Luchtplant kopen: beste tips & aanbiedingen

Deze keer schrijven wij niet over een leuke plant voor in de tuin, maar over eentje voor binnenshuis. Dit artikel kan volgens ons namelijk niet ontbreken op onze website, aangezien wij hier erg enthousiast over zijn. Dit alles gaat over de luchtplant.

Misschien ben je er al bekend mee, maar misschien ook nog niet. Enige tijd geleden kwamen wij de luchtplant tegen en raakten meteen geïnteresseerd. Uiteraard hebben wij ons dan ook direct hierin verdiept en willen dit graag met jullie delen. Er is namelijk genoeg over te vertellen.

Een luchtplant, wat is dat precies? 

Een luchtplant is, zoals de naam al doet vermoeden, een plant die leeft van de lucht. De plant heeft geen wortels en hoeft dus ook niet in potgrond geplant te worden. De plant kan zelf zijn voeding en water halen uit de lucht. Erg bijzonder dus! De plant heeft verder weinig onderhoud nodig, maar heeft wel een paar specifieke punten waar wij jullie alles over gaan vertellen. Ook handig om te weten, een luchtplant is niet giftig voor huisdieren en is luchtzuiverend. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder.

luchtplant

De luchtplant is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen

De luchtplant, ook wel Tillandsia genaamd, is verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen: ze zijn er in verschillende mooie en vrolijke kleuren en zowel met als zonder bloemen. Er is dus volop keuze!

Ze zijn ook niet alleen verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar je kan ook alle kanten op qua decoratie. Zo zijn er bijvoorbeeld luchtplanten verkrijgbaar in een staande of hangende frame, op een standaard of spiraal, in een reageerbuisje of in (hangende) glazen bollen. Zo vind je er altijd wel een die bij jouw interieur past en aan jouw wensen voldoet.

Een tip: ook erg leuk is het om een luchtplantje cadeau te geven. Daar zijn ook diverse opties voor, zoals een brievenbuscadeau. Dit is een doosje wat in de brievenbus past, gevuld met een luchtplantje op bijvoorbeeld een standaardje. Een leuke verrassing om te krijgen en erg leuk om te geven! 

Praktische tips voor het beste onderhoud

 Je bent nu op de hoogte van de verschillende mogelijkheden en waarschijnlijk heb je al een keus kunnen maken welke optie het beste bij jou past. Echter wil je natuurlijk ook weten hoe je een luchtplant moet onderhouden, zodat je de plant goed kan laten groeien en de plant kan pronken in jouw huiskamer. Wij hebben voor jou de beste tips voor het onderhoud verzameld. Volg je deze tips op, dan is een succes gegarandeerd.

 1. Geef voldoende water

Ondanks dat een luchtplant in staat is om zelf voeding en water uit de lucht te halen, is het wel van belang dat je de plant voldoende water geeft. Je kunt de plant één keer per week water geven door middel van een plantenspuit. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om de plant een bad te geven. Dompel de luchtplant onder in een bad water. Zorg ervoor dat je de plant na het water geven goed laat drogen, want anders kan de plant rotten. Schut de plant op de kop even uit, zo kan het overtollig water goed weglopen. Je kunt de luchtplant het beste water geven door het even uit de decoratie, bijvoorbeeld het frame, halen en weer terughangen als het plantje droog is. 

 2. De beste plek

Een luchtplant houdt er van om in het licht te staan, dus bijvoorbeeld in de vensterbank. Pas echter wel op met direct zonlicht, daar kan de plant minder goed tegen. Als je de plant ergens in zet, bijvoorbeeld in een glazen bol, zorg er dan voor dat de plant alsnog voldoende licht kan krijgen. Ook is de luchtvochtigheid van belang. Als de lucht te droog is, dan kan de luchtplant moeite krijgen om voeding en water uit de lucht te halen. Plaats het plantje dan ook liever niet boven de verwarming. De beste temperatuur voor het plantje is rond de 20 graden en zorg voor voldoende ventilatie. Als het warmer is in huis, dan heeft de plant wat meer water nodig. 

 3. Extra voeding

De luchtplantjes vinden het ook wel prettig om eens in de zoveel tijd wat extra luchtplantjesvoeding te krijgen. Dit bevorderd namelijk de groei en kan dus zeker geen kwaad. De speciale voeding bevat precies de juiste hoeveelheden voedingsstoffen, zodat de luchtplant niet te veel gevoed wordt. Bij sommige boxen met luchtplantjes is de speciale voeding al toegevoegd. Mocht dat niet zo zijn, dan is het dus zeker aan te raden om er een flesje erbij te kopen. Ook erg handig om te weten is dat de voeding al water bevat, mocht je het plantje dus voeding geven wees je er dan bewust van dat je geen extra water hoeft toe te voegen.