Hanging basket: alles over de  nieuwste trend

Inmiddels is het algemeen bekend dat wij enorme tuin liefhebbers zijn, houden van tuinieren en alles wat daarbij komt kijken. Groene, bloeiende tuinen vol leven en kleuren zien wij dan ook het allerliefst, aangezien wij zijn groot fan van planten, bloemen en alles wat er maar voor in de tuin verkrijgbaar is. In dit artikel schrijven wij over een  hanging basket, de leukste trend van dit moment! 

Een hanging basket is over komen waaien vanuit Engeland. In Nederland zijn ze ook beter bekend als hangmanden, plantenhangers, of hangpotten. Door middel van het op hoogte hangen van deze hanging baskets creëer je een leuk effect in de tuin. Bovendien is dit niet alleen iets wat in de tuin past, maar je kan dit ook ophangen op je terras, balkon of patio.

Een hanging basket, wat is dat precies? 

Zoals de naam al doet vermoeden is een hanging basket een hangmand met bloemen erin. Dit kunnen kleurrijke bloemen zijn, maar ook bijvoorbeeld bladplanten kunnen heel goed passen in deze hangmanden.

In dit artikel zullen wij meer schrijven over de soorten hanging baskets en waar je op moet letten bij de aanschaf van een hanging basket. Daarnaast zullen wij ook uitlichten welke planten erg goed geschikt zijn voor de hanging basket en hoe je deze het best kunt onderhouden. Oftewel: een heel compleet artikel waar je onwijs veel informatie, kennis, aanbiedingen en andere top producten kan ophalen.

Verschillende type hangers voor in de tuin

De hanging basket zijn er in verschillende soorten en maten. Bovendien variëren deze ook nog in prijs en is de keuze gigantisch, daarom geven wij hieronder een handig overzicht van de verschillende type hangers voor in de tuin.

Hanging basket: een hangmand

Een van de alternatieven van een hanging basket is in de vorm van een mand, ook wel een hangmand genoemd. Een hangmand geeft een leuk effect en zijn ideaal voor hangplanten. Daarnaast zijn ze ook toepasbaar voor andere decoratieve voorwerpen. 

Hanging basket – een pot

Een hangende basket in de vorm van een pot is ook een geweldige optie. Ze worden ook wel hangende bloempot of hangpot genoemd. Dit is eigenlijk letterlijk een bloempot die hangt. Dit kan jouw woning of tuin een extra tintje geven en net dat extra beetje sfeer!

Hanging basket: een basket

Een hanging basket in de vorm van een basket spreekt voor zich. Het heeft hetzelfde effect als alle andere producten, maar dan in de vorm van een basket. Een variant die de laatste paar maanden aan een opmars bezig is en in steeds meer tuinen, woonkamers en keukens te vinden is! Eentje om in de gaten te houden dus.

Hanging basket: een hanger

Een plantenhanger is het laatste alternatief van een hanging basket. Leuk is om te weten is dat deze variant erg populair is. Je kan op een heel gemakkelijke manier je interieur een extra twist geven met een plantenhanger. Zeker de marcramé plantenhanger is een enorme trend op dit moment. Dit is een plantenhanger welke de plantenpot vast houdt door middel van touwtjes.

Je kan hiermee een leuke en stijlvolle toevoeging doen aan jouw huis, balkon, kantoor of gewoon in de tuin!

De beste bloemen en planten voor in de hanging basket

Inmiddels hebben wij omschreven welke verschillende soorten hanging baskets er in omloop zijn voor in de tuin, op het balkon, op kantoor of gewoon voor in jouw huis. Daarnaast willen we nog wat vertellen over hoe je je hanging basket het best kan vullen. Dat is namelijk het allerleukste onderdeel van je hanging basket: de onwijs veel verschillende soorten opties en variaties die we kunnen doorvoeren. Op deze manier kan je een compleet eigen twist geven aan jouw hanging basket en houd je deze ook uniek!

Lobelia cardinalis

Een lobelia cardinalis, ook wel lobelia’s genoemd, is een hele goede optie voor in de hanging basket. Ze zijn er in verschillende soorten varianten, waarvan de meeste mooie gekleurde bloemen hebben. Besef wel dat ze niet allemaal even winterhard zijn, dus dat is goed om bij de aanschaf in de gaten te houden.

