Vlinderstruik kopen: van praktische tips tot de beste aanbiedingen

Prachtig gekleurde vlinders fladderend van bloem tot bloem in je eigen tuin. Dit heeft iets aandoenlijks en gezelligs. Het zijn niet alleen prachtige dieren om te zien, maar verrichten ook nog eens goed werk voor je tuin vanwege de bestuiving van andere planten. Wat ons betreft de perfecte combinatie en dus onmisbaar in je tuin. Helaas vliegen deze begeerde insecten tegenwoordig steeds minder vaak rond in de Nederlandse tuinen. Om ze toch je tuin in te lokken zijn er een aantal opties. In een eerder artikel schreven wij al over vlinderkasten. Bovendien zijn vlinders ook verzot op bepaalde planten, struiken en bloemen, ook wel de vlinderstruik of vlinderplant genoemd. Naast het feit dat zij verzot zijn op vlinderstruiken of vlinderplanten, hebben zij dit ook nodig om zich goed voort te kunnen planten. Vanwege de verstedelijking en afname van natuur in Nederland, is de vlinderpopulatie met maar liefst 80% afgenomen. Doodzonde wat ons betreft en de hoogste tijd om hier verandering in te brengen. Want zeg nou zelf: iedereen wordt toch blij van vlinders in de tuin.

Vlinderstruik

Wat is een vlinderstruik?

Een vlinderstruik is een plant uit de helmkruidfamilie, die veel als tuinplant gebruikt wordt. De plant komt oorspronkelijk uit China. Door zijn prachtige bloei, is de struik een graag geziene plant en is de struik daarom snel overgebracht naar andere Europese landen. Iets waar wij onszelf erg gelukkig mee mogen prijzen.

Vlinderstruiken zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Een vlinderstruik kan lekker uitgroeien, daarom wordt een vlinderstruik ook met regelmaat een vlinderboom genoemd. De vlinderstruik produceert veel bloemen, waardoor ze vanwege de aanwezige nectar erg aantrekkelijk zijn voor vlinders. Een echte lekkernij! Over het algemeen zijn het vrij grote struiken, maar ook voor de kleine stadstuin is er voldoende aanbod in kleinere soorten vlinderstruiken.

Uitgelicht: vlinderstruiken

Soorten vlinderstruiken

Om veel vlinders in je tuin rond te zien fladderen, mogen de vlinderplanten dus zeker niet ontbreken. Een goede vlindertuin bloeit in verschillende seizoenen en zorgt voor voldoende nectar in zowel het voorjaar, als het najaar. Zo creëer je een waar vlinderparadijs. Wij begrijpen dat je vast, net als ons, razend enthousiast bent. Daarom beschrijven wij de populairste soorten onder de vlinderstruiken hieronder voor jou.

1. Buddleja davidii

Een persoonlijk favoriet is de Buddleja davidii. Dit is de meest voorkomende soort vlinderstruik, daarom ook wel de ‘gewone’ vlinderstruik genoemd. De plant is verkrijgbaar in verschillende vrolijke kleuren, dus voor ieder wat wils. Naast dat deze vlinderstruik bij vlinders erg in de smaak valt vanwege zijn heerlijke nectar, is het ook een ware blikvanger voor in je tuin. Deze plant is middelgroot, is bladverliezend en heeft hangende takken. Maar is vooral populair door zijn lange bloei. De vlinders kunnen er dus extra lang van genieten, net als jij uiteraard. De maximale hoogte en breedte is tussen de 2 en 3 meter.

2. Buddleja davidii op stam

Ook is de Buddleja davidii verkrijgbaar op stam. Dit is ideaal voor in een leuke pot voor op je balkon of (dak)terras.

3. Dwergvlinderstruik 

De Buddleja Blue Chip is een dwergvlinderstruik. Dit is een compacte, laagblijvende variant, die door zijn formaat perfect geschikt is voor in de kleinere border. Verder zijn de eigenschappen van de struik gelijk aan de ‘normale’ Buddleja davidii vlinderstruik.

4. Buddleja weyeriana Sungold

De Buddleja weyeriana Sungold is een prachtige vlinderstuik en staat bekend om zijn opvallende gele bloemen. De plant bloeit van juni tot augustus. In tegenstelling tot vele andere vlinderstruiken is de weyeriana Sungold bolvormig. Dit maakt deze struik tot een bijzondere plant bij uitstek en zorgt voor een gezellig uitstraling in je zomerse tuin. De plant is niet wintergroen, maar wel winterhard.

5. De lavendel

Een andere vlinderlokker is de lavendel. Om een waar vlinderparadijs te kunnen realiseren, kan je niet om de lavendel heen. Niet alleen trekt deze vaste plant de vlinder aan, maar ook bijen vinden deze plant heerlijk. De lavendel is bijvoorbeeld te gebruiken als een lavendelhaag in de border of langs het tuinpad, daarnaast is het ook geschikt voor in een pot op het terras. Hoe je deze plant laat terugkomen in je tuin, is dus geheel aan jezelf.

6. IJzerhard, Beemdkroon & Koninginnekruid 

Naast bovenstaande vlinderstruiken heb je nog veel meer keuze. Denk bijvoorbeeld aan de IJzerhard, Beemdkroon en de Koninginnekruid. Stuk voor stuk ook prachtige planten, waar je vele vlinders je tuin mee in zal lokken. 

Praktische tips 

Als je je tuin gevuld hebt met die prachtige vlinderstruiken, wil je er natuurlijk ook zo lang mogelijk van kunnen genieten. Dat begrijpen wij best. Om je een handje te helpen, hebben wij enkele tips voor jou op het gebied van verzorging en de standplaats.

1. Verzorging

Een vlinderstruik heeft op zich weinig onderhoud en verzorging nodig. Ze stellen weinig eisen aan de bodem, maar gedijen het best op een grond, die niet te nat is. Een aanrader qua grond is de biologische potgrond van Cellmax. Hiermee kan je op verantwoorde wijze, biologisch en duurzaam, kweken. Ook voor kruiden, groentes en fruit is deze potgrond zeer geschikt. Voor je het weet staat je tuin in prachtige bloei.

Staat de vlinderstruik in een pot, dan wil hij graag wekelijks water. Maar pas op, van natte voeten houdt hij niet. In de volle grond heeft de plant geen extra water nodig.

2. Standplaats van de vlinderstruik

De standplaats is wel een belangrijk aspect om rekening mee te houden. De vlinderstruik houdt van warmte en staat graag in de halfschaduw tot volle zon. Pas op met een plek in de wind, de struiken zijn dan minder in de trek bij de vlinder. In het voorjaar heeft de plant behoefte aan een beetje extra voeding, zodat ze zo lang mogelijk kunnen blijven groeien.

3. Het snoeien van de vlinderstruik

Uiteraard is het ook van belang hoe je de vlinderstruik moet onderhouden en met name wanneer je deze kan snoeien. Dit kan het beste in maart of april doen, als de ergste nachtvorst voorbij is. Snoei de plant tot ongeveer 30 tot 40 centimeter van de grond. Gebruik voor het beste resultaat een snoeischaar met aambeeld. De plant wordt hierdoor het minst beschadigd.