er voor kiezen om een wormenhotel te kopen, of als je creatief bent om er zelf één te maken. Je kunt een wormenhotel maken van verschillende bakken of emmers. Echter kost het wel wat moeite om een goed wormenhotel te maken, waarin de wormen het naar hun zin hebben. Op het internet zijn verschillende manieren te vinden hoe je er één kan maken. Echter heeft het onze voorkeur om een wormenbak te kopen. Er zijn namelijk zoveel diverse wormenhotels in omloop, je vindt er altijd wel één die bij jouw wensen past. Zo ben je er ook zeker van dat de bak van goede kwaliteit is en kun je kiezen voor een bak die er nog mooi uit ziet ook. 

Waar koop je een wormenhotel?

Het is inmiddels duidelijk waarom het goed en vooral ook leuk is om een wormenhotel te kopen. Maar nu vraag je jezelf misschien nog af waar je nou het beste een wormenbak kopen kan? Daar hebben wij het antwoord op. 

Wat ons betreft is de beste plek om een wormenbak of een wormentoren te kopen via onze website, en onze partner, www.bol.com. Waar het van origine gebruikelijk is om hiervoor langs de Intratuin, Gamma, Praxis, Welkoop of misschien wel de Action te gaan, merken we dat bol.com hier steeds geschikter voor wordt. Waarom vinden wij bol.com nou zo prettig?

Ten eerste heb je alle producten in een handig overzicht. Je ziet in één blik welke producten er allemaal zijn, welke gerelateerd aan elkaar zijn, welke op voorraad zijn en nog heel veel meer. Wat wij zelf ook een hele handige optie vinden is het: ‘samen gekocht met’. In het geval van een wormenhotel is het bijvoorbeeld handig om bepaalde zaken erbij te kopen, zodat je een mooie start kan maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de juiste voeding voor het proces.

Daarnaast biedt bol.com de scherpste prijzen, hebben ze gratis verzendkosten (handig!) en kan je ook gratis retourneren, mocht het toch niet naar wens zijn. Bovendien kan je ook direct lezen hoe tevreden mensen over de desbetreffende wormenbak zijn door de reviews te lezen. Wat ons betreft is dit echt ideaal! Zo is de kans groot dat je een wormenhotel vindt die precies bij jouw wensen past en die bovenal kwalitatief goed is. 

Wormenhotel review: Bokashi Starter Set 2 emmers + 2 KG EM starter

Wij hebben voor jullie ook een wormenhotel getest, zoals wij wel vaker producten testen en hier vervolgens een review over schrijven.

In dit geval hebben wij gekozen om de Bokashi starterset te testen. Met de Bokashi keukenemmer kan je eigen keukenafval en tuinafval fermenteren. Door het afval te mengen met wat EM starter, begint het proces gelijk te fermenteren in plaats van te rotten. Dan kan je mooi aan de slag!

Via onze partner bol.com hebben wij deze starter gekocht. De volgende dag werd het al bezorgd! Bij de advertentie stonden al goede tips over hoe wij dit aan moesten pakken. Ook welke producten er wel en niet in mogen wordt benoemd. Dit is ideaal als je wil starten met een wormenhotel en het fermenteren van je keukenafval, zonder dat je er veel verstand van hebt. Doordat deze starter set geleverd wordt met alle benodigdheden, kan je ook direct van start.

De twee emmers zijn ook erg handig. Zeker wanneer je een gezin hebt, heb je echt wel twee emmers nodig. Daarnaast zorgen deze emmers er ook voor dat je geen geur of stank overlast hebt. 

Het fermenteer proces ging snel van start en werkte wat ons betreft ideaal. Bovendien konden wij dit uiteindelijk gebruiken voor de planten in onze tuin. Ideaal!

Kortom, wij zijn enthousiast! Dit is een mooi product, waar alle benodigdheden al bij zaten. Het werd snel bezorgd en doordat het proces goed uitgelegd werd, liep het als een trein. Via onderstaande link kom je op het product van bol.com. Je bent maar een aantal stappen verwijderd van je eigen Bokashi starter set en je kan wat goed doen voor de wereld!

9x goede wormenhotel aanbiedingen uitgelicht 

Eerder in dit artikel hebben wij onze persoonlijke top 6 wormenbakken van 2022 gepresenteerd. Mocht er nou onverhoopt nog niet iets tussen zitten wat je zoekt? Wees dan niet getreurd, want hieronder hebben wij nog 9 extra kwalitatief goede wormenhotels uitgelicht! Deze voldoen wat ons betreft ook allemaal aan de kwaliteitseisen en worden verkocht via onze partner bol.com – de reden waarom dit positief is hebben we al eerder uitgelegd. Wacht niet langer, kijk snel verder en doe er je voordeel mee!