Hangpetunia’s

Hangpetunia’s, ook wel surfinia’s genoemd. Ze zijn er in verschillende kleuren, zoals witte, rode, roze of lila tinten. Deze planten bloeien vanaf de vroege zomer tot aan de vorst. Met deze planten heb je dus een hele zomer lang een vrolijke en fleurige tuin, waar je veel plezier van hebt.

Bij de aanschaf van een hangpetunia is het wel belangrijk om te weten dat dit een eenjarige plant is. Je hebt er een prachtige plant aan, maar je moet er wel vanuit gaan dat je jaarlijks een nieuwe moet kopen.

Helichrysum

Helichrysum of helichrystum italicum, ook wel de kerrie plant genoemd, is een grijze plant met gele bloemen. Op het moment dat je over het blad gaat wrijven, snap je direct waarom de plant zo genoemd wordt. Er komt namelijk een specifieke geur van af. Deze plant bloeit wat korter, maar is wel een hele leuke toevoeging aan de tuin. Mede doordat deze zo opvalt door haar geur, maar ook haar uiterlijk. Het is een minder bekende plant, waardoor je gauw de show kan stelen wanneer je vrienden en familie langskomen. Bovendien trekt deze plant ook nog vlinders aan, wat een extra dimensie in jouw tuin kan creëren!

Viooltjes

De laatste welke wij uit willen lichten zijn de viooltjes. Deze zijn er in veel verschillende vormen. Wij leggen op dit moment de focus op de Viola Cornuta. Dit is een variant met kleinere bloemen dan de gewone viool. Echter is dit een variant die zeer winterhard is en daardoor ook heel populair is in iedere tuin.

Het leuke van viooltjes is dat ze ook in veel verschillende soorten varianten, maar ook in veel verschillende soorten kleuren te verkrijgen zijn. Met viooltjes kan je nooit de plank mis slaan.

Een extra leuk weetje is dat viooltjes ook erg populair zijn bij vlinders en bijen. Zo ben je dubbel zo goed bezig!

Tips voor alles met betrekking tot een hanging basket

Plaats

De plaats van een hanging basket is uiteraard erg belangrijk. Door de veelzijdigheid van een hanging basket kan je hier ook super veel kanten mee op: aan de voorgevel, bij het terras, naast de deur of naast een raam, aan de schutting, een pergola, een boom, takken, een paal: de mogelijkheden zijn wat dat betreft gigantisch. En dan hebben we het alleen nog maar over de tuin gehad. Laat staan dat je ook nog op een balkon, je patio of binnenshuis nog mogelijkheden hebt.

Bij het plaatsen van de hanging basket is het vooral belangrijk dat deze voldoende licht krijgt gedurende de dag. Daarnaast is het belangrijk dat hij deels uit de wind hangt en niet te veel en te lang in de zon. Op het moment dat dit wel het geval is, moet je vooral rekening houden bij de type planten en de hoeveelheid water die je geeft.

Water geven

Bij een hanging basket is het erg belangrijk om in de zomer de planten dagelijks water te geven. Een goede check die je kan doen is dat je voelt en controleert of de grond droog is. Indien deze droog is, moet je wat extra water geven. Doordat hanging baskets over het algemeen buiten hangen en daardoor voortdurend worden blootgesteld aan de zon en wind, hebben ze de neiging om sneller uit te drogen. Water is daarom ook essentieel!

Voeding

Of het nou terrasplanten, potplanten, binnen planten zijn: het is altijd goed om je planten extra voeding te geven. Voor planten in een hanging basket, welke dus in potgrond staan, is het verstandig om langdurig werkzame voeding toe te passen. Dit kan door middel van een portie vloeibare plantenmest. Dit zorgt ervoor dat de planten langer mee gaan.

Snoeien

Of je de planten in je hanging basket moet snoeien is uiteraard als eerste afhankelijk van het feit of je eenjarige potplanten hebt of meerjarige. Indien je meerjarige potplanten hebt, verleng je de levensduur van je hanging basket door de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Dit kan door middel van het afknippen van deze dode bloemen met behulp van een schaar of een snoeischaar. Hierdoor kan de planten weer opnieuw gaan groeien. Hetzelfde geldt voor planten die fors dreigen uit te groeien, tot een niveau waar je het niet meer mooi vindt. Ook dan is snoeien een goede optie.