Rietmatten kopen – bekijk hier alle aanbiedingen, de beste tips & goede adviezen

Een natuurlijke erfafscheiding of schutting is erg in trek. Dit heeft ervoor gezorgd dat wij al meerdere artikelen hebben geschreven over de verschillende vormen hiervan. Denk hierbij aan schapenhekken, wilgenmatten en een bamboeschutting. Zoals je kan lezen al best een behoorlijk aantal. Toch is er nog een type natuurmat die wij nog niet hebben beschreven, namelijk rietmatten. 

Rietmatten valt dus ook in de categorie natuurmat. Het is een product die op verschillende manieren gebruikt kan worden. Dit blijkt ook wel uit de verschillende benamingen die er voor zijn: rietmatten, rietmat, rieten hek, rieten hekwerk, rieten tuinscherm en nog veel meer.

In dit artikel zullen wij verder beschrijven waar je rietmatten voor kan gebruiken. Wij zullen je garanderen dat hier dingen tussen staan die je voor de tijd niet had bedacht! Bovendien zullen wij nog enkele adviezen meegeven waar je op moet letten bij de aanschaf van een rieten mat. Uiteraard zullen wij ook goede aanbiedingen van rietmatten uitlichten. Hier draait het uiteindelijk allemaal om.

Wat is een rietenmat?

Een rietmat bestaat uit zoetwaterrietstengels. Deze zijn met draad aan elkaar vastgemaakt en kan vaak ook nog opgerold worden. Vaak worden rietmatten ook op rol verkocht. De rieten worden aan elkaar gebonden door middeld van groen perlondraad of geel polyproptouw. Doordat het vaak handmatig gemaakt is, variëren de afmetingen. Hier heb je dus zelf invloed op!

Waarom rietmatten?

Rietmatten is een duurzaam product. Sterker nog, het is een 100% natuurlijk product en wordt zelfs aangeraden door enkele milieuorganisaties, juist vanwege haar duurzaamheid! Bovendien kan je met een rieten mat veel kanten op. Het product is gewoon heel erg veelzijdig. Je kan het gebruiken op het balkon, in je appartement, in de tuin, als dakbedekking en nog heel veel meer…

Er zijn nog veel meer voordelen en argumenten te benoemen waarom je een wilgenmat zou moeten kopen. Deze bewaren wij echter voor in de rest van het artikel. Lees dus gauw verder!

7x verschillende toepassingen voor rietmatten

Zoals beschreven, rietmatten zijn heel veelzijdig. Je kan ze op heel veel verschillende manieren toepassen. Hieronder zullen wij uiteenzetten waar je ze allemaal voor kan gebruiken! Vooraf willen wij jou wel even waarschuwen dat je niet moet schrikken van de hoeveelheid. 

1. Rieten schutting en schutting bekleding

Waarschijnlijk de meest voorkomende toepassing en dus ook de meest bekendste: de rieten schutting of bekleding van de schutting. Door middel van het plaatsen van rietmatten voor een (oude) schutting of muur breng je deze weer op een goedkope en makkelijke manier tot leven. Sterker nog: het geeft je tuin direct een hele andere sfeer en beleving. Wil je toch van de schutting af, maar ben je wel gek op riet? Je kan heel makkelijk een frame maken van tuinpalen of latten. Hier bevestig je de rietmatten tegenaan en je hebt een prachtige, sfeervolle schutting!

2. Rietmatten ter isolatie

Op de tweede plek hebben wij een toepassing die je waarschijnlijk wat minder snel had verwacht. Toch is het een super handige toepassing. Met rietmatten kan je namelijk tropische en kwetsbare buitenplanten op een goede manier beschermen tegen de vrieskou! Denk hierbij aan palmen, leifruit en varens. Deze kan je, wanneer het vriest, inpakken en isoleren. Zo kunnen ze op deze manier de winter overleven. Mocht je nou geïnteresseerd zijn in planten die de winter sowieso kunnen overleven? Lees dan ons artikel over winterharde potplanten.

3. Rieten tuinhek bekleding

Door middel van rietmatten kan je je tuinomheining mooi bekleden. Denk hierbij aan het wegwerken van gaas of beton. Met rietmatten heb je een heel makkelijk alternatief om er toch vanaf te komen. Wat extra leuk is, is dat bepaalde planten heel goed tegen en bij rietmatten kunnen groeien. Zo kan je hier heel gemakkelijk klimop tegen aan laten groeien.

4. Rieten afscheiding op het balkon

Rietmatten kunnen fantastisch helpen bij het creëren van wat privacy op je balkon. Door middel van het plaatsen van een rieten mat, heb je op een sfeervolle manier geen last meer van inkijk van je buren. Bovendien heb je met een rieten scherm of tuinscherm ook direct een stukje natuur op je balkon. Een win-win situatie dus! 

5. Rieten wandbekleding

Zoals gezegd zijn rieten matten erg populair. Wij hebben ons tot nu toe voornamelijk gefocust op de toepassingen voor buiten. Echter, rieten wandbekleding is voor zowel binnen als buiten! Met rietmatten kan je direct sfeer brengen in een ruimte. Dit kan natuurlijk buiten aan de schutting, onder een overkapping, maar ook binnen of bij een terras. Door de natuurlijke uitstraling heb je direct een mooie sfeer.

6. Rieten plafond

Een plafond, overkapping of veranda maak je extra mooi door een rieten mat. De warmte en sfeer die dit met zich meebrengt is overweldigend. Daarnaast is een pergola bedekken met een rieten mat erg populair. Dit isoleert goed, geeft mooie schaduwwerking als zonwering en brengt extra sfeer. Zie jij jezelf er al onder zitten? Wij zijn enthousiast!

7. Dakbedekking van riet

Door de isolerende werking van riet, zijn er veel huishoudens die gebruik maken van rietmatten als dakbedekking. Dit zorgt, zeker in de zomer, voor een mooie isolerende en verkoelende werking. Bovendien ziet het er mooi uit en is het eens wat anders. 

Tips en adviezen bij de aankoop van rietmatten

Als je rietmatten wil kopen, moet je met verschillende aspecten rekening houden. Denk hierbij aan de dikte van het riet. Er zijn verschillende soorten in omloop. Bovendien worden de meeste rietmatten op rol verkocht. Hierbij kan je dan ook kiezen welke afmetingen je wilt hebben. Let hierbij dus goed op hoe veel je wilt hebben.

De kwaliteit tussen de rietmatten verschilt enorm veel. Er wordt dik en dun riet gebruikt en dit heeft duidelijk invloed op de uitstraling. Over smaak valt niet te twisten, dus wij willen jullie er alleen maar bewust van maken.

Uiteraard is het ook van belang om vooraf te bedenken waar je de rietenmat voor wil gebruiken, zodat je vervolgens een goede keuze kan maken.

Als laatste moet je uiteraard rekening houden met de prijs! Let goed op verschillende aanbiedingen en kosten.