Een mosstok kopen – 12 beste producten & alle benodigde informatie

Een mooie, grote en groene plant is tegenwoordig niet meer uit de Nederlandse woonkamer weg te denken. Ze zien er altijd prachtig uit en brengen een fijne sfeer met zich mee, echter groeien ze soms alle kanten op, ze zijn daardoor niet altijd handzaam meer en beginnen helaas in de weg te staan. Maar de plant weg doen? Dat zeker niet!

Ben jij bekend met dit probleem en wil je voor altijd een handige oplossing? Deze hebben wij gevonden, namelijk de mosstok. In dit artikel zullen wij jou er alles over vertellen, lees dus snel verder. 

Een mosstok, wat is het en waar is het voor?

Een mosstok is een holle stok of buis dat gebruikt kan worden voor kamerplanten. De stok bestaat, ondanks de naam doet vermoeden, vaak uit kokosvezels. Daarom wordt het ook wel een kokosstok genoemd. De kokosvezels houden het water goed vast, waardoor de plant zich goed kan voeden en verder kan groeien. 

Door het plaatsen van een mosstok of kokosstok kunnen de bladeren en stengels van de planten langs de stok omhoog groeien in plaats van naar beneden of op zij, waardoor de plant beter in vorm blijft. Een mosstok zal jouw de controle (terug) geven over hoe de plant verder zal groeien. Erg handig dus, want hierdoor zal de plant minder ruimte in gaan nemen en past de plant weer goed op die ene plek in huis.

Mosstok

6x aanbiedingen voor een mosstok

In onderstaand overzicht vind je 6 goede aanbiedingen voor een mosstok. De stokken zijn in verschillende maten verkrijgbaar, let hier dus goed op bij de aankoop. Daarnaast kan je ze soms per stuk kopen, maar ook per set van vaak 2, 4 of 6 stokken. 

Alle benodigde informatie & tips voor het kopen van een mosstok

De verschillende maten

Zoals hier boven al kort toegelicht zijn mosstokken te koop in verschillende maten. De meest voorkomende maten zijn 60cm en 90cm. Echter zal de stok met één van deze maten al snel te klein worden voor de grote groeiende planten. Daar hebben ze ook iets op bedacht. Je kan de stokken namelijk in elkaar steken, waardoor je gemakkelijk de lengte van de stok kan verlengen. Zodra de plant groter is dan de stok, steek je een nieuwe stok erbij in en de plant kan weer lekker door gaan met groeien. 

Bij welke planten gebruik je een mosstok?

De mosstok is bij verschillende planten te gebruiken. Met name is een mosstok handig voor de tropische en klimmende planten. Deze planten houden er namelijk van om tegen dingen, zoals een mosstok, omhoog te groeien Zo kan je de stok onder andere gebruiken bij de verschillende soorten Monstera’s, maar bijvoorbeeld ook bij de Philodendron, Pothos, Epipremnum en Schefflera. Zo kan je de monstera opbinden, zodat je deze mooi omhooh kan laten groeien. Is je monstera te groot? Geen probleem! Je kan een mosstok verlengen door verschillende mosstokken te kopen.

Leuk is ook dat een mosstok van duurzaam materiaal gemaakt is, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je verkeerde dingen koopt. Een mosstok kan je op verschillende plekken kopen. Denk bijvoorbeeld aan de welkoop of intratuin. Echter raden wij het om het kopen van mosstokken te doen via onze partner bol.com.

Plaatsen van een mosstok

Je kunt de mosstok op verschillende manieren plaatsen. De handigste en beste manier om dit te doen is tijdens het verpotten van de plant. Je moet namelijk rekening houden met de wortels van de plant, zorg dat je er niet recht door heen steekt. Tijdens het verpotten kan je makkelijker zien hoe de wortels lopen en heb je minder kans dat je toch per ongelijk een wortel raakt.

Ben je niet van plan om de plant te verpotten, maar wil je wel een mosstok plaatsen? Voel dan goed met jou vingers op de plek waar je de stok wil plaatsen of er geen wortels lopen en hoe diep je de stok kan zetten.

De beste tijd om dit te doen is in het voorjaar, dan zal de plant het snelst herstellen. Let erop dat de stok diep genoeg in de grond zit, de plant zal namelijk om de stok heen gaan groeien en als deze niet diep genoeg zit zal de stok omvallen en het gewicht van de plant niet kunnen houden. Plaats de stok het liefst zo dicht mogelijk bij de stam. 

De plant opbinden aan de stok

De stok zit er inmiddels in en nu moet de plant opgebonden worden aan de stok. Doe dit liever niet met ijzerdraad of visdraad, dit is te scherp en zal de plant verwonden. En dat is uiteraard niet de bedoeling. Je kan de plant opbinden met bijvoorbeeld een stuk touw, wol of middels speciale planten bindmateriaal. De luchtwortels van de plant kan je ook om de mosstok heen wikkelen en vastzetten. Dit hoeft niet per se, dus kijk wat jij zelf mooi vindt. 

Soms is het genoeg om één stengel vast te binden aan de stok, de plant zal zijn weg vinden rondom de stok heen. Echter als de stengels zwaar zijn kan je er ook voor kiezen om meerdere stengels vast te binden. 

6x mosstok kopen

Er zijn naast bovenstaande aanbiedingen nog meer mosstokken in omloop. In diverse maten, maar bijvoorbeeld ook sets waarbij het binddraad al is bijgevoegd. 

Een persoonlijke review

Ons huis staat ook vol met planten, waaronder een mooie, grote Monstera. Deze begon ook aardig alle kanten op te groeien en was dus toe aan een mosstok, om weer mooi in model verder te kunnen groeien. Bij deze willen wij een review geven over de mosstok die wij hebben gekocht. 

Mosstok voor Planten – Plantensteun – Plantenstok – Verstelbaar van 40CM naar 80CM –
Geschikt voor onder andere Monstera, Philodendron etc – 4 Stuks

✓ Deze mosstokken zijn van zeer goede kwaliteit en zien er sterk uit.
✓ 
Onze Monstera was al aardig gegroeid, dus het was erg fijn dat er 4 stokken bij zaten, zodat wij de lengte direct van 40cm naar 80cm konden verlengen.
✓ 
De stokken kan je stevig in elkaar bevestigen en vallen niet uit elkaar.
✓ 
Extra handig zijn de al bijgeleverde binders. De stengels van de plant zijn daardoor snel en gemakkelijk aan de stok te binden en zitten stevig vast.
✓ 
Al met al een complete set, waar wij de komende tijd nog goed mee vooruit kunnen en wij vonden het bovendien niet duur voor alles wat er bij in zit.

 Wij zijn erg tevreden 

Bekijk ook andere populaire artikelen op onze website: