7x verticaal tuinieren: topproducten en de beste tips

Een leuke manier om jouw tuin groener en duurzamer te maken, is door middel van een verticale tuin, ook wel verticaal tuinieren genoemd. Dit kan bij uitstek als je een kleine (stads)tuin of balkon hebt. Deze manier van tuinieren is inmiddels uitgegroeid tot een grote hit, wat wij erg goed begrijpen! En wist je al dat een verticale tuin buiten als binnen toe te passen is?!

Ga voor een verticale tuin met prachtige planten en bloemen, voor een groene of gekleurde aanblik van die saaie muur, een verticale tuin schutting of een verticale tuin balkon. Leef je uit als ware kunstenaar en zorg voor die masterpiece in je eigen tuin door een verticale tuin te kopen. 

Een verticale tuin, wat is dat precies? 

Een verticale tuin, of verticaal tuinieren, is niets anders dan beplanting verticaal de hoogte in te laten groeien en is bovendien geschikt voor in iedere tuin, balkon of zelfs in huis, je kan namelijk zoals eerder beschreven ook binnen verticaal tuinieren.  Verticale tuinen zijn een efficiënte oplossing en biedt dé uitkomst bij ruimtegebrek in de kleinere tuin of op het balkon: er wordt namelijk optimaal gebruik gemaakt van de ruimte, doordat ze de lucht in gaan! 

De verticale tuin kan je plaatsen tegen muren, gevels, schuttingen en op het balkon. Dit doe je onder andere door planten en bloemen te planten in verticale plantenbakken en hangende plantenzakken. Daarnaast kan je een verticale tuin maken door planten te plaatsen in (muur)bloempotten, balkonbakken of plantenhangers, waarmee je in een handomdraai zorgt voor een mooie en groene verticale buitentuin. Een raster of frame zijn ook geschikt om planten verticaal te laten groeien en zijn vaak erg populair. Denk bijvoorbeeld aan een klimop die tegen een frame aan de schutting groeit.

Uitgelicht: 3 topproducten voor verticale tuin kopen!

Plantenzak balkon

Deze plantenzak bestaat uit 7 zakken en is ideaal voor op het balkon

Plantenzak schutting

Een duurzame plantenzak voor maar liefst 16 planten, perfect voor aan de schutting

Plantenzak muur

Om je hele muur mooi groen te krijgen, is deze grote plantenzak een goede keus.

7x manieren voor verticaal tuinieren

De verticale tuin kan je op verschillende manieren creëren. Ze zijn namelijk in alle soorten en maten te koop en variëren in prijs. Er is enorm veel keuze en daarom geven wij jou een overzicht met 7 ideeën en aanbiedingen voor een verticale tuin, met een aanbod van mooie topproducten. Zo kan jij direct aan de slag kan gaan met jouw eigen verticale tuin.  Er is volgens ons namelijk geen enkel excuus meer om jouw tuin niet in het groen te steken. 

1. Plantenzakken

De plantenzakken zijn één van de meest gebruikte producten om een verticale tuin te creëren en een hangende tuin te maken. Een hangende plantenzak voor aan je schutting, voor op je balkon of plantenzakken aan de muur: er is erg veel keus. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor zakken met enkele vakken, maar ook met bijvoorbeeld 36 of zelfs 60 vakken. Je kunt dus geheel zelf kiezen hoe groot je de verticale tuin maakt.

2. Een verticale tuin met watersysteem

Een verticale tuin heeft uiteraard net zoals een horizontale tuin, water nodig. Om het je handig te maken zijn er plantenzakken met geïntegreerde watersystemen te koop. Deze sluit je gemakkelijk aan op de waterkraan en alle vakken krijgen hierdoor voldoende water. Ga jij graag voor wat gemak, dan is de plantenzak met watersysteem zeker iets voor jou. 

3. Plantenpotjes aan de muur

Ben jij iemand die liever wil gaan voor wat anders dan de bekende plantenzakken? Dan zijn de plantenpotjes voor aan de muur een leuk alternatief. De muur plantenpotten brengen niet alleen een mooie en leuke sfeer in de tuin, maar je creëert op een makkelijke manier toch een verticale tuin. 

4. Bloempotten voor een verticale tuin op je balkon

Om een verticale tuin op het balkon te kunnen realiseren, is een hangende bloempot aan te raden. Er zijn verschillende in omloop. Deze set, bestaande uit 3 bloempotten van Elho, kan je gemakkelijk aan het balkon onder elkaar hangen. Zo heb je in een ogenblik een verticale tuin op jouw eigen balkon.  

5. Een verticale tuin van hout

Er zijn veel liefhebbers van hout en het staat mooi in de tuin, dus ook aan die mensen hebben wij gedacht. Er zijn namelijk ook houten producten te verkrijgen om een verticale tuin mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan een stapeltoren of stapeltuin gemaakt van duurzaam Douglas hout, of een plantenkast van hout.

