Een terrasvijver: handige tips, beste aanbiedingen & leuke accessoires 

Een tuinvijver of terrasvijver staat erg mooi in de duurzame tuin en heeft meerdere voordelen. Zo draagt het bij aan de flora en fauna in de tuin, door de aanwezige waterplanten en de dieren die er op afkomen. De vijver biedt namelijk een prettige plek voor onder andere insecten, kikkers en padden. Daarnaast is een tuinvijver milieuvriendelijk, omdat de vijver weinig onderhoud vraagt: de natuur regelt dit namelijk voor een groot deel zelf. En niet te missen, de vijver is een mooie toevoeging in de groene, duurzame tuin door zijn prachtige uiterlijk.

mini vijver

Soorten vijvers

Er zijn verschillende soorten vijvers, zoals een zwemvijver, visvijver of tuinvijver. In dit artikel richten wij ons op een tuinvijver.

Een tuinvijver bestaat uit een vijver met (water)planten en is in alle soorten en maten verkrijgbaar. Daardoor past een terrasvijver in iedere tuin, of je nou een grote tuin, een kleine stadstuin of balkon hebt. Een terrasvijver, ook wel minivijver genoemd, is geschikt voor in de kleinere tuin of voor op het balkon.

Uitgelicht: 6 soorten terrasvijvers

Vijverbak groot

Een mooie vierkante vijverbak met fontein, verkrijgbaar in verschillende maten

houten waterfontein

Deze waterfontein is ideaal als terrasvijver, vul de fontein met mooie waterplanten

Vijverbak

Je kunt helemaal zelf aan de slag met deze vijverbak, wees creatief! 

Terrasvijver 

Een terrasvijver inclusief 3 planten, erg mooi en ideaal

waterpartij

Een handige waterpartij met 2 bakken, genoeg ruimte voor leuke accessoires en planten

Minivijver

Een mooie minivijver of terrasvijver met 3 planten in een sierpot

Een terrasvijver kopen, tips & accessoires

De terrasvijver, ofwel mini vijver: je kunt er alle kanten mee op. In onderstaand overzicht lees je meer over de terrasvijver, welke opties er zijn, waar je een terrasvijver kan kopen en lichten wij de leukste accessoires voor in terrasvijvers verder uit. 

Een terrasvijver

Een terrasvijver, ofwel minivijver, is erg ideaal voor als je een kleine tuin of balkon hebt en je toch een vijver wilt. Een minivijver kan je maken van onder andere een waterschaal of een oude regenton en kan je zo groot of klein maken als dat je zelf wilt en wat past in je tuin of op je balkon. Een klein uitstapje: een regenton kan volgens ons sowieso niet ontbreken in een duurzame tuin. In ons artikel over regentonnen schrijven wij er meer over. 

Een vijverbak

Daarnaast kan je ook een of meerdere terrasvijvers maken van twee of meer (kunststof) vijverbakken. De ene bak plaats je hoger dan de andere bak en door middel van een pompje kan het water heen en weer gepompt worden. Ook hier geldt weer, ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en vormen. Goed om te weten: een vijver met pompje is wel minder milieuvriendelijk.

Een terrasvijver met vissen

 Je kunt ook kiezen voor een terrasvijver of minivijver met vissen. Persoonlijk zullen wij hier zelf niet voor kiezen. De reden hiervoor is dat wij vinden dat vissen veel ruimte moeten hebben om te kunnen zwemmen. Bovendien is een terrasvijver met vissen minder milieuvriendelijk, door o.a. de aanschaf van een pomp en eventueel verwarmingselement.

Ben jij gek op vissen en wil je dit wel graag? Houdt dan wel rekening met de volgende aandachtspunten: zorg ervoor dat je niet te veel vissen in de vijver plaatst en de vijver een minimale diepte van 40cm heeft. Er ontstaat anders een overschot aan afvalstoffen, de vissen zullen zich hier zelf door vergiftigen. In de zomer moet de vijver niet continu in de volle zon staan, het water wamt dan te snel op en zorgt voor zuurstofproblemen. Door het plaatsen van een vijverpompje of luchtpompje, zorg je er voor dat er constant verse zuurstof is.

In de winter zal je de terrasvijver met vissen beschut moeten opstellen, of om bevriezing te voorkomen zelfs moeten inpakken. Je kunt er ook voor kiezen om het in de winter tijdelijk op een plek te zetten waar het niet vriest, bijvoorbeeld in de schuur. Mocht dit niet tot de mogelijkheden behoren, dan kan je ook kiezen voor een klein verwarmingselement die je aanzet als het vriest.

