Winterharde potplanten kopen: van de beste soorten tot onze persoonlijke top 10

De meeste mensen denken dat wanneer je het over een duurzame tuin hebt, het gaat om zelfvoorzienend zijn, het hebben van compostbakken, veel groene planten, bloemen en leven, voornamelijk van dieren, in de voor,- of achtertuin. Dit zijn vaak zaken die te maken hebben met het voorjaar of de zomer. Echter spelen de herfst en winter ook een prominente rol in een duurzame tuin. De meeste planten die je bij mensen in de duurzame tuin vindt, zijn dan ook vaak zomerbloeiers, zoals beschreven staat in ons artikel over terrasplanten. Maar er zijn dus ook veel winterharde planten in pot verkrijgbaar. In dit artikel lees je daarom meer over planten die het ook in de winter goed doen en een beetje kou kunnen overleven. De zogenoemde  winterharde potplanten.

Deze winterharde potplanten zijn ideaal voor in iedere tuin, doordat ze de winter goed kunnen overleven en daardoor in de lente weer vrolijk verder kunnen groeien. Er zijn veel verschillende soorten winterharde potplanten, zo heb je namelijk winterharde potplanten die ook zomerbloeiers zijn, maar ook winterharde potplanten voor in de schaduw, winterharde potplanten voor op het balkon en ga zo maar door. In dit artikel wordt het allemaal behandeld!

winterharde potplanten

De beste winterharde potplanten kopen en goede potplanten aanbiedingen uitgelicht

Eerst zullen wij kort uitleggen wat winterharde potplanten precies zijn. Simpel gesteld zijn winterharde potplanten planten die ook de winter kunnen overleven. Zij kunnen dus in de winter in de pot blijven staan, zonder dat zij dood zullen gaan. Dit is perfect voor bijvoorbeeld appartementen met een balkon of huizen waar je relatief weinig grond hebt. Een winterharde plant is een plant die namelijk goed tegen de vrieskou kan. Belangrijk om te weten is dat winterhard niet hetzelfde is als wintergroen! Ben je benieuwd wat het verschil is? Dat lees je verderop in dit artikel! Daarnaast zijn regelmatig potplanten in de aanbieding. Houd vaak deze pagina in de gaten!

Een overzicht van onze persoonlijke top 10 winterharde potplanten 


1. Lavendel

Lavendel is één van de meest populaire balkonplanten en kan daarom niet ontbreken in onze favorieten. Deze plant is in veel verschillende kleuren te koop: van donker paars, tot lila en tot zelfs bijna in het wit. De lavendel heeft weinig onderhoud nodig en ze hebben een heerlijke geur.

De lavendel kan goed tegen de wind en de zon. Bovendien is de plant verkrijgbaar in verschillende maten, waardoor je het gemakkelijk kan aanpassen aan ieder type balkon of tuin. Belangrijk bij de lavendel is dat ze in een goede bloembak staan die water doorlaat. 

Deze plant trekt is daarnaast ook nog eens erg aantrekkelijk voor insecten zoals bijen en vlinders. Om alles eruit te kunnen halen is het een aanrader om onze artikelen over  bijenhotels vlinderstruiken en vlinderkasten te lezen.

2. Winterheide Erica Carnea

De winterheide Erica Carnea, ook wel de winter beauty genoemd, is een goede nummer 2 op onze favorietenlijst. Deze plant begint te bloeien op het moment dat de herfst haar intrede doet. In de herfst beginnen de eerste knoppen te komen en vanaf december tot en met april staat deze plant in bloei. Dit betekent dat deze plant extra kleur aan je tuin of balkon kan geven op het moment dat het buiten een sombere tijd is!

De winterheide is een makkelijke plant om te verzorgen. Dit is een van de winterharde potplanten die in de schaduw kan. Daarnaast kan deze Erica Carnea ook in de volle zon staan. Je kan gewone potgrond gebruiken omdat deze plant ook tegen wat kalk in de grond kan. Een belangrijk aandachtspunt is dat na het bloeien, omstreeks april/mei, de winterheide gesnoeid moet worden. Dit doe je door de uitgebloeide bloemen te verwijderen.

