Winterharde potplanten kopen: van de beste soorten tot onze persoonlijke top 9

Wanneer je het over een duurzame tuin hebt, denk je al gauw aan zelf voorzienend, compostbakken, veel groen en veel leven, voornamelijk van dieren, in de tuin. Het zijn vaak zaken die te maken hebben met het voorjaar of de zomer. Toch spelen de herfst en de winter ook een prominente rol in een duurzame tuin. De meeste planten zijn zomerbloeiers, zoals ook beschreven in ons artikel over terrasplanten. In dit artikel lees je meer over planten die het ook in de winter goed doen en een beetje kou kunnen overleven. De zogenoemde winterharde potplanten . Winterharde potplanten zijn ideaal voor iedere tuin, doordat ze de winter kunnen overleven en daardoor in de lente weer verder kunnen groeien. Er zijn verschillende soorten winterharde potplanten, zo heb je winterharde potplanten die ook zomerbloeiers zijn, winterharde potplanten voor in de schaduw, winterharde potplanten voor op het balkon… In dit artikel wordt het allemaal behandeld!

Wat zijn winterharde potplanten?
Heel simpel gesteld zijn winterharde potplanten planten die ook de winter kunnen overleven. Zij kunnen dus in de winter in de pot blijven staan, zonder dat zij dood zullen gaan. Dit is perfect voor appartementen met een balkon of huizen waar je relatief weinig grond hebt. Een winterharde plant is een plant die goed tegen de vrieskou kan. Belangrijk om te weten is dat winterhard niet hetzelfde is als wintergroen! Wat het verschil is? Lees dat verderop in dit artikel!

winterharde potplanten

Persoonlijke top 9 winterharde potplanten

1. Lavendel

Een van de meest populaire balkonplanten en ook onze favoriet: Lavendel. Lavendel is een plant die je in heel veel verschillende soorten kleuren kan kopen: van donker paars, tot lila, tot zelfs bijna wit. Bovendien heeft Lavendel weinig onderhoud nodig en hebben ze een heerlijke geur.

Lavendel is ideaal voor ieder balkon omdat de plant goed tegen zowel wind en zon kan. Bovendien is de plant verkrijgbaar in veel verschillende formaten en kan je dit dus aanpassen aan ieder type balkon of tuin. Het is bij Lavendel wel belangrijk dat ze in een goede bloembak staan die water door laat, zodat deze in de winter niet verzuipt. 

Overigens zorgt Lavendel ook nog eens voor het aantrekken van insecten zoals bijen en vlinders. Het is leuk om onze artikelen over bijenhotels, vlinderstruiken en vlinderkasten te lezen om het maximale eruit te halen.

2. Winterheide ‘Erica Carnea’

Op nummer 2 in onze favorieten lijstje staat de zogenoemde winterheide Erica Carnea, ook wel de winter beauty genoemd. Het leuke aan deze plant is dat deze vaak begint te bloeien op het moment dat de herfst haar intrede doet. In de herfst beginnen de eerste knoppen te komen en vanaf december tot en met april staat deze plant in bloei. Dit betekent dat in de wat meer sombere periode deze plant extra kleur aan je tuin of balkon kan geven!

De winterheide is een makkelijke plant om te verzorgen. De Erica Carnea kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw. Je kan gewone potgrond gebruiken omdat deze plant ook tegen wat kalk in de grond kan. Het is wel belangrijk dat na het bloeien, omstreeks april/mei, de winterheide gesnoeid wordt. Het snoeien doe je door de uitgebloeide bloemen te verwijderen.

3. Vuurdoorn

De Vuurdoorn, ook wel de Pyracantha genoemd, is misschien wel de gemakkelijkste plant met de meeste voordelen: deze plant is winterhard, heeft niet veel verzorging nodig en de besjes behouden de mooie kleur in de winter. Dit betekent dat deze plant voor een vrolijk aangezicht zorgt in de donkere dagen. Bovendien genieten vogels ook enorm van de besjes, wat dus ook weer voor extra gezelligheid in de tuin zorgt.

4. Cyclamen

De Cyclaam is een mooie plant. Deze kunt u het beste zaaien in september, of gewoon een kant een klare plant kopen. Het is een plant die houdt van een schaduwrijke plek, dus ze staan niet graag in de volle zon. Bovendien hebben ze behoefte aan een kalkrijke grond en moet deze ook goed water doorlatend zijn. Houd hiermee dus ook rekening wanneer je ze in een pot of plantenbak plant.

5. Siergras

Siergrassen zijn heel sterke planten. Deze planten zijn uniek in het feit dat ze eigenlijk het hele jaar mooi zijn. Je kunt ze in de grond planten, maar juist in een pot komt er een heel mooi effect. 

6. Leucothoe

De Leucothoe is ook echt een heel leuke plant. Deze is uiteraard winterhard en in de herfst en de winter verandert de mooie groene kleur van de bladeren in een mooie rood, paarse kleur. Dit zorgt voor extra kleur in de sombere wintertuin of balkon. De Leucothoe kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw staan. Uiteraard dien je hier wel rekening mee te houden bij het water geven. Leuk om te weten is dat hoe meer zon het blad gevangen heeft, hoe meer het blad uiteindelijk zal gaan verkleuren. 

Uiteindelijk dient de Leucothoe wel jaarlijks gesnoeid te worden. Het snoeien kan je het beste doen na de bloei.

7. Helleborus

De Helleborus, ook wel de winterkoningin in de tuin genoemd. Dit is een plant die het hele jaar buiten kan staan en wel tot -20 graden celsius aan kan. Met recht een winterharde potplant dus. Bij de aankoop en het planten van een Helleborus is belangrijk om te kijken naar het type pot. De Helleborus wordt niet graag verpot en houdt van behoorlijk wat ruimte. Zorg dus voor een grote en diepe pot, zodat je het de plant het naar haar zin kan maken.

8. Dianthus

De Dianthus Kahori is een prachtige plant voor in een pot. De Kahori blijft het hele jaar groen, wintergroen dus, maar is ook winterhard. De plant doet het goed in de volle zon, maar kan ook heel goed gedijen in de schaduw. Water geven is wel van groot belang. Bovendien is het belangrijk om uitgebloeide bloemen van de Dianthus Kahori te verwijderen, om zo weer ruimte te kweken voor nieuwe bloemen.

9. Sempervivum

Als laatste hebben we de Sempervivum. Dit is een winterhard vetplant. Sempervivum is bij uitstek een sterke plant die wel tegen een stootje kan. De Sempervivum heeft niet veel water nodig. Wij raden aan om de Sempervivum met regelmaat even te sproeien. Dit vindt de plant heerlijk! Daarnaast is het belangrijk dat de plant bij vorst droog blijft en dat wanneer de temperatuur onder de -15 graden celsius komt, je de plant toch binnen haalt. 

Waarop letten bij winterharde potplanten?

Wij hebben onze favoriete winterharde potplanten nu benoemd. Daar hebben we al een en ander gezegd over waar je op moeten letten bij de aanschaf of onderhoud van onder andere Lavendel, Winterheide en Siergrassen. Toch hebben wij hieronder nog onze 4 beste tips opgesomd waar je wat ons betreft niet zonder kan.


1. Winterhard is niet hetzelfde als wintergroen!

Misschien wel de meest gemaakte fout met betrekking tot winterharde potplanten. Winterharde planten zijn planten die de winter kunnen overleven en in de lente en zomer weer opnieuw tot bloei komen. Zogenoemde winterharde planten zomerbloeiers. Wintergroene planten houden hun mooie kleur of hun bladeren in de winter, maar dit is geen garantie dat deze plant automatisch de vorst ook kan overleven. Vaak gevonden onder de noemer winterharde planten groenblijvend. Houd hier dus goed rekening mee bij de aankoop van een winterharde potplant.

2. Let op het type bloembak

Bij goede winterharde potplanten wordt niet gauw nagedacht aan de randvoorwaarden. Toch zijn deze heel belangrijk. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van een bloembak. In de winter regent het in Nederland natuurlijk altijd vrij veel. Deze regen kan opgeslagen worden in een regenton. Doordat het veel regent krijgen de winterharde planten automatisch veel regen te verduren. Je kan en wil ze immers buiten laten staan. Een bloembak met drainagegaten is dan erg belangrijk, zodat de regen gemakkelijk weg kan lopen.

3. Houd rekening met de schaduw en of zon in de zomer

Zoals wij hierboven al enkele keren hebben benoemd, is het belangrijk om te weten hoe je de plant moet verzorgen. Dit uit zich in het feit hoe veel water de plant nodig heeft, maar ook of ze in de volle zon kunnen staan en wat de minimale temperatuur is wat ze aan kunnen. Iedere plant is anders en heeft een andere verzorging nodig!

4. Aantrekken van insecten

Wat extra leuk is bij het aanschaffen van winterharde potplanten is kijken waarmee ze nog meer functioneel kunnen zijn. Zoals jullie weten zijn wij enorm voorstander van een duurzame tuin en is het leuk om hier rekening mee te houden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Lavendel, waarmee je de bijen en vlinders ook een enorm plezier doet.