Terrasplanten kopen: van de beste terrasplanten tot onze persoonlijke top 9

Een tuin moet volgens ons een prettige plek zijn, waar iemand goed tot rust kan komen en kan genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft. Deze prettige plek kan je op verschillende manieren creëren. Door het plaatsen van terrasplanten zorg je wat ons betreft voor een fijne en gezellige sfeer in de tuin. Zeker wanneer de tuin voornamelijk uit bestrating, houten vlonders, of grind bestaat, is een terrasplant in pot een goede optie. Zij kunnen zorgen voor net dat beetje extra door middel van de mooie kleuren die de meeste planten hebben. Zet de planten en bloemen in een mooie pot of bloembak en geniet van het prachtige uitzicht in je eigen tuin. Bovendien zijn terrasplanten ook perfect voor mensen die de beschikking hebben over een appartement met een balkon. Een leuke optie om planten op je terras te krijgen is door middel van een hanging basket.

Er zijn veel verschillende soorten terrasplanten in omloop. In dit artikel focussen we ons op terrasplanten in de zomer. Bovendien tonen wij onze persoonlijke top 9 en geven wij handige tips voor het onderhoud en nog veel meer.

Terrasplanten

Verschillende soorten terrasplanten

Terrasplant volle zon

De huizen met een tuin op het zuiden zijn populair. Op deze manier heb je veel en zo lang mogelijk profijt van al het zonlicht in de zomer. De keerzijde hiervan is dat het best lastig kan zijn om geschikte planten of terrasplanten hiervoor te vinden. Terrasplanten in pot die in de volle zon staan zijn best kritiek. Wat goed is om te weten is dat planten die in de volle zon staan vaak een dikke huid moeten hebben. Denk hierbij onder andere aan vetkruid, bijvoorbeeld sedum (agava), vlinderlavendel, suzanne-met-de-mooie-ogen (thunbergia), mandevilla (dipladenia) en een gomboom (eucalyptus). Deze planten houden enorm van de zon en hebben relatief weinig water nodig, doordat ze niet snel uitdrogen. Hierdoor heb je grote kans op groene planten, zelfs in droge periodes in de zomer.

Terrasplant in de schaduw

Mocht je weinig zon hebben in de tuin, wees dan niet getreurd, je kan toch genieten van mooie terrasplanten. Maar ook in een tuin met veel zon, is het zonde wanneer je de plekjes in de schaduw onbenut laat. Er zijn namelijk voldoende planten die het in de schaduw heel erg naar hun zin hebben. Je kan onder andere denken aan varens en hosta, zennegroen (ajuga), zwenkgras (festuca gautieri) en zegge (carex). 

Terrasplant half schaduw

Een laatste optie met betrekking tot zon of schaduw zijn planten die niet de complete tijd in de zon staan, maar ook niet volledig in de schaduw. Dit wordt ook wel terrasplanten halfschaduw genoemd. Hier zijn veel verschillende opties voor. Klik op onderstaande button om deze opties te bekijken, voor een goed overzicht van alle mogelijkheden. 

Terrasplant op stam

Een mooie optie voor terrasplanten zijn de terrasplanten op stam. Deze gaan wat meer de hoogte in, waardoor je dus verschillende hoogtes en dimensies op je terras kan krijgen. Goede opties voor terrasplanten op stam zijn bijvoorbeeld de dwergsering, appelboom, stamrozen, de azalea en misschien wel de populairste: de olijfboom. 

Terrasplanten balkon

Wij hebben ons voornamelijk gefocused op terrasplanten voor in de tuin. Echter gelden al deze opties ook voor op het balkon. Houd rekening met de windrichting op je balkon en de ruimte die je te besteden hebt. Er zijn bovendien ook hele mooi plantenbakken voor een balkon zoals een balkonbak, zowel van hout als kunststof. Daarnaast heb je ook hele mooie plantenpotten die goed passen op een balkon.

4 tips voor de terrasplanten

Inmiddels is het duidelijk dat er talloze verschillende soorten terrasplanten in omloop zijn. Grote kans dat jij door middel van dit artikel al een voorkeur hebt qua terrasplant voor in de tuin of op het balkon. Zo niet, dan kan je onderaan deze pagina onze persoonlijke top 9 terrasplanten nog doorkijken. Daarnaast willen wij jou nog 4 belangrijke tips meegeven: bekijk ze hieronder. 

1. Bepaal goed de plek van de terrasplant

Dit is natuurlijk al eerder benoemd in het artikel, maar dit is wellicht het meest belangrijke aspect om op te letten: waar ga je de terrasplant plaatsen? Houd rekening met de zon in combinatie met het type plant om te bepalen wat de beste plek voor de terrasplant is.

2. Wat voor type plant koop je?

Belangrijk bij de aanschaf van een terrasplant is of deze één of meerdere seizoenen meegaat. Je kunt namelijk kiezen voor eenjarige terrasplanten of meerjarige terrasplanten. In een ander artikel schrijven wij over wintervaste potplanten. Deze blijven mooi groen in de winter. Daar kan je dus ook nog op letten, of de terrasplant winterhard is. Het is maar net wat je wilt en waar je voorkeur ligt. Meerjarige planten zijn een eenmalige investering, maar als je kiest voor eenjarige planten kan je goed afwisselen. 

3. Onderhoud van de plant

Ieder type terrasplant heeft een bepaald onderhoud nodig. De ene plant heeft de behoefte aan veel water, terwijl de andere dat niet heeft. Daarnaast vinden sommige planten het prettig als je dode, of uitgebloeide bloemen verwijderd, terwijl je dat bij sommige planten juist kan laten zitten. Bovendien vinden wintervaste planten het ook prettig om gesnoeid te worden. Het juiste moment van snoeien is ook weer per type plant verschillend. Ons advies is om informatie op te zoeken voordat je een bepaald type plant koopt. Door het online kopen van een plant kan je de benodigde informatie snel ophalen en hierdoor een goede keus maken, voor de plant die bij jou past.

4. Aantrekken van insecten

Ook is het goed om op te zoeken welke terrasplanten veel insecten aantrekken, vooral als je het leuk vindt om verschillende insecten in je tuin te hebben en je wat wilt bijdragen in het behoud van de populaties. Je hebt bijvoorbeeld de zogenoemde vlinderstruiken, daar schreven wij al eerder een artikel over, waar vlinders en bijen graag op af komen. Dit is leuk voor het aangezicht, maar ook goed voor de tuin en de natuur. 


Persoonlijke top 9 terrasplanten