3. De vuurdoorn

De Vuurdoorn, ook wel de Pyracantha genoemd, is misschien wel de gemakkelijkste plant die wij kennen, met de meeste voordelen: deze plant is namelijk winterhard, heeft niet veel verzorging nodig en de besjes behouden de mooie kleur in de winter.

Dit betekent dat deze plant voor een vrolijk aangezicht zorgt in de donkere dagen. Bovendien genieten vogels ook enorm van de besjes, wat dus ook weer voor extra gezelligheid in de tuin zorgt.

4. cyclamen

De Cyclaam is een erg mooie plant, met verschillende kleuren. Deze plant kan je het beste zaaien in september. Tenzij je liever een kant een klare plant kopen, die zijn natuurlijk ook gewoon verkrijgbaar.

De Cyclaam is een plant die houdt van een schaduwrijke plek, houdt hier dus rekening mee want ze staan niet graag in de volle zon. Bovendien hebben ze behoefte aan een kalkrijke grond en moet deze ook goed water doorlatend zijn. Een waterdoorlatende plantenpot of bak met een gat onderin is hierdoor de beste keus voor de Cyclaam.

5. Siergras

Siergrassen zijn heel sterke planten, met name daarom zijn ze erg geschikt als winterharde potplant. Deze planten zijn uniek in het feit dat ze eigenlijk het hele jaar mooi kunnen zijn. Je kunt ze in de grond planten in bijvoorbeeld een border, maar juist in een pot komt er een heel mooi effect. 

Mocht je op zoek zijn naar een siergras die groen blijft, besef je dan dat er verschillende soorten siergrassen zijn. De één blijft mooi groen, naast dat ze winterhard zijn. Maar niet alle siergrassen blijven dan ook groen. 

6. Leucothoe

De Leucothoe is ook echt een heel leuke plant. Deze is uiteraard winterhard en in de herfst en de winter verandert de mooie groene kleur van de bladeren in een mooie rood, paarse kleur. Dit zorgt voor extra kleur in de sombere wintertuin of balkon.

De Leucothoe kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw staan. Uiteraard dien je hier wel rekening mee te houden bij het water geven. Leuk om te weten is dat hoe meer zon het blad gevangen heeft, hoe meer het blad uiteindelijk zal gaan verkleuren. 

Uiteindelijk dient de Leucothoe wel jaarlijks gesnoeid te worden. Snoeien kan je het beste doen na de bloei, na juni. 

7. De Helleborus

De Helleborus, wordt ook wel de Winterkoningin in de tuin genoemd. Dit is een plant die het hele jaar buiten kan staan en wel tot -20 graden celsius aan kan. Met recht een winterharde potplant dus.

Bij de aankoop en het planten van een Helleborus is belangrijk om te kijken naar het type pot. De Helleborus wordt niet graag verpot en houdt van behoorlijk wat ruimte. Zorg dus voor een grote en diepe pot, zodat je het de plant het helemaal naar haar zin kan maken.

8. Dianthus

De Dianthus is een prachtige winterharde plant voor in een pot. De plant blijft het hele jaar groen, naast winterhard dus ook wintergroen.

De Dianthus doet het goed in de volle zon, maar kan ook heel goed gedijen in de schaduw. Water geven is wel van groot belang. Bovendien is het belangrijk om uitgebloeide bloemen van de Dianthus te verwijderen, om zo weer ruimte te kweken voor nieuwe bloemen.

9. Sempervivum

De Sempervivum staat op de 9e plek in onze lijst. Dit is een winterharde vetplant. Sempervivum is bij uitstek een sterke plant die wel tegen een stootje kan. De plant heeft niet veel water nodig. Wij raden aan om de Sempervivum met regelmaat even te sproeien. Dit vindt de plant namelijk heerlijk!

Daarnaast is het belangrijk dat de plant bij vorst droog blijft en dat wanneer de temperatuur onder de -15 graden celsius komt, je de plant toch binnen haalt. Dit is namelijk toch wat te koud voor de plant.  

