Schapenhekken kopen – lees hier alle aanbiedingen, de beste tips & belangrijke adviezen

Bij een duurzame tuin hebben wij het voornamelijk over wat er in de tuin past, kan staan en alle andere toebehoren. Echter, is er nog een heel belangrijk onderdeel wat wij niet kunnen missen, namelijk de afrastering van de tuin. In dit artikel willen wij het hebben over  schapenhekken. Wij zelf houden erg van een landelijke sfeer in onze tuin. Een schapenhek kan dit enorm versterken en creëert een extra landelijk gevoel. Wij worden er heel erg blij van en zullen in dit artikel uitleggen waarom deze natuurmatten ons vrolijk maken.

Wat is een schapenhek?

Een schapenhek heeft veel verschillende benamingen. Je kan het ook kennen als een kastanje hekwerk, schapenraster, houten hekwerk, rasterhekwerk, stakethek, stakettenhekwerk, houten omheining, kastanjehouten hekwerk of schapenhekwerk kennen. Het is een natuurlijke tuinafscheiding. Het zijn gekloofde kastanje latten, die vastgemaakt zijn met ijzerdraad. Doordat het van kastanjehout is gemaakt, is het een extra duurzaam product. Bovendien zijn ze te koop in verschillende varianten, waaronder het Engelse schapenhek of het Franse schapenhek. Wat de verschillen precies zijn zullen we in dit artikel verder uitleggen!

Het leuke is dat de meeste schapenhekken van kastanjehout zijn gemaakt. Dit is een heel mooi en duurzaam materiaal, wat lang mee gaat.

Waarom een schapenhekje?

Allereerst is het belangrijk dat je de schapenhekken mooi vindt. Het oog wil uiteraard ook wat. Indien je geen groot fan bent van het uiterlijk van een schapenhek, kan je wellicht ook kijken naar bijvoorbeeld een bamboe schutting of andere natuurlijke erfafscheidingen zoals heidematten of boomschorsmatten.

Naast het uiterlijk is het van goede en duurzame kwaliteit. Dit betekent dat een gemiddeld schapenhek wel 15 tot 20 jaar mee kan gaan. Bovendien heeft het hek – ondanks de lange levensduur – ook haast geen onderhoud nodig. Een win-win situatie dus!

Het kastanjehek is bovendien voor meerdere doeleinden beschikbaar. Het past goed in natuurlijke tuinen en het staat ook mooi als erfafscheiding of hek in een park of weiland. Daarnaast wordt het in de duinen in Nederland ook gebruikt om stuifzand op te slaan en hebben monumentale gebouwen ook vaak schapenhekjes als erfafscheiding.

In dit artikel vind je, naast goede producten en aanbiedingen ook 6 goede tips waar je op moet letten bij de aankoop van een schapenhek. Lees dus gauw verder!

Alles over Franse Schapenhekken

Eerder in dit artikel hadden wij het al over het verschil tussen verschillende soorten schapenhekken. Het Franse schappenhekje heeft spitsere punten en zit bovendien strak op elkaar gebonden. Dit geeft een hele mooi en strakke uitstraling. De lattenafstand is bij de Franse schapenhekken niet variabel, waardoor de strakke uitstraling altijd blijft. Uiteraard is dit ook weer smaakgevoelig. Frans schapenhekken zijn in verschillende afmetingen beschikbaar en worden vaak op rol verkocht. Bekijk via onderstaande button verschillende Franse schapenhekken.

Engels schapenhek

In tegenstelling tot een Frans schapenhek is een Engels schapenhek iets rustieker. De punten van een Engels schapenhek zijn met een kapmes gevormd, waardoor deze wat minder puntig en wat grilliger zijn. Bovendien heb je bij een Engels schapenhek de mogelijkheid om de latafstand zelf te bepalen. Zo kan je zelf een persoonlijke twist geven en bepalen wat je zelf vindt dat mooi staat in je tuin.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een schapenhek?


1. Het soort schapenhek

De eerste tip is wellicht een wat voor de hand liggende, maar niet onbelangrijk: welk type schapenhek wil je? Zoals inmiddels bekend kan je kiezen voor een Engelse of een Franse variant. Houd rekening met je smaak, de verschillende stijlen en de mogelijkheid om bij een Engels schapenhek de lattenafstand te bepalen, waar dit bij een Frans schapenhek niet mogelijk is. De overige afmetingen zijn bij beide soorten hekken aanpasbaar, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.

2. Het materiaal van het schapenhek

Een schapenhek is van duurzaam materiaal. De meeste schapenhekken zijn gemaakt van kastanjehout en zijn dan ook kastanjehouten hekwerken. Echter zijn er ook hekwerken in omloop van andere materialen, waaronder duurzaam FSC hout. Ondanks dat dit duurzaam hout is, gaat dit minder lang mee dan natuurlijk materiaal zoals kastanjehout. Wij raden aan om echt voor een hek te gaan die gemaakt is van kastanjehout. Dit geeft de ervaring én is duurzaam.

3. De lengte van het hek

Al eerder benoemd in het artikel, maar bepaal voordat je de aankoop doet goed hoe veel hekwerk je daadwerkelijk nodig hebt. Uiteraard geldt het niet alleen voor de lengte, maar is ook de hoogte van het hekwerk belangrijk en variabel te bepalen.

4. De afstand tussen de latten

Voor de uitstraling van het hek kan je bij een Engels hekwerk zelf bepalen wat de afstand tussen de laten moet zijn. Dit betekent dus ook dat je hier over na moet denken. Ons advies is om goed te bedenken waar je het voor wil gebruiken, zodat je kan bepalen hoe belangrijk (gevaarlijk?) het kan zijn als je de afstand te breed laat.

5. Benodigdheden

Veel mensen denken dat ze alleen voldoende hebben aan het kopen van een hekwerk. Echter, zijn er nog meer zaken waar je op moet letten. Zo heb je ook de mogelijkheid om een schapenhek poort of poortje aan te schaffen, zodat je het ook helemaal af kan sluiten. Daarnaast is het goed om te letten op hoe je een schapenhek moet monteren. 

6. Prijs!

De prijs! Uiteraard. We zijn niet voor niets Nederlanders en de prijs is altijd een belangrijk aspect bij de aankoop van een product. Ons advies is om via bol.com het overzicht goed in de gaten te houden. In 1 oogopslag kan je zien wat de prijzen van de verschillende soorten hekken zijn. Daarnaast wil bol.com nog wel eens stunten met aanbiedingen, waar je voordeel uit kan halen. Bovendien heb je dan ook niet het gesjouw met het hek zelf, doordat het thuis bezorgd wordt!

Ben je nou nog niet enthousiast, maar wil je wel graag een natuurlijke erafscheiding? Kijk dan eens naar ons artikelen over een
bamboe schutting, rietmatten of wilgenmatten.