Een groen dak aanleggen: alles over tips, goede aanbiedingen & de voordelen

Groene daken stijgen de laatste tijd in populariteit en dat begrijpen wij heel goed. Een uitgelezen kans voor ons om hier wat over te schrijven, zodat jullie straks alles weten over een groen dak en waarom je dit zou moeten aanschaffen voor in je eigen tuin.

De voordelen van een groen dak

Een duurzaam groen dak ziet er niet alleen onwijs gaaf uit, maar heeft ook meerdere voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Onder andere vangt het (overtollig) water op, werkt het verkoelend in de zomer en biedt het voedsel voor insecten, zoals bijen en vlinders. Door planten en bloemen op je dak aan te brengen, draag je bovendien bij aan een gezonde en prettige leefomgeving. Een groen dak zorgt direct voor een groene blikvanger in je tuin en is als je het ons vraagt een echte toevoeging voor in de duurzame tuin.

De voordelen liegen er dus niet om. Er zijn zelfs gemeentes die subsidie geven voor de aanleg van een groen dak. Dus ook financieel kan het erg aantrekkelijk zijn om te kijken naar de mogelijkheden voor het aanleggen van een groen dak in je eigen tuin.

Uitgelicht: producten voor een groen dak

Groen dak compleet

Een lichtgewicht compleet groen dak voor 5 vierkante meter

Sedumtray

Sedumplantjes in een tray (5 stuks), voor je groene dak

Daktuinsubstraat

Daktuinsubstraat dient als drainage en zorgt voor een bloeiend groen dak

2 soorten groene daken

Een groen dak is een dak bedekt met sedum, planten en bloemen. Je kunt het plaatsen op bijvoorbeeld je uitbouw, tuinhuisje, schuurtje of op de containerbak. Er zijn een tweetal soorten groene daken te onderscheiden. Je kan kiezen voor een groen dak met sedum, of voor een sier- of moestuin, ook wel een daktuin genoemd.

1. Sedum dak

Een sedum dak wordt ook wel een extensief dak genoemd. Dit houdt in dat het dak een lichte begroeiing heeft. Sedum is een verzamelnaam voor wel 400 soorten vetkruid. Sedum is een lichtgewicht vetplant en kan goed tegen droogte, maar ook tegen forse regenbuien. Ideaal voor alle weersomstandigheden, dus perfect voor in ons kikkerlandje. Daarnaast kan je ook kruiden, mos en gras op je groene dak plaatsen.

2. Daktuin

Een siertuin of moestuin op je dak, oftewel een daktuin, is ook een goede mogelijkheid. Dit noemen ze ook wel een intensief dak. Er is sprake van een intensieve beplanting, kortom veel begroeiing. Je bent zelf vrij in de keuze voor welke planten en bloemen je kiest. Je kan het zo uitgebreid maken als dat je zelf wilt. Een daktuin is echter wel arbeidsintensiever en zwaarder dan een sedum dak.

De voordelen van een groen dak uiteengezet

Er zijn zoals eerder beschreven veel voordelen van een groen dak. Graag lichten wij ze hier verder voor je toe, zodat je straks helemaal overtuigd bent waarom je een groen dak zou moeten aanschaffen.

1. Een groen dak werkt isolerend

Als eerste voordeel werkt een groen dak isolerend. De planten en bloemen houden de warmte binnen in de winter en werken verkoelend in de zomer. Dit is kostenbesparend, een mooie bijkomstigheid volgens ons. Besef je echter wel dat het geen vervanging is van de gewone dakisolatie! Een groen dak gaat ook nog eens langer mee dan een normaal dak. Dit komt doordat de planten en bloemen de dakbedekking beschermen tegen het weer. 

2. Een groen dak vangt (overtollig) regenwater op

Een ander groot voordeel is dat het groene dak (overtollig) regenwater opvangt. Dit voorkomt dat er veel water het riool in loopt en mogelijk overloopt op het moment dat er sprake is van veel regenval. Het regenwater wordt hierdoor goed gebruikt. Een sedumtray kan namelijk tot wel 40 liter water per vierkante meter opslaan. Op het moment dat er minder regen valt, zal de sedumtray het vastgehouden water loslaten, zodat de planten en bloemen toch voldoende water krijgen. 

3. Een groen dak zorgt voor meer groen

Uiteraard zorgt een groen dak direct voor meer groen in de tuin. De insecten zullen je zeker dankbaar zijn, dit lokt ze namelijk je tuin in. Het is erg belangrijk voor de insecten die het tegenwoordig steeds moeilijker hebben om te overleven.

De planten en bloemen zetten daarnaast CO2 om in zuurstof. Tevens nemen ze fijnstof op uit de lucht. Dit is een goede bijkomstigheid voor het klimaat en verbetert de luchtkwaliteit. Dit is met name belangrijk in de grote steden, waar de luchtkwaliteit een stuk minder is.

Is jouw dak geschikt voor een groen dak?

Een groen dak kan je het beste aanleggen op platte daken, die niet in de schaduw liggen. Een dak met een helling kan ook dienen als groen dak, alleen is daar het risico dat de planten sneller uitdrogen, het regenwater loopt hier namelijk makkelijker weg. Let hier dus op met de keuze van je planten en bloemen.

Een groen dak bestaat voor een goede bescherming en voedingsbodem uit 5 lagen: een beschermdoek, drainagelaag met waterreservoir, filtervlies, substraat en als laatste laag de planting. Je wilt natuurlijk geen lekkages hebben, dus zorg ervoor dat de waterdichte laag op je dak van goede kwaliteit is. Door het aanleggen van een goede beschermlaag voorkom je dat wortels het dak aantasten. Ook moet het bestand zijn tegen samen persing, zacht materiaal als bijvoorbeeld steenwol is niet geschikt.

Een groen dak bedekt met gras en bloemen is lichter dan een daktuin. Je spreekt al gauw over een gewicht van 150 kilo bij gras en bloemen en van 500 kilo bij een intensieve begroeiing. Afhankelijk van hoeveel beplanting je plaatst uiteraard. Om problemen te voorkomen moet een dakconstructie dit (zware) gewicht kunnen dragen, dus laat een specialist onderzoeken en beoordelen of jouw dak geschikt is voor de aanleg van een groen dak. Ook als je het groene dak zelf gaat aanleggen raden wij dit sterk aan.

Onderhouden van een groen dak

Een groen sedum dak is onderhoudsarm. De daktuin daarentegen vraagt net zoveel onderhoud als een gewone tuin.

Door afvallende bladeren van planten kan het zijn dat de afvoer verstopt gaat zitten. Dit kan zowel bij een daktuin als een groen sedum dak voorkomen. Controleer daarom minstens één keer per jaar de afvoer en verwijder regelmatig het onkruid.

De kosten van een groen dak

Een groen dak is in aanschaf niet goedkoop. De kosten van het aanleggen van een sedum dak kan sterk variëren. De kosten zijn afhankelijk van de soort beplanting, maar ook het aantal vierkante meters. Op termijn verdient het zich wel terug, doordat het energiebesparend is. Ook kan je, afhankelijk van de gemeente waar je in woont, subsidie krijgen.

De nadelen van een groen dak op een rij

Er zitten dus helaas ook wat nadelen aan een groen dak. Zoals eerder beschreven wordt een dak door het aanleggen van een groen dak een stuk zwaarder. De dakconstructie moet het kunnen houden. Dit betekent dat niet elk dak geschikt is voor een groen dak. Daarnaast is het kostenplaatje een nadeel en moet je goed overwegen of dit binnen je budget past. Een ander (klein) nadeel is dat het wel wat onderhoud vraagt, je moet bijvoorbeeld voorkomen dat de afvoer verstopt raakt.

Echter wegen die paar nadelen wat ons betreft niet op tegen de vele voordelen. Als je de mogelijkheid hebt om een groen dak te laten plaatsen of zelf te maken, dan raden wij dat zeer aan. Zo ben je weer een stap dichter bij die duurzame tuin!