Wilgenmatten kopen – bekijk hier alle aanbiedingen, de beste tips & goede adviezen

Wij hebben inmiddels meerdere artikelen geschreven over natuurmatten. Wij hebben voordelen beschreven van een schapenhek, bamboeschuttingen, rietmatten en nog veel meer. Toch hebben wij nog lang niet alles besproken. In dit artikel willen we het gaan hebben over wilgenmatten

Wilgenmatten vallen in de categorie natuurmatten. Het is een product die voor verschillende doeleinden te gebruiken is. In dit artikel zullen wij meer schrijven over wat een wilgenmat is, wat de voordelen er van zijn, waar je het allemaal voor kan gebruiken en uiteraard zullen wij goede wilgenmat aanbiedingen en producten uitlichten. 

Wat is een wilgenmat?

We kennen wilgenmatten onder verschillende soorten benamingen. Wilgenmatten, wilgenrollen of wilgentenen matten. Uiteindelijk hebben we het allemaal over hetzelfde. Het zijn namelijk verticale wilgentakken die met stevig draad aan elkaar zijn gebonden. Doordat het uit wilgentakken bestaat, is het een natuurlijk en een duurzaam product. 

Waarom wilgenmatten?

Laten we voorop stellen dat een wilgenmat echt een onwijs veelzijdig product is. Wilgenmatten zijn duurzaam en milieuvriendelijk, door het gebruik van wilgen. Dit maakt ook dat het een natuurmat is die voor verschillende praktische en decoratieve toepassingen te gebruiken is. Je kunt een wilgenmat gebruik als schutting of erfafscheiding of een plafond. Zo heb je ook een wilgenmat op een stalen frame, wat dus heel gemakkelijk te plaatsen is. Daarnaast kan je een wilgenmat ook nog gebruiken voor op het dakterras of balkon. Hierbij kan je denken aan een mooi balkonscherm.

Naast het veelzijdige, zijn wilgenmatten ook nog eens hartstikke duurzaam. Wanneer je de keuze maakt om wilgenmatten in je tuin of balkon te plaatsen, kan je er vanuit gaan dat deze gemiddeld zo’n 15 jaar mee gaan. Uiteraard is dit een beetje afhankelijk van verschillende weersinvloeden.

Er zijn nog veel meer voordelen en argumenten te benoemen waarom je een wilgenmat zou moeten kopen. Deze bewaren wij echter voor in de rest van het artikel. Lees dus gauw verder!

Tips en adviezen bij de aankoop van wilgenmatten

Als je een wilgenmat gaat kopen, moet je rekening houden met een aantal zaken. Denk hierbij aan het formaat: de afmetingen van de mat zelf. De meeste mensen kopen wilgenmatten op rol. Dit geeft een vertekend beeld van hoe veel het is.

Er zijn verschillende soorten wilgenmatten in omloop. Let hierbij goed op tussen dikke wilgenmatten en dunne wilgenmatten. Dit geeft namelijk weer een heel andere uitstraling.

Uiteraard is het ook van belang om vooraf te bedenken waar je de wilgenmat voor wil gebruiken. Lees verder in dit artikel over de verschillende soorten toepassingen die er zijn!


Eerder in dit artikel hadden wij het al over het dat wilgenmatten voor veel verschillende toepassingen gebruikt kan worden. Hieronder hebben wij voor jullie opgesomd waar je allemaal aan zou kunnen denken!

1. Wilgenmatten als schutting

De meest voorkomende optie: wilgenmatten gebruiken als schutting. Dit wordt ook wel een wilgenscherm voor de schutting genoemd. Veel mensen hebben al een schutting in hun tuin staan en zijn daar niet altijd even tevreden over. Dit wordt deels opgevangen door verticaal tuinieren. Hier kan je het minder mooie uiterlijk van een schutting goed camoufleren. Een wilgenmat is een ideale optie. Zo hoef je de oude schutting niet direct te vervangen voor een mooi resultaat, ben je voordeliger uit en nog milieubewust bezig ook. Alleen maar voordelen!

2. Wilgenmatten als tuinafscheiding

Veel mensen maken gebruik van beplanting, zoals klimop, om de tuin mee af te scheiden. Dit is een mooie, groene optie. Het nadeel hiervan is dat je moet wachten tot het voldoende gegroeid is. Heb je daar geen geduld voor? Dan zijn wilgenmatten een goed alternatief. Hiermee heb je direct de mogelijkheid om de tuin mee af sluiten. Goed om te weten is dat de wilgenmat een perfecte ondergrond voor planten is. Je kan vervolgens de klimop ook tegen een wilgenmat op laten groeien! 

3. Wilgenmatten op het balkon

Met een wilgenmat op het balkon kan je op een mooie en natuurlijke manier privacy creëren. Bovendien kan je door middel van een wilgenmat direct extra sfeer brengen, ten opzichte van die vak betonnen saaie balkons. Leuk om te benoemen is dat er ook composieten wilgenmatten bestaan. Dit is helaas wat minder duurzaam, maar is wel een heel mooi alternatief. 

4. Wilgenmatten als dakbedekking

Wij hebben al eerder een artikel geschreven over een groen dak. Met een wilgenmat kan je een overkapping of tuinhuis netjes afwerken. Bovendien geeft een wilgenmat veel beschutting, schaduw en wordt het dus een mooi koel plekje in de zomer. 

5. Wilgenmatten als decoratie

Naast het feit dat de meeste wilgenmatten heel functioneel zijn, kan je wilgenmatten ook gewoon gebruiken ter decoratie. Denk aan toevoegingen in een border, een plantenbak of anders. Je zal verbaast zijn over de effecten van een wilgenmat! Probeer het eens uit!