Heidematten kopen – bekijk hier alle aanbiedingen, de beste tips & goede adviezen

Zoals je misschien al wel gezien of gelezen hebt, hebben wij inmiddels meerdere artikelen geschreven over verschillende soorten natuurmatten. Bijvoorbeeld ons artikel over  wilgenmatten, of over rietmatten en schuttingen van bamboe. Echter willen wij nog een artikel schrijven over een ander soort natuurmat. In dit artikel zullen wij alles beschrijven wat jij moet weten over heidematten . 

Een heidemat, wat is dat precies?

De heidematten, ook wel Ericamatten genoemd, zijn bekende natuurmatten. Dit zijn natuurmatten die worden gemaakt van stengels en takken van de dopheide plant. De stengels en takken worden aan elkaar gebonden door middel van ijzerdraad. Uiteindelijk worden deze matten aan elkaar gebonden en wordt het een grote heidemat in zijn geheel. Doordat het handmatig gemaakt wordt, zit er veel verschil in de soorten heidematten. Denk hierbij aan verschil in de breedte van de matten, in de lengte van de matten, maar ook in de dikte van de matten.

De heidematten worden met regelmaat als balkonscherm, erfafscheiding, schutting of ter decoratie gebruikt. Later in dit artikel zullen wij hier dieper op in gaan. 

De voordelen van heidematten

Een heidemat is een veel voorkomend product in veel tuinen. Dat is natuurlijk niet zomaar, hier zijn meerdere goede redenen voor.

Eén daarvan is dat een heidemat multifunctioneel is. Een heidemat kan namelijk gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Bovendien is een heidemat een natuurlijk en duurzaam product, waardoor de heidemat goed in iedere tuin past. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de levensduur van de matten enorm toeneemt. Doordat deze zo lang is, hoeven er geen chemische middelen aan te pas te komen om de levensduur te verlengen. Dit maakt dat je met heidematten de tuin op een milieuvriendelijke manier je een goede upgrade kan geven. Bovendien kan je de heidematten heel gemakkelijk op maat laten maken, waardoor deze perfect in jouw tuin zal passen.

In het vervolg van dit artikel zullen wij verder uitweiden over de voordelen, tonen wij goede aanbiedingen van heidematten en lichten wij enkele topproducten uit.

Onmisbare adviezen voor de aankoop van heidematten

Je zult inmiddels geïnteresseerd zijn in de heidemat, maar misschien nog wat meer willen weten waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. Er zijn namelijk een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. 

Erg belangrijk, maar misschien wat voor de hand liggend: het formaat. De afmetingen van de heidematten kunnen zoals eerder gezegd erg verschillen. De meeste mensen kopen heidematten op een rol. Dit kan echter een vertekend beeld geven van hoe groot de mat in werkelijkheid is. 

Daarnaast dien je, naast de afmetingen van de mat, ook rekening te houden met het verschil in diktes. Daar zit immers ook verschil in. Let hier dus goed op en bekijk welke heidemat aan jouw wensen voldoet. 

Ook is het goed om te weten dat je rekening moet houden met het feit dat een heidemat niet volledig zicht dicht is. De heidemat kan je ook tegen een schutting plaatsen, mocht je geen inkijk willen hebben, maar toch genieten van de vele voordelen van de heidematten. 

3x toepassingen voor heidematten

De heidematten kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. In onderstaand overzicht zullen wij één voor één bespreken hoe je de natuurmat kan gebruiken en wat de voordelen ervan zijn.

1. Een heidemat als schutting of erfafscheiding

Door middel van een heidemat die als schutting gebruikt wordt, krijg je een heel nieuw uiterlijk in jouw tuin. Doordat het een natuurproduct is, oogt het direct warm en gezellig. Bovendien zorgt een heidemat er ook voor dat andere beplanting er goed tegenaan kan groeien. Op het moment dat de oude schutting aan vervanging toe is en er niet goed meer uitziet, kan je gemakkelijk een heidemat aan de schutting bevestigen. Op deze manier zorg je op een voordelige manier voor een goede vervanging van de oude schutting.

2. De heidematten als balkonscherm

De heidematten werken goed isolerend, waardoor ze perfecte geluidsdempers zijn. Daardoor heb je minder last van geluiden uit de omgeving, zoals spelende kinderen, auto’s en dergelijke. Dit maakt dat heidematten ook erg in trek zijn bij mensen met een balkon of een dakterras. Dit zorgt ervoor dat je enerzijds meer privacy hebt en anderzijds ook minder last hebt van omgevingsgeluiden. Bovendien kijk je dan niet meer tegen een saaie reling aan, maar tegen een stukje natuur op je eigen balkon of dakterras.

3. De heidemat ter decoratie

Er zijn veel mensen die houden van de natuur. Dit blijkt ook uit het feit dat heidematten regelmatig ter decoratie gebruikt worden in de tuin of op het balkon. De heidemat geeft een heel andere look and feel aan de tuin, wanneer je deze ergens plaatst. Je creëert daardoor op een relatief gemakkelijke manier een totaal andere sfeer in jouw eigen tuin. Doordat heidematten zo gemakkelijk tegen verschillende soorten ondergronden te bevestigen zijn, worden ze ook veel gebruikt. Denk daarbij aan het plaatsen van heidematten aan borderranden, plantenbakken of op kale wanden. Deze hebben direct een andere uitstraling na het plaatsen van een heidemat. Bovendien kan je ook een composthoop, containers of fietsenrekken wat verbergen door deze achter heidematten te plaatsen.

De heidematten worden niet alleen veel in de tuin gebruikt. Ze kunnen immers ook ter verbetering van onder andere de veranda of het tuinhuis dienen. De heidematten worden namelijk ook regelmatig tegen het plafond geplaats. Daarnaast kan het ook voor wat meer privacy rondom de hottub gebruikt worden. Ze nemen het zicht wat meer weg en het ziet er erg mooi uit. De heidemat bewijst hiermee wat een nuttig en veelzijdig product het is!