Vogelhuisje kopen: van praktische tips tot beste aanbiedingen 

Rondfladderende, fluitende vogels, op zoek naar een plekje in een duurzame tuin. Zij zijn op zoek naar hét beste plekje om lekker te vertoeven. Door het ophangen of neerzetten van een vogelhuisje kan jij ze hierin voorzien.

vogelhuisjes hout

De voordelen van een vogelhuisje

Een vogelhuisje, ook wel een nestkast voor vogels genoemd, is een fijn, beschut plekje voor vogels, om onder andere in te nestelen. Daarnaast gebruiken ze het ook om te schuilen voor bijvoorbeeld roofdieren of voor de weersomstandigheden. In de winter overnachten vogels graag in een vogelhuisje, zodat ze beschermd zijn tegen de kou. Door het plaatsen van een vogelhuis of nestkast vergroot je de overlevingskans van de vogels en kunnen zij hun kleintjes veilig grootbrengen en dat alles bij jou in de tuin. En niet te vergeten, het is onmisbaar in de duurzame tuin en het vrolijkt je tuin direct op.

Ben je gek op vogels en wil je ze meer aanbieden dan alleen een vogelhuisje? Lees dan ons artikel over vogelbadjes waar alles te vinden is over de diverse soorten vogelbadjes en welk vogelbadje je het beste kan kopen.

Typen vogelhuisjes per vogelsoort

Er zijn veel soorten vogels in Nederland, zo heeft elk soort vogel ook weer zijn eigen voorkeuren qua woning. De grootte van de opening bepaald welke vogel in het nestkastje kan en welke niet.

Doordat er zoveel soorten vogels zijn, zijn er ook veel typen vogelhuisjes in omloop. Door de hoeveelheid in aanbod kunnen wij ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel geven wij jou een duidelijk overzicht van diverse typen vogelhuisjes voor de populairste vogelsoorten en tips waar een goed vogelhuisje aan moet voldoen.

De koolmees

De koolmees vindt het prettig als hij niet te dicht bij de grond zit. Een mezenkast op een hoogte van 2 tot 3 meter, met een invliegopening van 30-32mm is perfect. Mocht je 2 mezenkasten op willen hangen, zorg er dan voor dat er zo’n 10 meter tussen de vogelhuisjes zit.

De pimpelmees

De pimpelmees heeft graag een invliegopening van 26-28mm, waarbij de nestkast op een hoogte van 2 tot 3 meter boven de grond hangt. Mocht je zowel een nestkast voor een koolmees, als voor een pimpelmees willen, zorg er dan voor dat er 3 meter afstand tussen de vogelhuisjes zit.

De huismus

De mus heeft bij voorkeur een huisje dat 2 meter boven de grond hangt, met een invliegopening van 35mm. De mus vindt het prettig om samen met andere mussen te broeden. Je kunt er daarom voor kiezen om een mussennestkast met meerdere compartimenten aan te schaffen. Een mussenflat, mussenhotel of mussenvilla is een echte aanrader!

Het roodborstje

Een roodborstje heeft graag wat privacy en heeft daardoor de voorkeur voor een huisje bij een dichte begroeiing, op een hoogte van 1,5 tot 2 meter boven de grond. De nestkast is bij voorkeur half open, in ieder geval moet er een grote opening van minimaal 50mm zijn.

De specht

De specht is doorgaans te vinden hoog in een boom, waar hij met zijn snavel tegen aan zit te pikken om zo een holletje te creëren. Echter zijn er ook hele leuke vogelhuisjes voor de specht te koop. De opening is het liefst nog niet zo groot of is er zelfs nog helemaal niet, zodat de specht dit zelf uit kan hollen. Zoals ze dit ook zo graag bij de boom doen.

De winterkoning

De winterkoning houdt, net als het roodborstje, van een nestkast die bij voorkeur half open is, tot ongeveer 2 meter boven de grond. Mocht je meerdere huisjes voor de winterkoning op willen hangen, zorg er dan voor dat er minimaal 10 meter tussen de huisjes zit.

Praktische tips

Je vraagt je misschien af waar een goed vogelhuisje aan moet voldoen en hoe je het vogelhuisje onderhoud. Ook daar hebben wij aan gedacht, daarom hebben wij voor jou enkele praktische tips die wij jou mee willen geven. 

1. Tips waar een goed vogelhuisje aan moet voldoen

Een goed vogelhuisje is gemaakt van dik, stevig hout, heeft weinig kieren en is gemakkelijk schoon te maken. Het hout van een vogelkastje moet zowel niet te dun, als niet te dik zijn. Anders wordt het te warm of te koud in het huisje en dat vindt de vogel niet zo prettig. Een dikte van 1,5 cm is prima.

Een vogelhuisje in een felle kleur staat leuk in de tuin, maar valt erg op bij roofdieren. Schaf daarom liever een huisje in een neutrale kleur aan, zodat de vogel veilig in het huisje kan verblijven.  

2. De beste plek om een vogelhuisje op te hangen

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk bezoekers krijgen in je vogelhuisje. Daarvoor is het onder andere belangrijk om het huisje op een goede plek te hangen. De beste plek om het vogelhuisje of nestkastje op te hangen is 1,5 tot 3 meter boven de grond op een rustige plek, uit de wind, regen en volle zon. Richt de opening niet naar het westen, want dan kan het inregenen. In de buurt van beplanting is aan te raden, dit geeft beschutting en helpt jonge vogels bij het uitvliegen. Let er wel op dat de aanvliegroute vrij is, dus dat er geen takken voor de ingang hangen. Zorg er uiteraard ook voor dat het vogelhuisje goed vasthangt, zodat het niet naar beneden valt als het bewoond wordt.

Je kunt er voor kiezen om meerdere vogelhuisjes in de tuin op te hangen. Er zijn vogels van dezelfde soort die het liefst wat uit elkaar wonen, zorg er voor dat er tenminste 10 meter tussen zit. De koolmezen en pimpelmezen kunnen het af met 3 meter. De mus heeft, zoals hierboven geschreven, de voorkeur om in groepen te broeden. Die huisjes kan je dus bij elkaar hangen.

3. Schoonmaken en onderhouden van een vogelhuisje

Er wordt aangeraden om eens per jaar de nestkast schoon te maken. Een vogel houdt namelijk ook van een schoon huis. Een vogelhuisje schoonmaken kan je het beste in de maanden september en oktober doen. 

Je kan het huisje schoonmaken met kokend water en een borstel. Zorg ervoor dat je de oude nestresten verwijderd. Controleer of het huisje nog goed is, of het geen scheuren of kieren heeft. Is dit wel het geval, koop dan een nieuw vogelhuisje.

Staande vogelhuisjes

Er zijn naast de hangende vogelhuisjes, ook staande vogelhuisjes te koop, ook wel vogelhuisjes op paal genoemd. Een vogelhuisje op paal kan naast een vogelhuisje ook dienen als een vogelvoederhuis. Er zijn namelijk zelfs 2 in 1 vogelhuisjes op voet verkrijgbaar, dus zowel een huisje als een voederplek. Je zult zien dat je veel bezoekers in je tuin krijgt, als je ook wat vogelvoer voor ze klaar legt.

Jij bent nu op de hoogte van alles wat je moet weten over het aanschaffen van een goed vogelhuisje, per vogelsoort. Wij kunnen ons voorstellen dat je niet kan wachten om je vogelhuisje op te hangen en die graag geziene gasten te ontvangen. Geniet ervan!