Verticuteerhark kopen – de beste adviezen en onmisbare tips

Iedereen kent het wel: een prachtig groene grasmat in de tuin. Het is vaak een echte eyecatcher en een mooi biljartlaken in de tuin is de droom van iedere tuinier. Echter, is een groene grasmat niet voor iedereen weggelegd. Sterker nog, een mooie grasmat kost heel veel werk. Een van de belangrijkste, maar ook vaak vergeten dingen, is het verticuteren van de grasmat. In dit artikel zullen wij meer vertellen over verticuteren, hoe het werkt en welke  verticuteerhark je het beste kan gebruiken.

Verticuteren, wat is dat precies?

Er wordt vaak benoemd dat verticuteren heel belangrijk is voor de kwaliteit van het gazon. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En wat doe je dan eigenlijk? 

Verticuteren is een belangrijke techniek om het gazon te onderhouden. Door te verticuteren verwijder je de viltlaag van het gazon, vaak bestaat dit uit mos of ander dood organisch materiaal. Deze viltlaag heeft een verstikkende werking op het gazon, waardoor het gras geen ruimte meer heeft om verder te groeien. 

Wat heb je nodig om te verticuteren?

Verticuteren kan je op twee manieren doen, namelijk met behulp van een verticuteermachine of een verticuteerhark. Wanneer je een verticuteermachine hebt, is het een gemakkelijkere klus. Handmatig verticuteren kan toch een behoorlijke inspanning zijn. Aangezien de meeste mensen een te kleine grasmat hebben om een verticuteermachine aan te schaffen, focussen we ons dit artikel op de verticuteerhark.

Wat is een verticuteerhark?

Een verticuteerhark is een hark die geen tanden maar messen heeft. Wanneer je met deze verticuteerhark door het gazon ‘harkt’, verwijder je vilt en mos uit het gras. Op deze manier woel je de bovenste laag van de aarde om. Het gras blijft zitten, waardoor je met behulp van een verticuteerhark de viltlaag gemakkelijk kan verwijderen. Toch zijn er een aantal verschillende soorten verticuteerharken. Ook zal je rekening moeten houden met andere zaken, zoals de lengte van het gras, de tijd van het jaar en nog heel veel meer. Lees alles over het kopen van een verticuteerhark en meer in ons artikel!

Verschillende soorten producten en merken van verticuteerharken uitgelicht

Verticuteerhark met steel

De meest standaard versie van een verticuteerhark is de verticuteerhark met steel. Dit kan je eigenlijk vergelijken met een bladhark, maar dan met messen aan het uiteinde. Het kan nog wel eens zijn dat je de steel van deze verticuteerhark los erbij moet kopen. Dit is onder andere zo bij de verticuteerharken van Wolf-Garten. Bij de aankoop van de steel van een verticuteerhark moet je goed rekening houden met de lengte van de steel. Dit is niet alleen om ergonomische redenen, maar ook omdat je met een langere steel meer kracht kan zetten. Bij een gazon waar heel veel mos in zit kan dit erg nuttig zijn. Bovendien is een verticuteerhark met steel vrij goedkoop. Tussen de twintig en de dertig euro heb je nodig om er een te kopen.

Verticuteerhark op wielen

Een ander alternatief met betrekking tot verticuteerharken is de verticuteerhark op wielen, ook wel verticuteerboy genoemd. Wat ons betreft een ideale optie. Doordat deze verticuteerhark op wieltjes rijdt, kan je hem letterlijk de goede kant op trekken. Qua effectiviteit is het minder dan een verticuteermachine, maar werkt het makkelijker dan een standaard verticuteerhark. Het voordeel ten opzichte van een verticuteermachine is dat deze goed is voor het milieu, doordat je geen elektriciteit of benzine hoeft te gebruiken. Bovendien is een verticuteerhark op wielen minder zwaar dan een gewone verticuteerhark. Een ander voordeel van een verticuteerhark op wielen is dat de messen nooit te diep in het gazon komen. Wat ons betreft een goede verticuteerhark om te kopen.

Verticuteerhark Gardena

Gardena heeft wat ons betreft de beste opties met betrekking tot verticuteerharken. Zij hebben de standaard uitvoering, maar ook de uitvoering op wielen. De producten zijn bovendien ook erg duurzaam. Ze gaan lang mee, zijn van goede kwaliteit en ze bieden 25 jaar garantie op hun producten. Deze zijn verkrijgbaar in alle bouwmarkten en tuinwinkels zoals Welkoop, Gamma, Praxis of Aveve. Onze voorkeur gaat uit naar een aankoop via bol.com. Deze hebben perfecte service, je hoeft er zelf niet voor te sjouwen en je kan het combineren met de juiste stok zodat je het combisysteem van Gardena optimaal kan gebruiken. Bovendien kan je vrij gemakkelijk de reviews lezen en producten met elkaar vergelijken.

2 belangrijke tips bij het verticuteren van het gazon met een verticuteerhark

Inmiddels ben je overtuigd dat verticuteren belangrijk is om je gazon te onderhouden. Je hebt inmiddels een verticuteerhark gekocht, maar wat nu? Waar moet je op letten? Hoe vaak moet je verticuteren?

Tip 1: verticuteren moet twee keer per jaar.
Wat niet veel mensen weten is dat je zowel in het voorjaar als in het najaar zou moeten verticuteren. De reden dat het voorjaar en najaar geschikt is om te verticuteren is dat het dan relatief warm is. Gras groeit bij een bodemtemperatuur van 10 graden Celsius. Doordat je met het verticuteren in eerste instantie op het oog best veel schade toebrengt aan het gazon, is het prettig dat het gras daarna goed kan groeien.

Tip 2: strooi kalk en mest niet tegelijk
De meeste mensen denken dat je na het verticuteren het gras moet inzaaien, bemesten en ook kalk moet strooien. Echter, is dit tegenstrijdig. Kalk zorgt voor een lagere zuurgraad in de bodem, terwijl mest dit eigenlijk weer verhoogd. Het beste is om de kalk een aantal weken voor het verticuteren op het gras te strooien. Na het verticuteren kan je wat graszaad in combinatie met mest strooien. Een prachtige grasmat gegarandeerd!

Review: GARDENA Combisystem – verticuteerhark – verticuteerboy

In dit artikel schrijven wij een review over onze ervaringen met de GARDENA Combisysteem verticuteerhark. Zoals al eerder verteld in dit artikel: wij zijn heel erg fan van dit product.

Deze rijdt op wielen, zodat je hem de goede kant op kan trekken. Hij is handmatig, wat heel duurzaam is. Daarnaast werkt handmatig verticuteren nog altijd een stuk beter dan machinaal.

Wij hebben deze verticuteerboy via bol.com gekocht. Dit was een hele goede optie, omdat deze de volgende dag al in huis was. Hij wordt dus bezorgd, we moesten geen bezorgkosten betalen en voor ongeveer 65 euro waren we al klaar.

Wij hebben er absoluut geen spijt van. Mocht je een verticuteerhark willen kopen, dan kunnen wij iedereen deze verticuteerhark van harte aanbevelen.

Enkele goede verticuteerharken uitgelicht