Wormenhotel kopen: lees er alles over en bekijk de beste aanbiedingen

Composteren is de laatste tijd steeds populairder geworden. Daarom schreven wij in een eerder artikel al over compostbakken, echter willen wij graag het wormenhotel uitgebreider toelichten. Je komt in dit artikel meer te weten over wat een wormenhotel is en wat de voordelen er van zijn. Daarnaast tonen wij enkele goede aanbiedingen. 

Wat is een wormenhotel?

Een wormenhotel, ook wel wormenbak of wormentoren genoemd, is een afgesloten bak dat wordt gebruikt om te kunnen composteren. De wormen die in de bak zitten, verteren het gft-afval door het op te eten en dit vervolgens uit te poepen.

De wormenbak is met name ideaal om je keukenafval in te composteren. Je kunt hiermee op een gemakkelijke manier je eigen gft-afval omzetten in compost. Een wormenhotel is er in allerlei soorten en maten, waardoor de prijzen ook variëren. Je vindt hierdoor altijd wel één die bij je past. 

Wormenhotel

De voordelen van een wormenhotel

De wormenbak heeft diverse voordelen. Zo hergebruik je afval en kan je het vervolgens als bodemverbeteraar gebruiken in je eigen duurzame tuin. Dit is goed voor de natuur. 

Een ander groot voordeel van een wormenhotel is dat je het ook kan gebruiken in kleinere ruimtes, mocht je niet over een grote tuin beschikken en daardoor geen grote(re) compostbak kunnen plaatsen. De wormenbak is meestal klein van formaat en daardoor goed te gebruiken op verschillende plekken: op je balkon, in je schuurtje of zelfs in huis. De wormenbak is zelfs de kleinst mogelijke manier om compost te maken en het resultaat mag er dan ook zijn: mooie, donkere grond met een heerlijke boslucht. Uiteraard zijn er ook grote(re) wormenbakken in omloop.

Daarnaast stinkt een wormenbak niet, omdat het verteringsproces direct begint en komen er geen vliegjes op af. Dat is wel zo prettig!

Uitgelicht: 3 topproducten onder de wormenbakken

Wormenbak

Een mooie, kleine en handzame wormenbak

Wormentoren

Een Wormentoren met 2 lagen

Worm composter

Een echte designer wormenhotel

Onmisbare informatie over de wormenbak

Zoals eerder geschreven gebruik je een wormenbak of wormentoren om te composteren. Echter is er nog veel meer over te vertellen. Bekijk hieronder alle informatie omtrent wormenhotels en lees onze handige en praktische tips. 

De werking van een wormenbak

De wormen in de wormenbak zorgen voor het verteren van het afval, hierdoor ontstaat er compost. In een wormenhotel kan je veel plantaardig afval kwijt, echter niet alles. Let hier dus goed op! De wormen zijn met name gek op groenten, fruit, eierschalen, stukjes karton, schillen en koffiedik. Zorg er wel voor dat het in kleine stukken wordt gemaakt voordat je het in de bak gooit, de wormen kunnen het zo beter verwerken. Producten als vlees, vis, gekookte etensresten en grof tuinafval zijn niet geschikt voor in de wormenbak, omdat ze ongedierte aantrekken en snel kunnen gaan schimmelen. Onderaan de wormenbak zit vaak een kraantje. Je kunt uit dit kraantje het wormensap halen en verdund met water aan je planten geven. Dit bevorderd de groei van de planten. 

Compostwormen

Om het wormenhotel in gebruik te kunnen nemen heb je wormen nodig. De wormen kruipen door de verschillende lagen van het hotel heen. Je kunt het beste kiezen voor speciale compostwormen. Denk hierbij aan tijgerwormen. De tijgerworm is goed in het verteren van plantaardig afval. De ‘gewone’ regenworm verteert minder gft-afval en is daardoor niet geschikt voor het composteren. 

Idealiter stop je één of twee keer per week eten in de wormenbak. Mocht dit niet lukken, wees gerust, de wormen kunnen enkele weken zonder eten. 

Soorten wormenhotels

De wormenhotel, wormenbak of wormentoren is verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en lagen. Bedenk goed waar je de wormenbak neer wilt zetten. Mocht je de ruimte er voor hebben, dan kan je kiezen voor een grote wormenbak. Ben je van plan om de wormenbak in de keuken neer te zetten, dan raden wij een kleine wormenbak aan. Een wormenhotel kan er daarnaast ook nog eens mooi uit zien. Er zijn diverse designer wormenhotels in omloop. Daarnaast kan je ook kiezen voor één met een plantenring. Je kunt hier planten en bloemen inzetten. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar kan ook nog insecten en dieren de tuin inlokken. Daardoor ben je extra goed bezig voor de natuur. 

De plek en leefomgeving

Een wormentoren kan je het beste niet in direct zonlicht zetten, maar op een schaduwrijke plek. Staat de bak buiten op het balkon of in de schuur, bedek dan in de winter de bak met bubbeltjesplastic zodra het gaat vriezen. Je voorkomt hiermee dat de wormen doodvriezen.

Ook de leefomgeving is belangrijk. De wormen moeten hun leefomgeving fijn vinden. Dit creëer je door te zorgen voor een combinatie van groenten, fruit, papier en koffiedik. De bak moet verder niet te nat of te droog zijn. Is de bak te nat dan kan je het wormensap aftappen, is het te droog voeg er dan wat water aan toe. Mocht de bak stinken dan kan dit betekenen dat de vochtigheid niet goed is. De wormen kunnen ontsnappen als zij hun leefomgeving niet fijn vinden. 

Een wormenhotel kopen of maken

Je kunt er voor kiezen om een wormenhotel te kopen, of om er zelf één te maken. Je kunt een wormenhotel maken van verschillende bakken. Echter kost het wel wat moeite om een goed wormenhotel te maken, waarin de wormen het naar hun zin hebben. Op het internet zijn verschillende manieren te vinden hoe je er één kan maken. Echter heeft het onze voorkeur om een wormenbak te kopen. Er zijn namelijk zoveel diverse wormenhotels in omloop, je vindt er altijd wel één die bij jouw wensen past. Zo ben je er ook zeker van dat de bak van goede kwaliteit is en kun je kiezen voor een bak die er nog mooi uit ziet ook.