10. Japanse Hulst (Ilex crenata ‘Luxus Globe’)

Onze lijst sluiten wij af met de Japanse hulst, ook wel Ilex Crenata genoemd. Deze plant wordt tegenwoordig veel gebruikt als vervanger van de buxus. Dit vanwege de ziekte die de laatste jaren bij de buxus heerst. De Japanse hulst is te gebruiken als haag, maar staat ook leuk in een pot.

Uiteraard is de plant winterhard, maar blijft ook bovendien wintergroen en kan in het voorjaar witte bloemetjes krijgen. De Japanse hulst staat graag in de zon en heeft weinig water nodig. Tijdens droogte is het wel raadzaam om wat extra water te geven. 

Waarop letten bij winterharde potplanten?

In ons overzicht van onze favoriete top 10 winterharde potplanten hebben wij her en der al wat tips gegeven waar je op moet letten bij de aanschaf of onderhoud van de diverse planten. Echter is er nog veel meer te vertellen over winterharde potplanten. In onderstaand overzicht lees je daarom 4 praktische tips, waar je wat ons betreft niet zonder kan. 

1. Winterhard is niet wintergroen!

Dit is misschien wel de meest gemaakte fout met betrekking tot winterharde potplanten. De winterharde planten zijn planten die de winter kunnen overleven en in de lente en zomer weer opnieuw tot bloei komen, maar blijven niet perse hun kleur of blad in de winter behouden. Zogenoemde winterharde zomerbloeiers. De wintergroene planten houden wel hun kleur of bladeren in de winter, maar dit is geen garantie dat deze plant de vorst kan overleven. De term winterharde planten groenblijvend wordt hier vaak voor gebruikt. Houd hier dus goed rekening mee bij de aankoop van een winterharde potplant.


2. Let op de verschillende type bloembakken

Bij goede winterharde potplanten wordt niet gauw nagedacht aan de randvoorwaarden. Desondanks zijn deze wel heel erg belangrijk. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van een bloembak. In de winter regent het in Nederland natuurlijk altijd vrij veel. Doordat het veel regent, krijgen de winterharde potplanten automatisch veel regen te verduren. Je kan en wil ze immers buiten laten staan. Een bloembak met drainagegaten is daarom erg belangrijk, zodat het overtollige water gemakkelijk weg kan lopen. Maar daarnaast moet de bloempot ook tegen de vorst kunnen, anders kan deze gaan barsten. 


3. Houd rekening met de schaduw en de zon

Zoals wij hierboven al enkele keren hebben benoemd, maar nogmaals willen benadrukken, is het belangrijk om te weten hoe je de plant op de juiste manier moet verzorgen. Dit uit zich in het feit hoeveel water de plant nodig heeft, maar ook wat de perfecte standplaats is. Dus of ze in de volle zon kunnen staan of juist in de schaduw en wat de minimale temperatuur is wat ze aan kunnen. Met name bij vorst is dit belangrijk om in de gaten te houden, anders zal de plant alsnog dood gaan. Iedere plant is uiteraard anders en heeft daardoor een andere verzorging nodig! Wees je hier bewust van bij de aankoop van verschillende planten.


4. Planten die insecten aan kunnen trekken

Bij de aanschaf van winterharde potplanten zijn er naast de voorgaande tips nog andere (belangrijke) zaken waar je rekening mee kan houden. Er zijn diverse planten die insecten als bijen en vlinders aantrekken. Iets wat tegenwoordig dringend nodig is, want deze insecten hebben het helaas een stuk moeilijker gekregen om aan eten te komen en een goede rustplek te vinden. Zoals jullie inmiddels wel zullen weten zijn wij enorm voorstander van een duurzame tuin en is het leuk en goed om hier rekening mee te houden. Zo heb je niet alleen mooie planten in jouw tuin staan, maar kan je ook genieten van allerlei leuke dieren en insecten. 


12 populaire winterharde potplanten van 2022 uitgelicht!


Ben je geïnteresseerd in andere artikelen voor een duurzame tuin? Bekijk dan onderstaande links voor populaire artikelen op onze website.