Bloemzaden kopen: een selectie van de mooiste bloemen voor je tuin

Bloemen. Iedereen wordt er vrolijk van. De mooie, vrolijke kleuren terug zien komen in je tuin geeft wat ons betreft je tuin een extra dimensie. Het zelf kweken van bloemen met bloemzaden die je zelf in je eigen tuin hebt geplant maakt het zo nodig nog leuker. Bovendien genieten niet alleen wij van bloemen, insecten zijn er natuurlijk ook dol op. Wat ons betreft een extra reden om bloemenzaden te planten.

Insecten zoals bijen, vlinders en lieveheersbeestjes hebben het moeilijk in ons land. De natuur neemt af en dat merk en zie je ook in het minder worden van de populaties. De vlinderpopulatie is in Nederland met maar liefst 80% afgenomen. Er zijn dus al twee redenen om bloemzaden te kopen en te planten. Daar voegen we graag nog een derde aan toe: bloemen zijn relatief gemakkelijk te kweken in je eigen tuin. In dit artikel geven wij jou tips en adviezen over alles met betrekking tot het zaaien van bloemen.

Uitgelicht: bloemzaden kopen 

Eetbare bloemen

pakket met zaden voor eetbare bloemen

Veldbloemen

Een meerjarige veldbloemenmengsel 

Een Voorjaarsbloeier

Mooie blauwe vergeet me nietjes 

Bloemzaden Buzzy

Zaden voor prachtige klaprozen

Bloemzaden bijen

Een perfect mengsel met zaden voor de bij

Bloemzaden vlinders

Goede bloemzaden voor vlinders

Diverse soorten bloemenzaad

Bloemenzaad kopen is toch nog lastiger dan de meeste mensen denken. De zaden van de bloemen zijn over het algemeen heel klein. Dit maakt het natuurlijk extra spannend wat het resultaat zal worden. Uiteraard heb je de mogelijkheid tussen verschillende soorten bloemenzaad.

1. Eenjarige bloemen

Door middel van het zaaien van eenjarige bloemen kan je ieder jaar gemakkelijk rouleren van kleur, of thema in je tuin of border. Eenjarige bloemenzaden zijn een mooie aanvulling in iedere tuin en balkon. Bovendien geven de bloemen niet alleen een mooie aanblik in je tuin. Eenjarige bloemen trekken ook veel insecten, zoals bijen, vlinders en lieveheersbeestjes aan. Vanwege het feit dat eenjarige bloemen maar een jaar mee gaan, zorgen ze snel voor resultaat. Hiermee kunt u gemakkelijk lege plekken in je tuin opvullen.

2. Meerjarige bloemen

Meerjarige bloemen, vaak ook vaste planten genoemd, zorgen voor de basis van iedere tuin. Dit maakt ze dus belangrijk en onmisbaar voor iedere tuin. Meerjarige bloemen bloeien vaak lang door en hebben weinig onderhoud nodig.

3. Bloemen voor vlinders

Zoals eerder beschreven zijn insecten, waaronder vlinders, gek op bloemen. Is het aantrekken van vlinders één van de redenen om bloemen te planten? Houd dan rekening mee met het feit dat de bloemzaden een mix betreft van verschillende soorten. Doordat het verschillende soorten betreft, bloeien die allen op een ander moment en hebben een andere levensduur. Dit zorgt ervoor dat er op verschillende momenten bloemen zijn om zo lang mogelijk nectar aan te bieden. Bovendien is het ook fijn als er voedselplanten voor rupsen tussen zitten. Ben je nou enthousiast over vlinders? Lees dan onze artikelen over vlinderstruiken en vlinderkasten.

4. Bloemen voor bijen

Naast vlinders zijn ook bijen gek op bloemen. Bovendien zijn bijen erg belangrijk voor de natuur. Vanwege de verstedelijking van Nederland hebben bijen het momenteel een stuk lastiger om te overleven. Des te meer redenen om specifiek bloemen voor bijen te planten.

Wil je nou meer doen voor bijen, dan alleen het planten van bloemen? Koop een bijenhotel! In dit artikel over bijenhotels schrijven wij meer over de bijenhotel en alles wat erbij komt kijken.

Woon je nou in een appartement, heb je geen tuin maar een balkon en wil je toch wat voor de bij doen? Geen enkel probleem! In een eerder artikel van ons hebben we het al eerder gehad over de trend een verticale tuin. Een verticale tuin kan goed op een balkon en je kan er goed bijen mee lokken. Daarnaast is de hanging basket de trend van het moment. Lees ons artikel over dit fenomeen.

5. Biologische bloemzaden

Ben je nou op zaak naar een extra stukje duurzaamheid? Dat kan! De biologische bloemenzaden van Buzzy Organic zijn geteeld zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en/of kunstmest. De bemesting die er gebruikt wordt zijn 100% van biologische oorsprong. Dit maakt het dat je dus dubbel goed bezig bent.

6. Wilde bloemen

Wilde bloemen of weidebloemen, zijn een hele leuke optie voor in je tuin. Het voordeel van dit type is dat ze een hele zomer lang bloeien, maar weinig moeite kosten om te onderhouden en het ziet er prachtig uit. 

7. Eetbare bloemen

Ben je nou enorm gek op bloemen? Dan hebben we hier een optie dat ze niet alleen in je tuin heel leuk staan, maar ook op je bord. Door middel van eetbare bloemen kan je op beide plekken een prachtig en vrolijk geheel creëren door eetbare bloemen te planten.

8. Bloembollen

Naast bloemzaden zijn er natuurlijk nog tal van andere opties. Een daarvan zijn bloembollen. Bloembollen zijn misschien wel de populairste en meest geliefde bloemen van de gehele wereld. Naast het feit dat het prachtige bloemen zijn als tulpen, hyacint of narcissen, geven deze ook het sein voor het voorjaar. Deze bloemen steken altijd als een van de eerste de kop op. Een teken dat het mooie weer eraan gaat komen!

Wanneer moet je de bloemenzaden planten?

Uiteraard is het planten van de bloemzaden een kritisch proces. Echter, kunnen we hier geen eenduidig antwoord op geven. Dit hangt namelijk af van het type bloem. Zo zijn er bloemzaden voor het voorjaar, bloemzaden voor de zomer en zelfs bloemzaden voor het najaar. Het is belangrijk om goed het advies te lezen bij de aankoop van je bloemzaden. Ons advies is dan ook om dit via bol.com te doen. Bij de meeste producten staat goed omschreven wanneer je de bloemzaden moet planten.


Een geheime tip: een top product

Naast alle verschillende soorten en type bloemen willen wij graag een bijzonder gaaf product uitlichten: het blossombs cadeauzakje . Dit super leuke jute cadeauzakje kan je aan iemand cadeau geven. Naast het feit dat het er super leuk uit ziet, geef je iemand een vrolijk cadeau. Bovendien is het voor de ontvanger een ware verrassing wat er daadwerkelijk uit de zaad bommetjes gaat komen. Een super gaaf cadeau wat ons betreft!