6. De verticale moestuin

Ben jij nou net als wij verzot op een moestuin? Je kan ook erg goed een verticale moestuin maken in de tuin, op het balkon of zelfs in huis. Zo creëer jij een verticale eetbare tuin. Je hoeft alleen maar de hangende plantenzakken en bakken te vullen met kruiden-, groente- of fruitplantjes en geniet vervolgens van wat de natuur je te bieden heeft.

Een bijkomend voordeel, ten opzichte van horizontaal (moes)tuinieren, is dat je meestal rechtopstaand kan oogsten. Dit is een groot voordeel voor mensen met lichamelijke klachten, die toch lekker in de tuin willen werken en kweken.

Ben je enthousiast over het kweken van een eigen moestuin en wil je meer weten over de moestuin kweken door middel van een kweekkas? Lees dan dit  artikel over de kweekkas, daar schrijven wij er veel meer over.

7. Een verticale tuin binnen

Je kunt naast of in plaats van de verticale buitentuin, ook kiezen voor een verticale, hangende tuin in jouw huis. De verticale tuin kan zo groot of klein worden als dat jij zelf wilt. Eigenlijk ben je aan het binnen tuinieren!  Bij een verticale tuin binnen zijn er namelijk ook tal van opties. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van hangpotten aan de muur of onder elkaar hangend aan het plafond. Daarnaast geeft een groot paneel vol met mooie planten net die extra (groene) uitstraling in jouw huis of appartement. Een ander leuk idee is om een open trap te bekleden met verticale planten, of een boekenkast vol te zetten met planten, in plaats van boeken.

Zoals je ziet is er dus van alles mogelijk en kan jij kiezen wat het best bij jou en jouw wensen past. De verticale binnentuin staat niet alleen erg mooi, het heeft nog een groot voordeel: het helpt mee aan een natuurlijke luchtstroom in je omgeving. Een win win situatie dus.

De kant en klare oplossing van Stylegreen, is een mooie optie om niet zelf aan de slag te gaan, maar toch een verticale tuin in huis te halen. De planten en mossen zijn 100% natuurlijk, maar er is geen onderhoud nodig. De planten en mossen blijven altijd groen. Ideaal als je geen groene vingers hebt, maar toch wat groen in huis wilt hebben. 

Praktische tips voor verticaal tuinieren

Jij hebt nu een goed beeld gekregen van hoe je een verticale tuin kan maken buiten in de tuin of binnenshuis en welke producten er te koop zijn. Echter hebben wij nog enkele praktische tips, voor dé perfecte verticale tuin. Daarnaast zullen wij uitlichten welke planten en bloemen geschikt zijn om verticaal te tuinieren. 

1. Een rustige uitstraling

Je kunt kiezen voor een rustige uitstraling, om zo een rustgevende tuin te creëren. In dat geval raden wij jou aan om de planten in een patroon te zetten, bijvoorbeeld in verticale of horizontale strepen. Daarnaast is een andere optie om de plantenzak met één soort tuinplant te vullen. Door dit vervolgens af te wisselen per plantenzak of plantenbak creëer eenheid in de tuin. Door het kiezen voor een plantenzak met minder zakken houd je het rustig, bescheiden en overzichtelijk. 

2.  Een groene wildernis

Er zijn ook mensen die van een groene wildernis houden. Om een groene wildernis te krijgen raden wij het volgende aan: plant de verschillende soorten bloemen en planten door elkaar heen, in (veel) verschillende vakken van de plantenzak en krijg zo een uniek resultaat. Door rekening te houden met de bloei van de verschillende planten, kan je ervoor zorgen dat de verticale tuin er het hele jaar door prachtig uit zien.

Geschikte planten en bloemen voor een verticale tuin

Er zijn verschillende planten en bloemen geschikt voor in de verticale tuin. Echter zijn niet alle planten die je in de volle grond kunt zetten, geschikt voor het aanleggen van een verticale tuin. Dit komt omdat er ruimtegebrek voor de plant kan ontstaan. De wortels van de plant hebben meer ruimte nodig om te kunnen groeien, dan wat ze krijgen in de verticale tuin. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

Een tip: zorg ervoor dat je de planten die het meeste water nodig hebben, onderaan in de plantenzak zet. Deze planten kunnen het overtollig water van de bovenliggende planten goed opvangen. 

Planten

Geschikte planten voor in de verticale tuin zijn o.a. varens, longkruid en zenegroen. Daarnaast doen verschillende grassen het er goed in. Ook kan je de verticale tuin vullen met kruidenplantjes, zoals tijm, munt of bieslook. Of ga voor heerlijke aardbeienplantjes. Zo heb je een verticale tuin, waar je ook nog lekker van kan eten. Een ander leuk alternatief voor de verticale tuin is de hanging basket. Lees ons artikel over de hanging basket en alle bijbehorende tips.

Bloemen

Eenjarige lente- en zomerbloeiers zijn, naast in de gewone plantenpot, zeer geschikt voor in de verticale plantenzak of bak. Dit zorgt voor een vrolijk gezicht in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan petunia’s en viooltjes.

Ben je van plan om meer bloemen in je tuin neer te zetten en mocht je daarom meer willen weten over bloemen, bloemzaden en bloembollen lees dan dit  artikel over  bloemzaden.