Daarnaast is het ook raadzaam om rekening te houden met het soort vis. Onze tip is om te kiezen voor een klein blijvende vis, zodat ze genoeg ruimte overhouden in de vijver.

Vijverplanten

In een terrasvijver kunnen waterplanten niet ontbreken, ze zijn onmisbaar voor een gezonde vijver. Ze nemen namelijk voedingsstoffen op uit het water, ze geven zuurstof af en zonder planten ontstaan er algen in het water. Daarnaast maken planten de vijver aantrekkelijk voor dieren, maar ook voor het aanzicht van de vijver zelf.

In principe zijn alle waterplanten geschikt, echter in een terrasvijver of minivijver kan je het beste kiezen voor planten die klein blijven. Je kunt onder andere kiezen voor waterlelies, oeverplanten, drijfplanten en moerasplanten. Ook is het aan te raden te kiezen voor planten die winterhard zijn. Zorg er daarnaast voor dat er ten minste één soort zuurstofplant aanwezig is. Daardoor blijft het water mooi helder.

Vijvergrind en keien

Door bijvoorbeeld het aanbrengen van vijvergrind of verschillende grote en kleine keien en stenen kan je verschillende lagen in de vijver creëren. Dit zal voor een leuk effect zorgen.

Vijverwaterval

 Ook een goed alternatief voor in de (terras)vijver, of gewoon voor in de tuin is een (vijver)waterval. Door een vijverwaterval is het water in de vijver altijd in beweging, zorgt het voor meer zuurstof, met name belangrijk als je vissen erin hebt zwemmen en geeft daarnaast een leuk beeld.

Fontein voor in de vijver

Een ander vijverproduct, waar wij zelf erg enthousiast over, zijn is de solar fontein. De fontein werkt op zonne-energie en is daardoor milieuvriendelijk en duurzaam. De waterfontein zorgt voor een speels effect in je terrasvijver.

Vijververlichting

Ook zal vijververlichting bijdragen aan een leuke sfeer in je tuin. Door te kiezen voor solar vijververlichting ben je ook nog eens milieubewust bezig.

En ben je, net als wij, enthousiast geworden over solar producten en wil je hier meer over weten? Bekijk dan snel ons artikel over solar tuinverlichting, of het artikel over solar tuinproducten.

Een paar handige tips

 Je hebt inmiddels veel informatie ontvangen over welke kanten je met een terrasvijver op kan. Echter hebben wij nog wat andere handige tips die niet mogen ontbreken.


1. De beste plek voor een terrasvijver

Om de beste plek voor een terrasvijver te vinden, moet je met een aantal zaken rekening houden. Je wilt natuurlijk goed zicht hebben op je terrasvijver, zodat je er elke dag van kan genieten. Daarnaast is het belangrijk dat de vijver voldoende licht krijgt, voor de ontwikkeling van de planten en het dierenleven. Een plek in de volle zon is het beste, tenzij je er dus ook vissen in plaatst. Bij ondiep water is het aan te raden voor natuurlijke schaduw te zorgen, door bijvoorbeeld waterlelies in de vijver te leggen. Dit voorkomt dat het water te veel opwarmt.

Een terrasvijver of minivijver kan je ook in je tuin ingraven. Door het ingraven vergroot je de kans op bezoekers als padden en egels in je tuin. Als je padden of kikkers in je vijver hebt, is het ook leuk om een paddenhuisje of kikkerhuisje aan te schaffen. Ze vinden het namelijk heerlijk om zich terug te kunnen trekken. Een paddenhuisje biedt ze tevens bescherming tegen roofdieren.

De terrasvijver hoeft niet per se in de achtertuin geplaats te worden. Ook in de voortuin kan je een vijver aanleggen. Je dient dan ook rekening te houden met bovenstaande zaken.

2. Onderhoud van een terrasvijver

Een terrasvijver heeft niet veel onderhoud nodig. In ieder geval is het aan te raden regelmatig water toe te voegen aan de vijver, met name in de zomer want dan kan het water snel verdampen. De planten zal je moeten snoeien, om de groei van de planten intact te houden. In het voorjaar en najaar kan je de vijver schoonmaken en het water verversen.  Als er bomen, planten en bloemen bij de vijver in de buurt staan moet je er op letten dat er geen vallend blad in de vijver komt te liggen. Mocht dit wel het geval zijn, verwijder het vallende blad zo snel mogelijk, anders kan het water verzuren.